用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS 出路
樓主: fatcni
go

IS 出路   [複製鏈接]

恆指成分股大部分都系中資啦,而且比例只會越來越高。我唔想細路以後系香港入唔到大部分大企業。當然,你入中資做專業/技術性工作 - 比如工程會計法律,都唔洗太多中文。不過中文唔好就好難上到中層管理或以上。

我有朋友系台灣人從小去美國讀書,算半個ABC,普通話口語流利,讀寫比較差,前幾年入左美國上市市值幾百億的中國民企,都搞唔掂。

我對細路的中文程度期望系要至少睇得明 信報政治版 + 蘋果娛樂版。

講國語緊係唔掂拉,要講普通話

lakecolors 發表於 17-2-26 17:12
恆指成分股大部分都系中資啦,而且比例只會越來越高。我唔想細路以後系香港入唔到大部分大企業。當然,你入 ...

老實說我睇信報政治版都睇吾明,好釆早出世

dlam141231    發表於 17-3-2 00:45

IS學生唔鍾意中文,能夠理解,但而家唔少local school學生都唔鍾意中文,話英文叻好多。但佢地中文係母語,英文的學習係以第二語言去學,字庫係幾貧乏的,咁點搞!

Jane1983 發表於 17-2-26 17:54
IS學生唔鍾意中文,能夠理解,但而家唔少local school學生都唔鍾意中文,話英文叻好多。但佢地中文係母語, ...

我理解是local school 學生普遍只敢講廣東話,其他語言唔敢講。

lakecolors 發表於 17-2-26 17:12
恆指成分股大部分都系中資啦,而且比例只會越來越高。我唔想細路以後系香港入唔到大部分大企業。當然,你入 ...

要看得明信報政治版不止是中文水平問題喎

回覆樓主:

係香港中國人樣,唔識中文係會輸蝕好多,如果唔係外國出世,只讀IS,更會覺得你扮野。唔識中文有無工請?我老公係鬼佬,一個中文字都唔識,老細係鬼婆,d客都係英文人,所以完全無機會用中文,但如果佢識中文,相信Market會大d。係hk想做政同,公營機構就無咩機會。

去外國留學,順便移民,唔係你想像中咁易,尤其係大學先過去。

回覆 samsam123321 的帖子

有咁既學生,但亦有講英文和普通話都唔錯的。但local school學的英文係english as a second language去學,即使考爆卷,亦唔可以代替中文係第一語言的母語地位。

IS學生唔鍾意中文,能夠理解,但而家唔少local school學生都唔鍾意中文,話英文叻好多。但佢地中文係母語, ...

LS 學生唔知佢地英文係 second language。

Jane1983    發表於 17-2-27 07:32

nintendo 發表於 17-2-26 23:10
佢地/老師/家長認為自己grammar 勁過鬼佬

所謂兩頭唔到岸

Jane1983  真係陰公!  發表於 17-2-27 07:32
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

964000 發表於 17-2-26 17:47
老實說我睇信報政治版都睇吾明,好釆早出世

me too

回覆樓主:

咁辛苦為乜?識睇中文字仲要識睇埋政治!相信現在很多人都睇唔明政治。可能第時佢想做做動物護理員,又或教琴等, 那識基本中文就可以了。俾佢讀IS, 希望佢識得有exploration and critical thinking, able to challenge and be risk taking, just be a happy self learner. 太叻中文又熱心政治, 十幾廿年後到時佢心血來潮想做社評, 係信報批評政府, 咁我真係no eye see!

真心覺得現今讀IS, 唔會完全唔識中文, IB亦要考。除非, 父母也唔睇重中文。所以, 出路應該可以好廣闊, 放眼世界。

回覆樓主:

不少香港大的人可以讀到 Chi B HL. 更有小部份 Chi A.  都有一定水平。

中英文重要, 卻重要不過整體教育。選校不是選語文咁簡單。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

自己在香港土生土長,band one中學畢業順利入讀本地大學,完成埋碩士,但出來工作後,需要接觸中國市場同海外市場,中文/普通話講得寫得,但論水平唔及大陸同事,英文又係溝通到寫到,但絕對唔敢講係native, 夠用但唔夠好,而這只係講語文能力,仲未比較其他能力

Jane1983    發表於 17-2-27 18:16

回覆樓主:

IS出路? 要家長是否看重國際視野及Globalization。把孩子放在一條怎樣的路?lS而又有良好雙語絕對是優勢。喜歡中國與否,中國無疑已是國際重要一員。IS的教育方向是培養國際視野。Local 教育主要是要服務本地的人才。正如香港定位應該是面向國際,背向祖國。 所以IS同LS是2條不同的路。看自己想 選擇哪一條.

回覆樓主:

點會啊?我/朋友/親戚,Chinese 又好白人又好mixed 又好,全部讀IS都識講廣東話係好普遍。識講普通話都好多,而識寫/睇中文都多過你想像!我幾個best friends 係mixed ,屋企好少用廣東話,但佢地好細個就跟朋友學廣東話啦!
我讀IS再去外國讀書,我响外國工作幾年返嚟香港,咪同其他人一樣!中文我自己有下苦功,我唱k學

samsam123321 發表於 17-2-27 01:08
佢地/老師/家長認為自己grammar 勁過鬼佬

我細女讀IS,真係有local parents 去challenge 老師話佢小朋友錯,仲好意思話佢小朋友N班已讀國際幼稚園,學校只講英普,一早就係native speaker !仲唔小心pick up 咗British accent GOSH

nintendo 發表於 17-2-26 23:10

我識得人讀local school,之後去Scotland 讀Uni再住咗幾年,public exams成績一般咋,但一直自稱native speaker 佢話Chinese is second language
‹ 上一主題|下一主題