用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門
樓主: tamyingchi
go

叩門   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:piglet0529 的帖子

我小朋友當年派自己set保險線的第5志願, 雖然不開心, 但見有同學仔派去沒有選的番生學校都暗叫好彩, 手執一個不太差的學位去叩門第一二三志願心理上輕鬆好多, 幸運地叩回第二志願, 現在小朋友又讀得開心

ekhc    發表於 17-2-23 00:58

Felix223 發表於 17-2-20 20:39
嘩!我估唔到現今香港有d咁無賴的想法,係你自己標籤所謂寶校讀不到書?香港而家唔係無書讀,係點解會有d ...

在制度上,係無寶校神校之分,間間平等。而個制度亦已經比足機會你寫上用家的意願。所以,派個你唔想要嘅,唔代表佢唔係學校。
十五年免費教育只係確保適齡兒童有書讀,唔似以前咸豐年代咁無錢無教育。
所以,派間學校比你孩子讀係合法合理,至於係咪你所願就看天意。
唔滿意大可以讀私校讀國際學校,再遠啲可以唔喺香港讀。香港人勝在有得揀。

Felix223,唔好意,錯手引用咗你個帖。
我回帖上的「你」是給世外智者

jason1978 發表於 17-2-22 08:58
Felix223,唔好意,錯手引用咗你個帖。
我回帖上的「你」是給世外智者

jason1978 發表於 17-2-22 08:56
在制度上,係無寶校神校之分,間間平等。而個制度亦已經比足機會你寫上用家的意願。所以,派個你唔想要嘅 ...

完全同意。其實所謂“寶校”係某些人以前的想法,有些人因地㸃就腳方便都會讀,我亦相信考得好亦有出路,每所學校都會與時並進,力求進步!

se6b03 發表於 17-2-21 13:24
因為有情況係家長並無填報該校,最後一樣會被派去,教育局無經家長同意就派比人。無野比呢樣更無恥。 ...
先不爭拗,真心想問 ?

其實你究竟想點"o者 "?

dereklg 發表於 17-2-22 10:13
先不爭拗,真心想問 ?

其實你究竟想點"o者 "?

其實我都想問,因咩事會經常與教育局打交道?真的很好奇...

se6b03 發表於 17-2-18 18:20
我成日都有個諗法,個個家長都驚自己小朋友無書讀,就算係寶校都走去注左冊先,再搵其它學校。教育局又係睇 ...

張註冊証寫明你已獲派學位,不會再派。

收証時要簽收。

仲有,佢地訓練有素,攞張証過來時,係有少少捲起怕俾你裝到派咩,似乎怕你唔認數,要你簽左先俾你睇。

se6b03 發表於 17-2-20 12:08
去到最後階段,基本上係要同教育局大晒冷,家長堅持唔去注冊,你手上無學位,教育局一定要派另一個位比你。 ...

派左俾你。註唔註冊係你既問題。

你唔俾仔女上學讀書係刑事。

se6b03 發表於 17-2-20 14:02
其實唔洗講到咁長遠既,我主要係針對「注冊」呢個程序,因為家長就算唔鍾意所派學校,但根據小一入學統籌辦 ...

唔係。

係計簽收証果刻。唔係註冊唔註冊。

twintse 發表於 17-2-21 19:19
講真,如果個個出招只填甲ㄧ,當然無可能個個中啦,如果因為無填就任何學校都唔派,最終结果會如何?那又如何走 ...

Agree

retriever 發表於 17-2-22 11:54
張註冊証寫明你已獲派學位,不會再派。

收証時要簽收。

佢跟本連個遊戲規則點玩都未知

以佢留言就知總之派唔到佢心目中既學校唔簽收要求派到滿意為止 難道要拉那些已註冊學位的人家落台比個你心儀學校比你? 小朋友如果有實力有教養,就算要去到叩門 也會叩得番 叩唔番最心儀 插小二小三也可以.  何不花多些時間培育小朋友

Muigg 發表於 17-2-25 16:42
佢跟本連個遊戲規則點玩都未知

以佢留言就知總之派唔到佢心目中既學校唔簽收要求派到滿意為止 難道要拉那 ...

唔好成日講到叩門考插班好似好容易。我上面叫人唔去注冊主要都係想針對果d明明無填果間學校,但統一派位又派比你果一類別。家長無填果間學校落去,表明係心目中係不能接受果間學校。教育局係未得家長同意下係無權亂派一個位比人既,呢個做法明顯係越權。

上面有JM係都要用d極端既例子話個個家長只填寫甲一就得,根本無法討論下去,而家講既情況係有部分家長只填最心儀果幾間,其它三線學校無填。

我自己睇過小一入學統籌辦法小冊子及簡介,搵唔到有提示或警告家長需要填寫所有網內學校。選校表上亦未見有免責條款,提醒家長如果不填滿所有學校,當未能滿足家長意願的情況下,電腦最後可能會隨機編配學位。如果有其他人搵到呢條條款,可以post上黎提返我。係無提示既情況下,唔能夠完全怪責有人無填滿所有學校。

教育局講明盡量按照家長意願去分配學位,無填入選校表果d唔係意願,教育局派比人,家長唔接受。當然有權唔去注冊。要知道注冊係一個法律程序,注冊左等如接受左。現在係教育局唔跟程序辦事,你去注冊,係咪表示你接受佢既違規行為?

大家不如⋯⋯⋯慳番啖氣好過啦

lovelinda 發表於 17-2-25 19:16
大家不如⋯⋯⋯慳番啖氣好過啦

根本就無打算講落去,尤得個post沉底,係上面位JM係都要寸我,推個post上嚟。

se6b03 發表於 17-2-25 17:28
唔好成日講到叩門考插班好似好容易。我上面叫人唔去注冊主要都係想針對果d明明無填果間學校,但統一派位又 ...

真係大開眼界,咁既說話都講得出,所以話身教有幾重要。

唔係「你」既意願唔代表佢唔係學校喎,一陣你一個學網有一半都唔係你意願咁點算呀?遊戲規則講好左係咁玩,你唔接受就要全世界就哂你咩!

真係有d期待睇到呢單新聞上電視添

se6b03 發表於 17-2-25 17:28
唔好成日講到叩門考插班好似好容易。我上面叫人唔去注冊主要都係想針對果d明明無填果間學校,但統一派位又 ...
唔該幫我Check 埋六合彩有冇免責條款, 如果抽出黎D 冧把係我冇填過嘅可唔可以再抽過?

Binlojai    發表於 17-4-26 18:11

yip144 發表於 17-2-26 01:26
唔該幫我Check 埋六合彩有冇免責條款, 如果抽出黎D 冧把係我冇填過嘅可唔可以再抽過?
...

六合彩攪珠有專人現場監察及電視直播,小一大抽獎過程就無,所以兩者不能相提並論。我曾經多次去信教育局要求電腦派位程序要有第三方獨立人士監察或公開過程,但局方多次迴避,只辯稱電腦派位程序絕對安全。

回覆樓主:

純吹水:順著樓上朋友的見解,不失有興趣的討論,小學空出冇人注册的學位係咪應該再攞番出來抽; 教局不應硬派一個學位俾小朋友,而是公布大抽獎後剩餘學位,供第二輪大抽獎,直至抽哂為止?

雲牛 發表於 17-2-26 12:26
純吹水:順著樓上朋友的見解,不失有興趣的討論,小學空出冇人注册的學位係咪應該再攞番出來抽; 教局不應硬 ...

無人去注冊的相信都不受歡迎,再抽都無咩意思。人家一定要自己心儀的學校嘛
‹ 上一主題|下一主題