用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 隔離男同學成日講粗口
go

隔離男同學成日講粗口 [複製鏈接]

我女四年級, 在學校算乖同静, 老師安排左個男同學坐佢隔離, 成日搶佢文具, 抄功課同仲講粗口(粗俗的), 亞女覺得好困擾, 我叫佢同老師反映想調位, 但老師叫佢包容喎

我好吾好打比老師了解下呢?

Felix223    發表於 17-2-22 15:20
   1    0    0    0

littlelamlam 發表於 17-2-18 12:45
我女四年級, 在學校算乖同静, 老師安排左個男同學坐佢隔離, 成日搶佢文具, 抄功課同仲講粗口(粗俗的), 亞女 ...
之前囡囡都試過類似情況,比較多problem的小朋友。同老師傾過後,安排大家輪流坐。

b3410 發表於 17-2-18 12:55
之前囡囡都試過類似情況,比較多problem的小朋友。同老師傾過後,安排大家輪流坐。 ...

係你同老師講嗎? 我同亞女講, 如果下星期再係咁老師又吾理, 我會揾老師傾下

回覆 littlelamlam 的帖子

係,我同老師講。唯一一次我出手
因為囡囡自己唔好意思講,同埋小小內疚,覺得自己唔夠包容。不過實在太困擾。

老師都好好的解釋咗個位同學的情況,和之後安排。而且多謝班級其他小朋友一起幫助同學。

b3410 發表於 17-2-18 13:07

係,我同老師講。唯一一次我出手

明白我諗適當時候都要出下手至得! 最怕影響學習

[我好吾好打比老師了解下呢?] ------> 好好好

[老師叫佢包容]---> 現在的問題是那男同學, 為什麼要你女兒包容其他人不對的行為?

呢d行為,只有兩個解釋,一個係個男仔自身有行為問題,導致佢成日坐唔定,要用呢d行為來平衡自己。另一個就係佢鍾意你個女,想用出位的行為來吸引你個女注意。

不過呢,作為家長我會同個老師講,因為如果係你個女投訴,老師會覺得你個女應該大方接受容忍對方,覺得你女處理事情唔夠 EQ。

如果你出手,並且話你個女好獨立乖巧,如果係小事情,佢會嘗試自己處理同埋容忍,但係佢依家同我講呢件事,即係話佢覺得自己壓力好多,處理唔到。佢明白老師想佢有耐性用心包容個同學,但係佢覺得同學騷擾得太厲害,有時候上堂專心唔到。然後問老師,既然兩個人性格唔夾,會唔會考慮調位先,雙方冷靜一下,然後先再考慮會唔會再坐埋一齊。(呢句係讓老師明白你唔係怪獸家長,你都想個女面對同明白事理)

洋蔥頭媽咪  唔只兩種解釋仲有好多,其中有啲小朋友內向唔出聲都容易比人欺負  發表於 17-2-19 10:52

1998Ruby1998 發表於 17-2-18 22:05
呢d行為,只有兩個解釋,一個係個男仔自身有行為問題,導致佢成日坐唔定,要用呢d行為來平衡自己。另一個就 ...

鐘意我女應該就吾係啦因為佢同個個坐都一樣咁表現, 多謝大家意見! 下星期我都會打去同老師傾下

littlelamlam 發表於 17-2-18 12:45
我女四年級, 在學校算乖同静, 老師安排左個男同學坐佢隔離, 成日搶佢文具, 抄功課同仲講粗口(粗俗的), 亞女 ...

包容?包容乜?包容搶文具?包容講粗口?

係咁架, D老師最興用呢招, 我大女由小一到依家小四都係咁。小一個男同學又鬧我女女 "死X婆", 又吐口水。後來, C6同老師反映, 老師省咗個男仔一餐佢就無咁了。今年上學期又係整件極品俾阿女, 個男仔做嘢成日甩漏, 又大脾氣, 同學話佢兩句會擲樽。老師叫阿女提點下佢。過咗一個學期, 個男同學係乖咗D, 不過, 今次調位又整另一件極品, 阿女話佢係大聽公..............我同C6都心諗, 抵你啦, 如果個男仔再變乖, 你陸續有嚟!

little_yolky 發表於 17-2-21 11:27
係咁架, D老師最興用呢招, 我大女由小一到依家小四都係咁。小一個男同學又鬧我女女 "死X婆", 又吐口水。後 ...

真慘! 不過我明, 通常乖女隔離果個都係曳仔我禽日打去同老師傾, 老師應承會同佢調位, 我都安心D

littlelamlam 發表於 17-2-21 11:44
真慘! 不過我明, 通常乖女隔離果個都係曳仔我禽日打去同老師傾, 老師應承會同佢調位, 我都安心D
...
最慘既係上學期中本來仲有一次調位, 但事前班主任明言:咦, XXX坐咗响你隔離有進行喎, 咁下次調位你都坐佢隔離啦。我阿女當時既表情係:

成個學期, 不斷咁提佢:要上堂, 水樽收埋啦; 筆袋放櫃桶呀; 上堂啦, 攞書出嚟啦; 要收書包放學啦.........個男同學話阿女:你好似我阿媽!!!!!!有次其他同學話個男仔, 佢好嬲擲水樽, 咁我問阿女點算, 佢話:咪當無事發生繼續做自己嘢囉。咁我問阿女平時有無鬧個男同學, 佢話:緊係無啦, 咪慢慢同佢講, 提醒佢囉................

所以, 阿女成日隔離係曳仔, 根本係佢自找麻煩。

Felix223  其實你個女都幾包容...不過某程度上是好, 但有時唔好太委屈.  發表於 17-2-22 15:23
mch411  另一方面睇, 佢令到你個女成熟左, 識照顧人  發表於 17-2-21 13:46

little_yolky 發表於 17-2-21 11:56
最慘既係上學期中本來仲有一次調位, 但事前班主任明言:咦, XXX坐咗响你隔離有進行喎, 咁下次調位你都坐佢 ...
我反而欣賞你個女呀! 呢個世界咩人都有, 第日出去做野都一定有D騎呢麻煩同事/客, 依家就當學下點樣自處同處理呢D麻煩人... 雖然都真係好煩, 但似乎佢搞得佢地掂啊﹗

Binlojai 發表於 17-2-21 12:56
我反而欣賞你個女呀! 呢個世界咩人都有, 第日出去做野都一定有D騎呢麻煩同事/客, 依家就當學下點樣自處同處 ...
但係我就成日覺得, 因為你有咁既性格, 所以命運至成日會安排D咁騎呢既人响你身邊, 好似妹妹, 無咁乖, 佢隔離位都正正常常, 無咁騎呢。做人最緊要無風無浪, 無驚無險, 乜嘢都大步攬過。

1998Ruby1998 發表於 17-2-18 22:05
呢d行為,只有兩個解釋,一個係個男仔自身有行為問題,導致佢成日坐唔定,要用呢d行為來平衡自己。另一個就 ...

little_yolky 發表於 17-2-21 11:27
係咁架, D老師最興用呢招, 我大女由小一到依家小四都係咁。小一個男同學又鬧我女女 "死X婆", 又吐口水。後 ...
你個女適合做導人向善的工作。

2jkidsfather 發表於 17-2-22 12:54
社工嗎?

bobbob  乜社工有咁高情操咩?修女or牧師似啲  發表於 17-2-22 16:09

2jkidsfather 發表於 17-2-22 12:54

其實我都明老師既, 曳同學同乖同學座, 希望乖同學可以幫下佢教下佢(通常女仔都有母性想照顧人), 我女都鐘意幫人同佢吾易受人影響既~不過今次男同學太過份就吾可以坐視不理

點解學校咁多極品男同學?

Felix223  又係wor ?   發表於 17-2-23 16:43
little_yolky  D男仔真係幾曳喎。  發表於 17-2-23 09:28
‹ 上一主題|下一主題