用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五嘅家長開始為呈一預備未?
樓主: bb鼠
go

小五嘅家長開始為呈一預備未?  

IloveJJ 發表於 17-2-21 10:16
父母唔俾個電話佢,唔俾上網佢,唔裝games,咪唔會打囉!

強制到,就吾使咁勞氣啦,以前細個可能得,依家夾格來都可以,但佢好吾憤氣,個女受軟吾受硬,吾可以硬碰

hinhinboy 發表於 17-2-21 09:58
回覆 瑩希媽媽 的帖子

其實會唔會就係玩得多電話呢?我仔都小五,身邊同學都多人有電話,宜家開始要求想要 ...

我女小四暑假已經要求要電話,話個個同學有chat group, 我話no way, 中一先再考慮,之後佢無再問

IloveJJ 發表於 17-2-21 10:02
電話係一樣好令人沉迷既野,小朋友未建立閱讀興趣與自制能力之前,千祈唔好俾。
...

我只俾一日30分鐘玩ipad時間,測考其間全部無

bb鼠 發表於 17-2-21 10:21
我女小四暑假已經要求要電話,話個個同學有chat group, 我話no way, 中一先再考慮,之後佢無再問
...

你女呢D咪乖咯,阿囡好多時補習,學長笛樂理都是自己去,所以上年就俾左電話佢

瑩希媽媽 發表於 17-2-21 10:24
你女呢D咪乖咯,阿囡好多時補習,學長笛樂理都是自己去,所以上年就俾左電話佢
...

咁我女乜都有人跟住,佢都想自己放學我都唔俾
3年級時有個女同學自己放學的,放學唔返屋企周圍去,今年女同我講個女仔有2個男朋友

手機我都知道個唔好處,不過我都有比,學節制係需要時間,我會比個仔去感受同學習。依家佢都會成日睇手機,但都會睇書同攪掂自己返學嘅野。

IloveJJ 發表於 17-2-21 10:26
對呀!可唔可以玩?玩幾多?一定要由父母話事!出去學野玩最唔好,玩到個心創晒,又無王管,我一定唔會俾。
...

我女無乜出去學,琴老師上屋企,星期六補數我帶,有得玩ipad是bonus 唔乖會連30分鐘都無埋,我寧願佢去踏下板車都好過打機

仔宜家冇電話,當要比電話仔用時,一定約法三章!
唔follow, 收機!

hinhinboy 發表於 17-2-21 10:06
好認同!但朋輩間都有,自己冇😓我宜家係拖著先,希望可以拖到中學先比用!
我都唔知自己守唔守得著 ...

我哥個女4年級都有電話,我女好恨㗎,不過我話你無需要同無自制能力所以無
我嫂好衰格,成日同我女講我地happy family 嚟㗎,無人逼做練習。好彩我女自己識諗,唔係堅多得佢唔少

hinhinboy 發表於 17-2-21 10:33
仔宜家冇電話,當要比電話仔用時,一定約法三章!
唔follow, 收機!

我仔都俾老公縱壞成日玩iPad,我2父子一齊鬧,k2咋唔可以俾佢習慣咗ipad不離手,宜家2姊弟一日30分鐘唔理佢地幾時玩,夠鐘叫收機,如果唔肯就聽日無得玩幼稚園老師教的,然後老師返學又哦下佢

Eat_Sleep_Play  你真係教得好  發表於 17-2-21 11:04

我仔係星期五,六,日可以玩ipad 半個鐘

我女數學本來小三時下滑, 到小四迫之下操練習, 由一開始喊住做, 但係評估完拎返個A, 此後佢都好願意去操數. 所以數我反而唔太擔心, 佢KEEP 到的話都應該呈分都拎到A.  反而英文我好緊張, 佢又唔係唔好, 但唔知點解由小三開始, 平時分拎A, 一到考試就得返個C.  上學期考試終於叫有啲進步, 可以拎返個B頭, 而家都每星期有做GRAMMAR, 希望唔好到考試時又出錯, 至少保多科A先吖.  

中文小四都仲叫有個B, 今年又係唔知發生咩事, 評估一次低分過一次, 考試仲要閱讀拎個4X分返嚟, 嬲到我呢.  而家又係狂操閱讀中, 由一開始做極都唔合格, 到而家都叫有 75-85分, 睇吓嚟緊的評估會唔會好返啲先.  常識又係死得, 又係平時分A, 考試得個C.  其實我都只希望佢呈一只少做到BAAB 先, 以後先有得再追.

IloveJJ 發表於 17-2-20 19:23
我仔出年小五,我本想出年新年去滑雪,我仔都話唔去,寧願早啲準備
好乖, 知道呈分重要

bb鼠 發表於 17-2-21 10:34
我哥個女4年級都有電話,我女好恨㗎,不過我話你無需要同無自制能力所以無
我嫂好衰格,成日同我女講我地h ...
你阿嫂特登嘅

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-21 11:06
你阿嫂特登嘅

勁乞人憎,佢自己逼唔到個女做練習就同我女講表妹無㗎,無你咁勤力,考試前幾日先溫㗎咋

bb鼠 發表於 17-2-21 11:21
勁乞人憎,佢自己逼唔到個女做練習就同我女講表妹無㗎,無你咁勤力,考試前幾日先溫㗎咋
...
佢想你個女陪佢個女