用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五嘅家長開始為呈一預備未?
樓主: bb鼠
go

小五嘅家長開始為呈一預備未?   [複製鏈接]

瑩希媽媽 發表於 17-2-20 19:08
但佢糸補習做其他學校比她學校深既卷佢都做到好高分,補習老師話佢理解果分面無問題,考試狀態吾好,自從 ...

我女係4年級上學期可以60幾,因為唔夠時間做喎⋯⋯之後教佢做咗後面長題先,下學期86,之後今年上學期測驗同考試都70幾
問佢係咪好深,佢又話唔係,但又唔夠時間囉⋯⋯全班有好多都90幾

瑩希媽媽 發表於 17-2-20 19:21
五年級第一次應用題抄錯數字,提左佢叫佢要小心,意然第二次考試又是抄錯,真系吾知講乜好
...

考試我無得睇,測驗就最大填咗最小,圖又係咁,真係唔識嘅得少少,我都唔知可以點,屋企做練習90幾分㗎

IloveJJ 發表於 17-2-20 19:23
我仔出年小五,我本想出年新年去滑雪,我仔都話唔去,寧願早啲準備

咁生性就好了

bb鼠 發表於 17-2-20 19:41
我女係4年級上學期可以60幾,因為唔夠時間做喎⋯⋯之後教佢做咗後面長題先,下學期86,之後今年上學期測驗 ...

我覺得數學分數好緊要,好容易高分,但亦好容易失分,粗心大意真系吾知可以點,講得多又嫌我煩,但見到佢成日錯埋D無謂野就忍不住話佢,一話佢佢又反感,我真糸不知所措

bb鼠 發表於 17-2-20 19:41
我女係4年級上學期可以60幾,因為唔夠時間做喎⋯⋯之後教佢做咗後面長題先,下學期86,之後今年上學期測驗 ...

我果個就系做得太快了,成日二十几分鐘做完份卷,補習老師話佢審題太快,成日無看清楚就做,講幾十次都吾聽

瑩希媽媽 發表於 17-2-20 19:49
我果個就系做得太快了,成日二十几分鐘做完份卷,補習老師話佢審題太快,成日無看清楚就做,講幾十次都吾 ...

我個係睇完覺得有無咁易?無理由!一定我估錯,然後諗完又諗

瑩希媽媽 發表於 17-2-20 19:46
我覺得數學分數好緊要,好容易高分,但亦好容易失分,粗心大意真系吾知可以點,講得多又嫌我煩,但見到佢 ...

我個咪又係,科科都有大意,講又係係係,之後又係咁

bb鼠 發表於 17-2-20 19:54

系啊,佢三四年級一直keep到前3,今年跌左去十几,我都氣暈了,青春期又吾聽話,講得多又話我煩,我已經急到死,但佢若無其事咯,吾知個嚴重性,勞氣

bb鼠 發表於 17-2-20 19:54

因為細佬剛上小一,前排只掛住顧細佬,無點跟佢,諗住佢自己搞得店,放松左佢,點知一放手即跌,依家開始又要睇緊D,直完考完呈分先算了

見部分同事小四已經發力

瑩希媽媽 發表於 17-2-20 20:08
因為細佬剛上小一,前排只掛住顧細佬,無點跟佢,諗住佢自己搞得店,放松左佢,點知一放手即跌,依家開始 ...

我都唔得閒理細佬,好在細佬k2

瑩希媽媽 發表於 17-2-20 19:57
系啊,佢三四年級一直keep到前3,今年跌左去十几,我都氣暈了,青春期又吾聽話,講得多又話我煩,我已經急 ...

嘩!級3好勁呀如果我女有咁勁我就唔洗煩

瑩希媽媽 發表於 17-2-20 19:57
系啊,佢三四年級一直keep到前3,今年跌左去十几,我都氣暈了,青春期又吾聽話,講得多又話我煩,我已經急 ...

其實十幾都好好,起碼都係band 1, 希望呈分時會進步番。

bb鼠 發表於 17-2-20 22:47
嘩!級3好勁呀如果我女有咁勁我就唔洗煩

要煩咖,望住佢跌,個人煩到爆,最慘依家吾似以前細過咁聽話,人大左吾聽話,有自己思想,有時叫溫書叫到發火先理下我,呢D人真系太令人擔心

瑩希媽媽 發表於 17-2-20 23:00
要煩咖,望住佢跌,個人煩到爆,最慘依家吾似以前細過咁聽話,人大左吾聽話,有自己思想,有時叫溫書叫到 ...

我個日哦夜哦都無咁嘅成績
不過叻開跌果下....尤其就嚟呈分,真係會爆血管

lojo11 發表於 17-2-20 22:56
其實十幾都好好,起碼都係band 1, 希望呈分時會進步番。

已經想緊辦法,上次考試追返左D,但未完全追到,來緊要更加努力了,有時系覺得佢學習態度有問題,呢樣系最難搞的

bb鼠 發表於 17-2-20 23:03
我個日哦夜哦都無咁嘅成績
不過叻開跌果下....尤其就嚟呈分,真係會爆血管
...

我都日哦夜哦啊,佢肯聽先得咖,唉

瑩希媽媽 發表於 17-2-20 23:03
已經想緊辦法,上次考試追返左D,但未完全追到,來緊要更加努力了,有時系覺得佢學習態度有問題,呢樣系最 ...

態度點呀?

瑩希媽媽 發表於 17-2-20 23:03
已經想緊辦法,上次考試追返左D,但未完全追到,來緊要更加努力了,有時系覺得佢學習態度有問題,呢樣系最 ...

佢地開始大,有自己諗法,或者佢覺得自己唔差,唔會覺得有需要再努力!的確考十幾真係唔差而且叫做好!我都經歷過你情況,我地急唔到,要睇佢自己幾時識諗。
‹ 上一主題|下一主題