用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網2升3插班
go

40網2升3插班 [複製鏈接]

黎緊要搬去長沙灣,想搵間小班同活動教學既,請問大家我可以有乜選擇?
呢兩日打去7 間學校問過,間間都話暫時冇位。
而呀囡,上學期成績表剛派,考得唔係太好,唉⋯冇學校轉到⋯的話。唔知點好
一日來回三個鐘,點頂啊⋯⋯
   1    0    0    0

嶺小,學費只是千幾元一個月,但唔知有冇位,但合乎你小班的要求。

瑪神也應是小班,但相信唔會有位。

40網學位很緊張的。

tkinwong 發表於 17-2-17 20:52
嶺小,學費只是千幾元一個月,但唔知有冇位,但合乎你小班的要求。

瑪神也應是小班,但相信唔會有位。

唔該晒你啊。 呢區真係好full. 呀囡又唔爭氣,唉

amonyee 發表於 17-2-17 21:09
唔該晒你啊。 呢區真係好full. 呀囡又唔爭氣,唉

其實應會找到位,關鍵在於你要調節自己的要求。

tkinwong 發表於 17-2-17 21:21
其實應會找到位,關鍵在於你要調節自己的要求。

我都明,讀得好,應該冇人會退學。
有學位淨⋯應該都唔會係熱門學校⋯
加上呀囡又唔係叻,只要唔係寶校⋯我都會打去試⋯(emoji)(emoji)

amonyee 發表於 17-2-17 20:33
黎緊要搬去長沙灣,想搵間小班同活動教學既,請問大家我可以有乜選擇?
呢兩日打去7 間學校問過,間間都話 ...
坦白講, 如果成績唔係太突出, 基本上稍為熱門既學校都無乜機會.

首先你要調節好你自己, 要有心理準備可能要轉去一些被喻為區內二/三線既學校.

呢一間可能大多數家長都唔會考慮既區內二/三線學校:
香港四邑商工總會新會商會學校

一級雖然只有一至兩班, 但聯繫B1尾既中學依然對佢不離不棄, 繼續保留21個聯繫位俾呢間小學既小學既學生直升.

21個聯繫位, 如果只有小班一級一班, 收足都只係27人爭21個位, 兩班都只係54人爭21個位. 當然, 要到小六時有B1/B2既水平先可以用聯繫位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小貓三隻 發表於 17-2-18 10:50
插今年9月嗎?如果中途就難d,好多都讀完一個學期先轉?我地學校下學期開學都收左少量插班,你有無留低資料 ...

係,諗住黎緊九月先轉。
佢地都係叫我四月五月再打去問,冇叫我留資料

hkpapa852 發表於 17-2-18 11:19
坦白講, 如果成績唔係太突出, 基本上稍為熱門既學校都無乜機會.

首先你要調節好你自己, 要有心理準備可能 ...

謝謝你既資料。
呢間四邑,有家長之前比教育局派左去,但佢自己就再去較五邑,話好d。是真的嗎?
我見佢間校舍只有500平方米⋯係超細型⋯

amonyee 發表於 17-2-18 11:31
係,諗住黎緊九月先轉。
佢地都係叫我四月五月再打去問,冇叫我留資料

2/3線⋯都唔緊要,因為呀囡易受週邊環境影響。最緊要校風好,老師好⋯⋯
我而家呀囡都係讀緊將軍澳既2線學校

amonyee 發表於 17-2-18 11:34
謝謝你既資料。
呢間四邑,有家長之前比教育局派左去,但佢自己就再去較五邑,話好d。是真的嗎?
我見佢 ...
建議自己去親身瞭解吓學校, 唔好人云亦云

個人意見:
如果從中學依然願意保持聯繫位既方度去睇, 即係中學都相信小學部學生能力(至少不會太差), 否則應該好似其餘不少津中咁, 為咗成績陸續同小學脫龍
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果唔介意校內曾發生老師自殺,可考慮深官,起碼都有千禧校舍。

試下聖公會基愛 ,聽聞呢間小學幾有愛心
今次考試加油!

amonyee 發表於 17-2-18 11:34
謝謝你既資料。
我見佢 ...

以學校周邊邊環境來說,其實四邑好過五邑。四邑比五邑開陽。

se6b03 發表於 17-2-18 11:52
如果唔介意校內曾發生老師自殺,可考慮深官,起碼都有千禧校舍。

老師跳樓⋯是在新校舍跳?

amonyee 發表於 17-2-18 14:52
老師跳樓⋯是在新校舍跳?

一單在校內跳,另一單在家中跳。

http://news.sina.com/hk/chinesedaily/103-000-101-109/2008-10-05/02323337937.html

http://hk.apple.nextmedia.com/news/first/20090227/12383812

se6b03 發表於 17-2-18 15:43
一單在校內跳,另一單在家中跳。
http://news.sina.com/hk/chinesedaily/103-000-101-109/2008-10-05/02323 ...

似乎係新校舍跳
R.I.P.

我諗,我唔太敢

其實嶺小真係唔錯,我自己去過學校既開放日3次,自己都有幾位朋友係裡面讀緊。如果唔介意要俾學費。我都有打算同小朋友轉去該校。

cdleep 發表於 17-2-18 20:52
其實嶺小真係唔錯,我自己去過學校既開放日3次,自己都有幾位朋友係裡面讀緊。如果唔介意要俾學費。我都有 ...

轉返去嶺小? 現在的學校好好喎, 超多人想入

winnietingting 發表於 17-2-18 21:09
轉返去嶺小? 現在的學校好好喎, 超多人想入

係!但要睇小朋友係咪真係適應
‹ 上一主題|下一主題