用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五嘅家長開始為呈一預備未?
樓主: bb鼠
go

小五嘅家長開始為呈一預備未?  

瑩希媽媽 發表於 17-2-20 23:04
我都日哦夜哦啊,佢肯聽先得咖,唉

好彩我女都仲算乖,哦多2哦都會溫,不過死魚咁樣囉

lojo11 發表於 17-2-20 23:08
佢地開始大,有自己諗法,或者佢覺得自己唔差,唔會覺得有需要再努力!的確考十幾真係唔差而且叫做好!我 ...

我依家可以點,又鬧又哄都試過,依家唯有吾理細佬先,睇實D佢咯,十几系吾差,但佢跟本無盡力咯

我記得自己第1欠考到級3既時候
老豆勁開心仲俾左100蚊我

阿媽開頭都開心

不過好快就話如果我唔係考試期間浪費時間睇電視好可能考第1

之後一段時間我都唔想同阿媽講野

瑩希媽媽 發表於 17-2-20 23:17
我依家可以點,又鬧又哄都試過,依家唯有吾理細佬先,睇實D佢咯,十几系吾差,但佢跟本無盡力咯
...
俾D時間個女回下氣
佢都唔想考差左架嘛

greentea000 發表於 17-2-20 23:43
俾D時間個女回下氣
佢都唔想考差左架嘛

其實keep到前十都吾會講乜,吾一定要考前3,好多時系嬲佢D學習態度咯,好似乜都吾在乎咁,吾識緊張

瑩希媽媽 發表於 17-2-20 23:17
...

做媽媽,一定覺得小朋友仲可以努力、著緊d,不過小朋友始終都係小朋友,好難下下盡力!我只要求仔有付出努力,考試個刻真係要認真做,當然唔小心都一定有!考幾多名都唔太緊要,有努力話,應該唔會跌太多。我明白小朋友考過好前,當然覺得佢地應該可以考番咁前,但有時佢地考唔到,或已努力左,都要讚賞同鼓勵。

瑩希媽媽 發表於 17-2-20 23:56
其實keep到前十都吾會講乜,吾一定要考前3,好多時系嬲佢D學習態度咯,好似乜都吾在乎咁,吾識緊張
...

咁你同個女講你目標係前10

你唔講佢分分鐘以為你要求去返前3

前3同前10分別好大呢

去返前10信心返黎分分鐘去殺返入前3

另外控制下自己咪日哦夜哦

搞到個女消極對抗

瑩希媽媽有D似我阿媽
要求成績

又要求積極學習態度
咩都要認認真真

我老豆就只要我交到成績 前5

其他方面唔太出位就算

話知我晚晚睇電視

greentea000 發表於 17-2-21 04:17
瑩希媽媽有D似我阿媽
要求成績

你誤會了,就系暑假放她太松才令她咁松散的,由6月頭考完試到7月底一直由她玩,直接8月頭才讓她去補習社,她學習時我是希望她認真,但她玩時我從來不提關於學習上既野,上左5年級她一得閒就拿住電話,叫極吾聽,所以先勞氣,有時聽見分數是接受的,但一睇試卷就知她有無用心做,例如寫錯N個字,應用題抄錯數字,計錯數,剛開學時仲俾中,英文老師投訴上堂吾專心,其實這些是她的變化

greentea000 發表於 17-2-21 04:04
咁你同個女講你目標係前10

你唔講佢分分鐘以為你要求去返前3

其實做阿媽當然是知她有能力才想她好,加上佢自己也有心儀中學,我4年級就讓她去睇中學,等她有目標,好似她弟弟咁成績好差,我自己跟功課,教到超幸苦,知道細佬資質差,考中下,我但求他中間就好,亦無日哦夜哦佢,但阿囡呈分殺到埋身,見到佢這些變化,自己心 里也心急,在她面前我也不多講自己的憂慮,所以上網呻下咋

lojo11 發表於 17-2-21 00:05
做媽媽,一定覺得小朋友仲可以努力、著緊d,不過小朋友始終都係小朋友,好難下下盡力!我只要求仔有付出努 ...

次次考試佢部都問我想佢考幾分,我次次都話次盡力就好,系佢面前負面說話我好少講,我成日都忍住吾講,但我見到佢平時D行為,例如系房玩電話,特登吾叫佢,玩兩個鐘都吾出來,依家和她編左個時間表,希望她識調節時間

bb鼠 發表於 17-2-20 18:52
要一個月前開始因為平日都多功課溫唔到咁多,我又要返工,無人(emoji)住會偷懶,所以要早d星期六、日做多d ...

我同你一樣情況,不過我女六年級啦,三月呈三,之前兩次呈分都ok ,呈三都不容有失。所以捱多一個月,希望keep住,穩穩陣陣大抽獎。
班中有D呈二失手,可以跌好多,有D banding 都跌埋,所以呈三更大壓力。
所以同阿女講辛苦埋E次啦。咁佢都算合作!
希望大家都一切加油

lojo11  大家加油  發表於 17-2-21 08:46

瑩希媽媽 發表於 17-2-21 06:48
次次考試佢部都問我想佢考幾分,我次次都話次盡力就好,系佢面前負面說話我好少講,我成日都忍住吾講,但 ...

聽落你個女在意你嘅期望,盡力我好少講,唔好話小朋友,要一個大人下下盡力,好攰!我只要求有合適嘅付出同努力,負做學生嘅責任,成績好同唔好,都要讚佢嘅努力!考得唔好最多自己入房忟下。我仔都係機不離手,我都會忍唔住話如果用打機時間去溫書,一定可以再進步!當然我有我講,佢有佢打機啦!所以我都算嘞,佢返學嘅野攪掂晒,考試有溫習,都要求唔到咁多。不過我仔自己都會緊張成績,臨近考試都會合作下,其他時間講咩都唔會溫書。

ms.aeroplane 發表於 17-2-21 08:22
我同你一樣情況,不過我女六年級啦,三月呈三,之前兩次呈分都ok ,呈三都不容有失。所以捱多一個月,希望 ...

尤其中、英文真係要平日做下湛下咁,靠慢慢浸同理解
數學我都想佢做多d呀,不過佢寧願做5份中文都唔做一份數
你呈三努力埋可以放鬆下啦祝大家有滿意嘅成績

回覆 瑩希媽媽 的帖子

其實會唔會就係玩得多電話呢?我仔都小五,身邊同學都多人有電話,宜家開始要求想要電話!

IloveJJ 發表於 17-2-21 10:02
電話係一樣好令人沉迷既野,小朋友未建立閱讀興趣與自制能力之前,千祈唔好俾。
...
好認同!但朋輩間都有,自己冇😓我宜家係拖著先,希望可以拖到中學先比用!
我都唔知自己守唔守得著😅

IloveJJ 發表於 17-2-21 10:02
電話係一樣好令人沉迷既野,小朋友未建立閱讀興趣與自制能力之前,千祈唔好俾。
...

系,依家D小朋友太多誘惑,以前無電話就成日睇電視,我果個又玩電話,又追電視劇,所以吾話佢真系好難的