用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 求意見,應該繼續上協康幼兒訓練嗎?
go

求意見,應該繼續上協康幼兒訓練嗎?

2歳A仔,排緊S位,上緊私人言語治療,上了2次幼兒訓練,極度扭計。導師成日覺得佢扭眼訓,我話唔係,佢又反問我知唔知佢點解會咁,所以唔覺得個仔會學到幾多。上堂完全是free play ,又無具體技巧教我在家中做,只叫我同佢做多些呢樣個樣。(我夠知啦)我問導師個仔好怕剪髮如何處理,佢反問我個仔怕唔怕水和沙,之後無答過我。
所以好唔好找別處做訓練?

媽媽,我明白你好心急想小朋友進步,但唔好期望上一兩堂就會好,一兩堂都未熱身。我見得多小朋友上幼稚園成半年都仲喊,正常都係咁,更何況係有自閉的寶寶。

自閉的訓練即使係一個好簡單的動作,也要訓練很久,但小朋友首先要"改行為",即係唔搞蛋,唔反抗,唔同你作對先。才可以預備好有訓練的心,你小朋友可能對陌生環境,所以勁扭計。建議你去上下"努力試",你會明白更多。

記住,唔好心急,唔好以為俾咗錢一定有效果,我覺得,在家居訓練才是最重要。好似小朋友學樂器,如果只靠上堂的30分鐘,返屋企唔練習,根本無效果可言。

加油,共勉之。

仲有,剪髪問題,我寶寶從不出街剪,因為都知無人肯同他剪,一定扭計。我買了一個靜音的電動剪髮刨,較了3mm。用iPad播卡通片,加超快手勢(YouTube有教),三兩下搞掂,最重要係快,頭一兩次可能要叫傭人姐姐幫手固定他個頭。又慳錢,又方便,最重要係唔使求人。自閉小寶寶上至訓練,下至生活細節,不可假手於人。

回覆樓主:

上堂都未能安靜,都幾難學度野。應該試下一星期5天,每日3小時密集訓練,好快見效。

導師反問會不會怕沙及水,是因為通常統感有問題都會怕剪頭髮,怕沙及水,所以佢先會這樣問

farm712 發表於 17-2-19 22:53
媽媽,我明白你好心急想小朋友進步,但唔好期望上一兩堂就會好,一兩堂都未熱身。我見得多小朋友上幼稚園成 ...
其實我明白要一段時間先見效果,因為上言語治療頭幾堂都扭計,但之後只有佢同導師單對單就好快無事又學到好多野,我都受用,但協康呢處的姑娘control 唔到場面,最終要我忍不住出手。我問個問題,佢要反問我,之後又無任何具體野教到我們。玩個D野正正是我在家同佢玩,但是在家玩有時會發脾氣,在個處就全程發脾氣,但個導師給我的感覺是無符.所以好無奈。

farm712 發表於 17-2-19 23:03
仲有,剪髪問題,我寶寶從不出街剪,因為都知無人肯同他剪,一定扭計。我買了一個靜音的電動剪髮刨,較了3m ...

謝謝你,宜家同佢剪頭髮要兩個人,初時發好大脾氣,之後佢選擇面對現實

funghon 發表於 17-2-19 23:50
上堂都未能安靜,都幾難學度野。應該試下一星期5天,每日3小時密集訓練,好快見效。
...
佢上言語治療師的堂就ok,因為個治療師食住佢。

換人,你應該俾左4堂,仲唔得走人

回覆 legolas625 的帖子

對,已給了四堂錢,明天上第三堂,計劃轉導師。但要等,所以明天決定繼續與否,寧願買本家居訓練手冊及借玩具教材,每日半小時,仲有効D。
排S位的學生之後可以免入息審查有學習津貼,應該9月起可以免費上。

其實治療師真係人夾人,我都聽過協康果邊D service好壞參半,真係睇彩數,所以我寧願俾貴少少帶個女去私人機構,so far都上得幾好,治療師都跟得好足,每堂上完都會同我講返阿女表現,又教我返屋企點幫佢練,阿女有進步乜都抵返

mama.olive 發表於 17-2-24 10:51
其實治療師真係人夾人,我都聽過協康果邊D service好壞參半,真係睇彩數,所以我寧願俾貴少少帶個女去私人 ...
好認同,宜家我會比佢多上四堂,如果都係咁,就會唔再上,因為上私人言語治療師,個仔好主動拖住姑娘隻手,入去上堂,私覺得佢有好大進步。

hoiweifong 發表於 17-2-25 22:37
好認同,宜家我會比佢多上四堂,如果都係咁,就會唔再上,因為上私人言語治療師,個仔好主動拖住姑娘隻手, ...
咁小朋友依家進度點呀?

mama.olive 發表於 17-2-27 10:11
咁小朋友依家進度點呀?
好D,至少唔扭計,肯做野,所以試下上多四堂睇下點,但是我發現基本上佢係跟住本訓練手冊教,如果是這樣,我寧願買一本自己教,等到十月左右應該可以免費先再去上堂。

hoiweifong 發表於 17-2-27 22:38
好D,至少唔扭計,肯做野,所以試下上多四堂睇下點,但是我發現基本上佢係跟住本訓練手冊教,如果是這樣, ...
都係架,不過佢地應該專業D既,始終有train過

mama.olive 發表於 17-2-28 11:09
都係架,不過佢地應該專業D既,始終有train過
上了第四堂,個導師真的好不濟,我的天!明知自閉小孩愛玩門,仲要一開始就關門後特登再來一次開關門,搞到個仔好想走出來!最差的是:大家有自閉兒,都知道你要求孩子做一些事,孩子扭計哭,都要忍心要求佢做好,唔好比佢過左條底線,但呢個導師要求孩子做指令,我孩子一扭計开始想哭,佢就放棄要孩子做指令,居然同我講話要避免嘈到其他正在其他房間上堂的孩子!如果是這樣,咁豈不是反教育孩子一扭計就得到佢想要的東西嗎?

回覆 hoiweifong 的帖子

如果導師真係咁差,不如quit好過啦?

mama.olive 發表於 17-3-1 15:45
回覆 hoiweifong 的帖子

如果導師真係咁差,不如quit好過啦?
對,所以四堂後會quit

hoiweifong 發表於 17-3-1 16:41
對,所以四堂後會quit
係呀無謂哂錢哂時間,咁你打算之後再搵其他訓練嗎?

mama.olive 發表於 17-3-1 17:10
係呀無謂哂錢哂時間,咁你打算之後再搵其他訓練嗎?
宜家都會上一星期兩次的言語治療,已經買左協康本訓練手冊,其實都幾有用,今日開始同佢有計劃地做,都見到成效,只是辛苦些,上班就教書,放工就訓練個仔,但是值得的。上下班都要備課
只是宜家會睇下一些密集課程或小組,希望比仔仔接觸多些小朋友。