用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS 出路
樓主: fatcni
go

IS 出路  

回覆 samsam123321 的帖子

其實你睇人好,人睇你好。我近來有個美國同事,都成50 歲係美國new york 總行做。佢屋企人好細已搬走,係香港無親人。佢每兩年都會帶仔女同老婆去香港,但竟然上年佢番來拎特區護照,我問點解,佢話驚特朗普當選會有恐襲同種族歧視。佢個仔,現還在中學,都話大學畢業要回港工作,我話你唔識中文,佢話現學緊。還有好幾個我識既美國家庭同加拿大既都紛紛回流,佢地話香港治安好,我問點好? 佢話起碼你半夜去7-11 都唔駛帶熗。
我明白,因都係美國留學,然後移民澳洲,我都最後回流香港,現常常都唔想番澳洲或美國,公司出trip 都唔想

lakecolors  深有同感。我都系美國讀書同做過幾年。偶爾出trip去買D平野都ok (好多衣物/電子產品都比香港平),但系我   發表於 17-3-5 01:51

每個人的選擇會不同的。
孩子的將來,他們要自己打算。
作為父母,我當年給他們選了 IB 是有花時間了解 IB 的課程的,但我一直都要他們學中文,原因就是希望他們將來即使有需要回來香港或中國工作,沒有太多困難。
小女 IB 是 English A + Chinese B 這組合,她已分別在香港和紐約做了各 4 個月 intern,似乎這個語文組合,在華語地區和英語地區也夠用。
語言,是溝通的工具,自己 "本科" 的能力和成績更重要,另外孩子的學習和工作心態也要正面,我自己觀察所見,他們的學校的確給孩子不錯的栽培。
一個人的出路和前途,太多因素影響。

Artie 發表於 17-3-4 13:44
每個人的選擇會不同的。
孩子的將來,他們要自己打算。
作為父母,我當年給他們選了 IB 是有花時間了解 IB  ...

Chi B HL or SL?

Artie  SL  發表於 17-3-4 14:21
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-3-4 14:06
Chi B HL or SL?

Thanks. English is Lit or Eng+Lit?

How do you compare History and Anthro?  Assuming your school has anthr

Artie  She did not take dp history so i do not think i can comment.  發表於 17-3-5 13:34
Artie  Literature  發表於 17-3-5 13:34
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

最近HR收到投訴,話之前請的LS graduate 出信唔多夠想得全面,要senior 汁手尾。那senior 話以前請的IS student 好似醒d, 雖然那LS student考試成績一流。