用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 滙基東九龍offer
樓主: liusumyiu
go

滙基東九龍offer   [複製鏈接]

校長講明只係- 收 同 唔收

仲有講, 每階段得 5 日時間考慮,
一批一批咁去收生
收夠150 人就停

無叩門位

呢個係我接收返嚟既消息

我係聽最尾場既 INTERVIEW  的

Bigmowmow  Thanks!  發表於 17-2-24 15:00
小時了了  咁多年都係咁的  發表於 17-2-24 14:32

cubixluk 發表於 17-2-24 14:25
校長講明只係- 收 同 唔收

仲有講, 每階段得 5 日時間考慮,
最後有結果個一批, 好似要等到4月
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

唔知第一批幾時出? 好心急!

回覆 hkpapa852 的帖子

YES,  不過我估阿仔都無乜機會

唔知大家仔女面試時有無5分鐘時間俾小朋友問老師問題?我女嗰組有。
阿女講啲組員非常主動及熱烈咁問問題去了解間學校,例如幾點上堂? 放學放幾點? 有無家政堂? 宿舍生活如何, 。。。呢5分鐘對我女來講對匯基有更深刻的認識&有非常正面嘅感受,這亦改變阿女從前自己對匯基嘅偏見。

因為呢5分鐘係小朋友自己第一身問問題去了解間學校,唔再係聽阿媽話間學校點好點好。阿女自匯基面完試後再俾佢選,如果兩間直資都取錄阿女培基VS匯基,阿女已好肯定咁話讀匯基了。(唉!人心善變!)

P.S1: 匯基收生操行要B+,阿女只係B。唉! 機會留俾操行好的學生的!(我無當面直接對住阿女講以免掃阿女興)

P.S2: 阿媽及阿女每晚都會去信箱睇有無信,繼續等運中。

現在只可靜心等待。。。等待。。。

小時了了 發表於 17-2-25 14:31
唔知大家仔女面試時有無5分鐘時間俾小朋友問老師問題?我女嗰組有。
阿女講啲組員非常主動及熱烈咁問問題去 ...

我囡面試時,無你講個5分鐘,所以佢依然最鍾意培基。

但係我自己聽完校長同家長的熱烈提問,我自己真是有點改變,覺得如果匯基有 offer, 真是好好諗下好唔好放棄培基。我有點怪自己改變得太快,唉。

但係最後係阿囡讀,所以我們都係會同佢好好傾下。

tongtongwhite 發表於 17-2-25 16:33
我囡面試時,無你講個5分鐘,所以佢依然最鍾意培基。
但係我自己聽完校長同家長的熱烈提問,我自己真是有點改變,覺得如果匯基有 offer, 真是好好諗下好唔好放棄培基。我有點怪自己改變得太快,唉。
但係最後係阿囡讀,所以我們都係會同佢好好傾下。

噢!我仲以為每組都會有5分鐘俾小朋友問學校問題,原來唔係架。咁唔知點解阿女嗰組會咁,唔通佢哋嗰組好早討論完有時間剩

5分鐘小朋友問學校問題時, 唔知星期三定星期四放學放1點幾定係兩點,放咁早阿女覺得有一星期有一日返半日學好開心好正,阿女因為咁而對匯基大大改觀。(小朋友就係咁容易變心及好容易滿足!)

tongtongwhite 想問下您 (如果唔方便唔洗覆我的):

1) 之前其他帖見您好掙扎及苦惱點解啲人要俾錢讀直資, 咁您津中/直資考慮清楚讀邊樣未?

2) 之前聽您語氣對顏寶鈴都幾有興趣,顏寶鈴剛出了Offer,唔知您會唔會讀顏寶鈴呢?

3) "如果匯基有 offer, 真是好好諗下好唔好放棄培基" ,培基您註冊了?

小時了了 發表於 17-2-25 21:05
噢!我仲以為每組都會有5分鐘俾小朋友問學校問題,原來唔係架。咁唔知點解阿女嗰組會咁,唔通佢哋嗰組好早 ...

小時了了,我目前的想法如下:
但我想講,這一件事一直在變化和深思中
1)津中定直資仲未諗好
因為我們係有一間好心儀的津中,其實津校同直資各有各好。而家直資已經見完,大局已定,我們來緊會諗返到底我孩子是較適合那一類型學校。
2)考慮顏寶鈴的原因,主要是因為成績真是好,學費,視野配套都是唔錯。我唯一猶豫係之前的學校新聞,我個小朋友係女仔。我們應該唔會讀。

3)我小朋友真是好鍾意培基,雖然我自己
對匯基有改觀,但最終係孩子入讀。所以未必會去匯基,而且我們未必會考到。如果真是有先再諗。讀同唔讀,如果有,我都會好開心,因為我諗考到真是唔容易。

tongtongwhite 發表於 17-2-25 21:58
小時了了,我目前的想法如下:
但我想講,這一件事一直在變化和深思中
1)津中定直資仲未諗好

補返一句,如果沒有培基係會好認真的考慮可能讀顏寶鈴的,學校本身係唔錯。我自己覺得考津校要等到7月,精神壓力太大。

祝大家好快有匯基offer消息

tongtongwhite 發表於 17-2-25 22:04
補返一句,如果沒有培基係會好認真的考慮可能讀顏寶鈴的,學校本身係唔錯。我自己覺得考津校要等到7月,精 ...
請問培基好還是顏寶鈴好呢?點解選培基?

GGfiona 發表於 17-2-26 19:20
請問培基好還是顏寶鈴好呢?點解選培基?

從數據上看,顏寶鈴的成績同硬件都比培基好,但我覺得校風同學比成績
更重要。同時也應該考慮每天的車程,小朋友的喜愛程度。

睇你想要什麼。

tongtongwhite 發表於 17-2-26 21:41
從數據上看,顏寶鈴的成績同硬件都比培基好,但我覺得校風同學比成績
更重要。同時也應該考慮每天的車程, ...

我同阿囡都日日望信箱,又繼續等.....

Gradies 發表於 17-2-27 16:29
我同阿囡都日日望信箱,又繼續等.....

匯基有乜好呢?我囡無乜被打動
我驚我有offer 都怕唔讀
如小時了了咁講,可能神自有安排,唯有等吧

回覆 tongtongwhite 的帖子

我諗每個小朋友感受都唔同,interview的老師/同學唔一樣都會有好大差別。匯基開放日及培基簡介會我都有去,我們的感覺是培基學生好有自信及活力,談吐得體。而匯基的學生比我感覺似乎高傲D,可能banding高D掛,而且又好動D。

小時了了 發表於 17-2-25 14:31
阿女講啲組員非常主動及熱烈咁問問題去 ...
你真係要一級級向難度挑戰,可以解讀為越難得到...會越珍惜,祝你成功

有冇人已收信呀

各位,小囡今日收到信呀!大家good luck

celialing  恭喜  發表於 17-3-2 16:58
Bigmowmow  恭喜!  發表於 17-3-2 16:36

回覆 liusumyiu 的帖子

恭喜, 請問今天收到信是否band 1a 的學生

liusumyiu  我也不知,因為他没呈分試  發表於 17-3-2 18:50
‹ 上一主題|下一主題