用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門
go

叩門   [複製鏈接]

大抽奬登記後,還可以叩門嗎?
若果叩門成功,是否只要通知已登記小學,取消學位?
   11    0    1    0

tamyingchi 發表於 17-2-18 17:44
大抽奬登記後,還可以叩門嗎?
若果叩門成功,是否只要通知已登記小學,取消學位? ...

1)
可以。

2)
要返去已注冊學校取回注冊證,往新既學校登記注冊。

叩門結果難以預料,所以一定要先註冊派到果間,再試叩門

我成日都有個諗法,個個家長都驚自己小朋友無書讀,就算係寶校都走去注左冊先,再搵其它學校。教育局又係睇死你班家長唔敢上訴,唔敢出聲。其實法例規定教育局一定要比小朋友學位,如果家長唔滿意派位,唔去注冊,要求教育局派到滿意為止。唔滿意唔去注冊。但可能要用小朋友既前途黎搏一鋪,唔知搏唔搏得過呢?

醒目開學勳章 王國長老

se6b03 發表於 17-2-18 18:20
我成日都有個諗法,個個家長都驚自己小朋友無書讀,就算係寶校都走去注左冊先,再搵其它學校。教育局又係睇 ...

唔滿意唔去註冊,你想人俾咩學校你?有位嘅任你揀你唔要,係要要求無位嘅,咁同個仔派唔到英皇去跳橋控訴有咩分別?

ekhc    發表於 17-2-19 23:40

我成日都有個諗法,個個家長都驚自己小朋友無書讀,就算係寶校都走去注左冊先,再搵其它學校。教育局又係睇 ...

請別介意,我覺得這個想法幾無賴。

如果EDB安排既學位你唔滿意, 你可以唔去註冊, 但EDB唔會再為你安排.

不過提醒家長, 適齡子女如果無返學, 又無成功向EDB申請Home Schooling的話, 係觸犯法例

http://www.info.gov.hk/gia/general/201410/15/P201410150218.htm

咁要有心理準備, 最後可能要俾EDB發"入學令"再派去一間更不理想既學校, 加上福署不停追訪兼上埋報吸引狗仔隊.

如果想出位, 呢個未嘗唔係一個方法.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siden 發表於 17-2-18 18:40
請別介意,我覺得這個想法幾無賴。

呢個諗法好趣緻!!

se6b03 發表於 17-2-18 17:55
1)
可以。2)
要返去已注冊學校取回注冊證,往新既學校登記注冊。
謝謝回覆!

引用:我成日都有個諗法,個個家長都驚自己小朋友

原帖由 se6b03 於 17-02-18 發表
"要求教育局派到滿意為止"

甘都得?
話明抽籤,講運氣! 先註冊後叩門⋯

等等無位教署派隔離區寶校俾你仲慘⋯

世界雖不公平,但它不是欠了你的

回覆 se6b03 的帖子

好想你去試下, 唔試就無可能帶來改變.

去到最後階段,基本上係要同教育局大晒冷,家長堅持唔去注冊,你手上無學位,教育局一定要派另一個位比你。如果去左注冊先,你有位係手,教育局就可以置身事外。不過呢個方法同賭大細一樣。

se6b03 發表於 17-2-20 12:08
去到最後階段,基本上係要同教育局大晒冷,家長堅持唔去注冊,你手上無學位,教育局一定要派另一個位比你。 ...
冇錯, 呢個方法同賭大細一樣, 不過係又買大又買細, 有得輸冇得贏

去到最後階段,基本上係要同教育局大晒冷,家長堅持唔去注冊,你手上無學位,教育局一定要派另一個位比你。 ...
如果唔依規舉玩無賴就得既,嗰個應該唔係我認識既香港。

siden  你唔見依家HK愈來愈多人撒賴靠惡?  發表於 17-2-21 01:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢個方法好處係,建議別人去賭大細一樣,後果自負~~~

同政改831方案一樣,你去注冊=袋住先。但你一袋左,代表整個遊戲完結,教育局既責任就定成。你唔袋,小朋友未有學位,教育局點都要搵學位安置你小朋友。只不過睇下你有冇膽量去搏。有d家長為求入到好學,無所不用奇極,買樓,入名校做校工,信教,寫叩門信,大家都係求個好學位,乜野方法都要試。

mcl203 發表於 17-2-20 12:39
呢個方法好處係,建議別人去賭大細一樣,後果自負~~~

唔會輸,假設派間寶校比你,你去注冊都係死。因為根本間學校係讀唔到既,點解唔搏一鋪 ?

se6b03 發表於 17-2-20 12:44
唔會輸,假設派間寶校比你,你去注冊都係死。因為根本間學校係讀唔到既,點解唔搏一鋪 ? ...

我當然知道你唔會輸啦~
‹ 上一主題|下一主題