用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 deldel
go

deldel

Deleded

回覆 雅BB 的帖子

你都已經讀緊啦....

jimjimjim 發表於 17-2-18 13:05
回覆 雅BB 的帖子

你都已經讀緊啦....

Del

雅BB 發表於 17-2-18 17:31
可以退呀⋯⋯唉,好心煩呢兩日

點解宜家先會有隱憂呢?唔係比錢前已經考慮清楚了嗎?

回覆 雅BB 的帖子

如果覺得唔對路既退學好過令小朋友有陰影

jimjimjim 發表於 17-2-18 22:31
回覆 雅BB 的帖子

Deldel

sandra9102 發表於 17-2-18 19:54
點解宜家先會有隱憂呢?唔係比錢前已經考慮清楚了嗎?

Deldel

jimjimjim 發表於 17-2-18 22:31
回覆 雅BB 的帖子

Deldel

雅BB 發表於 17-2-18 10:52
如果有小朋友在這間分校讀過,想麻煩家長分享資訊,最緊要老師對待學生態度,已經唔問有無足夠愛心,只想知 ...

我fd嘅囡讀呢間全日n班,佢返咗一學期都唔鍾意返學,話唔鍾意個本地老師,細節我無問。

雅BB 發表於 17-2-18 22:55
其實坦白講原本心儀係另一間學校,但奈何一直無位⋯⋯報讀之前都睇過好多資料,基本上都係話間學校行政亂 ...

其實學校發生了甚麼事呀?可以說一下嗎?謝謝。

可否講講發生咩事?因我都考慮讓兒子9月入讀此校,所以想了解多D,謝謝

雅BB 發表於 17-2-18 22:58
其實你係咪有嘢想講?如果唔方便公開講,可以單獨同我講,我會好感激。作為家長,真係好擔心⋯⋯
...

我估佢都係唔會講 因為佢咩英藝post都係咁樣
我有問過佢係咪用家 佢都冇答過

雅BB 發表於 17-2-18 22:55
其實坦白講原本心儀係另一間學校,但奈何一直無位⋯⋯報讀之前都睇過好多資料,基本上都係話間學校行政亂 ...

我諗發生唔開心既事大家都唔想
雖然唔知確實咩事 但既然學校有介入調查 即管等一等個位隔離班家長update你啦 既然有CCTV 有咩事冇得走雞既 當然 你都要自己judge下 事情始末 特登有心做定意外等等啦。

至於退唔退學,坦白講,其實你一開始都唔鍾意呢間學校,好多野都先入為主啦,所以乜野都會覺得唔好架,剛剛返學乜野都好擔心,一定架啦。但如果你覺得小朋友仲太細,一兩個月都未ready,咁咪退囉,等k1再讀啦,始終總有啲小朋友需要多啲安全感。

我小朋友舊年返隔離個間,我諗係你心儀個間,足足一年都唔願上課室,唔願返學,老師問題一樣有,個陣一個月左右個個都諗住退,咪又係咁過左一年,中間冇事咩?老師冇問題咩?唔係架,只係無從追究咋,邊有得你睇CCTV,係得老師一把口講架咋。轉左英藝,家陣都不只幾開心,日日返學自動波,我唔敢講老師好完美,不過見到小朋友對老師既反應,就知小朋友好鍾意老師。

aby336 發表於 17-2-24 00:26
雖然唔知確實咩事 但既然學校有介入調查 即管等一等個位隔離班家長update你 ...

謝謝分享。我小朋友遲d會插班,所以都會關心下。

aby336 發表於 17-2-24 00:26
雖然唔知確實咩事 但既然學校有介入調查 即管等一等個位隔離班家長update你 ...

Deldel

回覆樓主:

Deld

雅BB 發表於 17-2-24 13:08
唔,你呢翻說話令我對你有少少改觀因為你唔再係狂讚➕狂踩一間學校,唔再係一言堂,唔再係一開波就 ...

哦,你之前個個post,唔只我啦,大家都係緊張你小朋友者,所以先提議你搵間正規幼稚園嘛,可能有人語氣緊張啲你唔受落既,不過大家真係出於好意既,如果我之前講過啲令你唔舒服既說話,我講聲sorry啦。

aby336 發表於 17-2-24 15:40
哦,你之前個個post,唔只我啦,大家都係緊張你小朋友者,所以先提議你搵間正規幼稚園嘛,可能有人語氣緊 ...

Deld

我係用家,阿女仲係由n開始讀,今年七月畢業啦,我女由n開始已好鍾意返學,當然我唔敢講係咪個個老師都好,不過我女呢四年所遇到嘅老師又真係唔差,當然上年都遇過唔好嘅普通話老師,成日偷懶唔教書,最終當然俾家長發現投訴,學校方面亦搵咗對策處理,不過班主任真係好好,尤其今年位班主任特別有心。
至於行政,我想講間間學校都差不多,因為搬咗出大埔,細仔在九龍區某私幼讀,呢間幼稚園嘅行政,可以話衰過英藝,仲掠水過英藝,不過又係個句,老師家長都好好