用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS 出路
go

IS 出路  

一直只考慮IS,但最近有朋友問小朋友長大後只懂英語,有什麼工作機會?(其實我唸到時係外國讀完書,可以唔返來就唔好返來啦)不過眼見身邊朋友好多都回流香港搵工,事情又冇我想像中的完美。有冇人可分享一下?

fatcni 發表於 17-2-20 12:53
一直只考慮IS,但最近有朋友問小朋友長大後只懂英語,有什麼工作機會?(其實我唸到時係外國讀完書,可以唔 ...

今時今日IS學生怎會只懂英文,你朋友有無自己了解過?你要考慮的每間學校中文水平如何,IS英文為主,中文程度每間不同,private independent school相對較重視中文,真係要父母花時間去睇多D。

我個仔中文不知幾'好',尋日問我'咩料'!! 原來睇電視學,激死。同姐姐坐車鍾意認車站名。另外成日睇我打麻雀,所以識讀晒啲方向中發白同一至九萬我地廣東話溝通,有請中文老師教中文,一星期一堂,都係講下故事、認字咭咁。多睇書同電視相信問題唔大。

如在香港讀IS至大學才去外國,而本身中國人家庭背景,我唔太擔心在香港生活唔到,如很早已出國留學,咁回流返來可能會有此顧慮

回覆樓主:

我都有同一問題,講我唔擔心,係擔心寫同睇,唔係好識寫同睇中文的話,究竟香港難唔難搵工?

susumi123 發表於 17-2-21 17:54
我都有同一問題,講我唔擔心,係擔心寫同睇,唔係好識寫同睇中文的話,究竟香港難唔難搵工?
...

廿年後嘅事,邊個知?

讀IS唔等於要犧牲中文,這個不單只為事業發展,亦係文化承傳。

我地呢代家長,即使唔係中英雙絕,都係雙語流利,唔會希望下一代少咗一範。

susumi123 發表於 17-2-21 17:54
...

基本上你唔會搵到工(講緊十年後)我表弟可講,不懂看寫。在香港完成找不配合學歷工作。even 我們介紹工作給他,知道不(emoji)中文interview 十幾分鐘巳out.可幸他爸爸有生意,唯有返去幇爸爸。

其實現時好多IS都加強了中文課程,如果是華人,我相信未致於中文一D都唔識,而且科技咁發達,可能到佢地個年代不用過份書寫,而且應該有好多軟件可互助,我唔信搵唔到工...搵唔搵到工係睇你想搵乜工,現時都好多大學生伸搵唔到工?

fatcni 發表於 17-2-20 12:53
一直只考慮IS,但最近有朋友問小朋友長大後只懂英語,有什麼工作機會?(其實我唸到時係外國讀完書,可以唔 ...

今時今日,大部分國際學校,都由小一開始有中文課。
因此,讀 IS 不會不懂中文;但當然,能學到什麼水平,要靠自己的努力。

工作方面,要看行業,和某工種對從業員的中文水平要求。
一般來說,如果有 IB Chinese B 水平應該夠應付工作上的需要。

858 發表於 17-2-20 13:53
我個仔中文不知幾'好',尋日問我'咩料'!! 原來睇電視學,激死。同姐姐坐車鍾意認車站名。另外成日睇我打麻 ...

你個仔真系叻呀,加油!

858 發表於 17-2-20 13:53
我個仔中文不知幾'好',尋日問我'咩料'!! 原來睇電視學,激死。同姐姐坐車鍾意認車站名。另外成日睇我打麻 ...

我朋友囡廣東話家庭, 英基小學, 之後英基中學, 跟住到外國讀U, 講廣東話絶無問題, 但不懂中文字(認讀寫只有幼稚園程度), 他囡是諗住不回港工作的.

slowlyslowly 發表於 17-2-21 19:23
其實現時好多IS都加強了中文課程,如果是華人,我相信未致於中文一D都唔識,而且科技咁發達,可能到佢地個 ...

我回應的是如果不懂看和寫中文在港搵唔搵到工作(配合學歷的)不是説上IS會不懂中文而又搵不到工作

lovebb2 發表於 17-2-22 07:46
我朋友囡廣東話家庭, 英基小學, 之後英基中學, 跟住到外國讀U, 講廣東話絶無問題, 但不懂中文字(認讀寫只 ...

del/......

我有不少中學同學/朋友/同事是不懂看/寫中文字, 但懂廣東話, 冇一個人找不到配合學歷的工作.

講真, 大公司入面好多鬼佬tim la..........佢地咪連講都唔識講!

都係睇你學歷/面試表現之嘛..

lovebb2 發表於 17-2-22 07:46
我朋友囡廣東話家庭, 英基小學, 之後英基中學, 跟住到外國讀U, 講廣東話絶無問題, 但不懂中文字(認讀寫只 ...

請問在學期間有沒有外補中文?Thx

lui 發表於 17-2-21 19:04
基本上你唔會搵到工(講緊十年後)我表弟可講,不懂看寫。在香港完成找不配合學歷工作。even 我們介紹工作 ...

其實佢個degree係乜呢?佢公開試成績又係點呢?佢搵邊類型工種?

老實講, 就算係如我local school 出黎, 我工作咗10幾年未有用上中文嘅幾會。公司內, 就算開會, 有內地同事, 全部用英文。英文唔掂緊要過中文唔掂,除非target 做大陸人公司,否則international/MNC, 識聽識講識基本睇都夠了。

回覆:IS 出路

我同我老公工作只需口講廣東話,一切文書開會記錄全部都係英文。講真中文對大部分工作都冇咩用。

wonderland07 發表於 17-2-22 21:23
我同我老公工作只需口講廣東話,一切文書開會記錄全部都係英文。講真中文對大部分工作都冇咩用。

...

我地工作都是英文文書來往,只需廣東話口語,如果需要中文書冩,就算自己識,都通常會由下屬代筆或代覆電郵,老實說真的吾覺吾識寫中文對工作有影響,反而平時上網吹水有影響就真,英文少人覆好多

wonderland07 發表於 17-2-22 21:23

...

認同,我認為中文是重要的。但自己職場上英文重要性比中文高。有些工作除講外,完全不用寫及看中文。老闆就算有中文類書寫工作,如公司有國內同事,他一定安排會給他們處理,即使香港同事會考/高考中文有A。