用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH & st cat interview
樓主: fafalui
go

LH & st cat interview   [複製鏈接]

Both are good schools ! Agree that we shouldn't just look at interview process, I attend both schools' interviews and feel that they have both pros and cons , Lh is efficient, it took me around 40 mins to complete everything , st cat around 30 mins as we need to play toys in waiting room!
Overall both schools are caring and efficient , though they might looking for different students too!
I love the gifts of LH . Teachers give good attention to every kids!
Sc is efficient and teachers are kind and polite too
As for the assessment , I felt sc focus on listening and Lh focus on expression !
是但一間收都會讀,不過有先算啦

回覆樓主:

我見有D小朋友好多offer, 大家覺得如何改善面試表現?唔知往年有經驗的媽媽可否分享下?

完全同意!

真心覚得比較好無意思,間間interview方式各不同,學生在找合適的學生。小女兩間亦有去interview,SC唔合作,LH做到8成。

LH in一小時,要考驗學生耐生同穏定性。學校在找專注力強,情緒穏定及坐定定學生。因為學校課程緊迫,需要高度專注力學生,提高學術知識。

SC 半小時,在找主動,快投入學生。相信答案口唔重要,所以老師冇花時間測試小孩能力,學術唔重要,而係小朋友有冇嘗試。所以SC大部分學生有自信心。

兩間均是好學校,風格不同,各有喜好。

Cgg 發表於 17-2-22 10:35
認同你講法
但老師都承認當日早上流程混亂
問題係較深

我day 1 in早上interview,唔使等,好爽快,由入去到走半小時,完全意料之外,因為睇BK舊post,要等2小時。我個係大b,完全唔覺得深,不過撞正瞓覺時間唔合作。所謂承認亂,可能係安慰一些喜歡投訴的家長。

ensy 發表於 17-2-22 21:49
個老師淨係教Pebbles? 其實個playgroup仲新,剛剛一年,老師可能太新質素參差... 贊成你如實反映俾校長 :g ...

我唔知個老師係pg既老師或sc既老師、因為佢平時唔使着制服、但係點都好啦!身為一個老師最緊要係身教就好似我哋做家長咁、如果做老師做到好似佢咁冇禮貌嘅時候。我唔會想我自己D仔女係呢間學校度讀囉!
我完全唔介意我個仔喺面試嗰日答唔答到D問題我只係覺得老師可以有禮貌啲同埋可以多番少少笑容。嗰位miss Cher 比我嘅感覺係好似不可一世、巴士閉咁!做名幼既老師唔係大晒架!我平時見pebbles 既老師係非常有笑容加有禮貌!

Momo_mommy 發表於 17-2-23 15:08
我唔知個老師係pg既老師或sc既老師、因為佢平時唔使着制服、但係點都好啦!身為一個老師最緊要係身教就好 ...

唔好唔開心啦,要明白每間學校都有唔同老師唔同性格。上年我同大b in LH,門口等緊,見個老師呼喝拉扯一班PN學生去影Xmas photo,我都傻了眼。冇笑答好過冇禮貌拉址呼喝啦。平常心會令自己開心d。

sala222 發表於 17-2-23 18:02
唔好唔開心啦,要明白每間學校都有唔同老師唔同性格。上年我同大b in LH,門口等緊,見個老師呼喝拉扯一班 ...

下?係呼喝定大聲?呢個比黑面嚴重。雖然我明一大班小朋友有時好難控制,但呼喝亦未免太過火。

但你個小朋友最終有無入LH?

至於Momo,其實我明你想表達乜野,我亦相信你唔係因為自己小朋友表現好唔好,或者有無sec in,而係對教育工作者嘅要求。聽你咁講亦唔係偶然發生嘅事。我覺得家長俾意見係ok,問題只係點表達。我個囡in SC係非常開心,老師亦好好。希望唔會因一個人,或一d誤會令教學質素收質疑。

仲有幾日就知有無 sec in。

bk-bb 發表於 17-2-23 18:38
下?係呼喝定大聲?呢個比黑面嚴重。雖然我明一大班小朋友有時好難控制,但呼喝亦未免太過火。

但 ...

係無禮貌個隻呼喝,大力拉d小朋友(可能PN行得慢又唔醒目)去聖誕樹度,喝佢笑,仲有一定兩個笑得唔自然,喝佢:笑得咁肉酸,唔好笑,叫你唔好笑呀!個小朋友比唔到反應,可能冇諗過有人叫佢影相唔好笑。一影完就拉走(真係拉,個小朋友行得突然好快),再拉另一學生影。跟手影幾個小朋友合影,又大力塞d公仔叫小朋友拎住。我相信佢係趕時間影相交功課,但作為父母,見到老師咁冇禮貌對小朋友,真心好唔舒服。其實佢應該知在場有幾pair家長在等2nd in,好唔明點解完全唔修飾一下。之後上BK,都見另一pair家長出post有呢個感覺,因為有offer,所以佢好擔心係個別老師定整體文化。其他家長留言都話老師好,有一位話只係某位特別差(之後我發現我朋友係用家,都話PN某位老師係咁粗魯)。至於我小朋友,佢有offer不過因為個件事老公仲有條刺,我就因為想要上午班(學校比下午班offer)所以放棄咗。

sala222 發表於 17-2-23 23:42
係無禮貌個隻呼喝,大力拉d小朋友(可能PN行得慢又唔醒目)去聖誕樹度,喝佢笑,仲有一定兩個笑得唔自然, ...

可唔可以講係邊間分校

係無禮貌個隻呼喝,大力拉d小朋友(可能PN行得慢又唔醒目)去聖誕樹度,喝佢笑,仲有一定兩個笑得唔自然, ...
呢個係平時點對小朋友,我覺得都幾嚴重。我成日起屋企好努力教個囡要有禮貌有愛心,如果佢老師就同家教相反。呢個絕對比interview 無笑容嚴重好多。我都好想知邊間分校,老師平時同小朋友嘅相處先係我最關心。非常明白點解你老公個心有條刺,如果我地親眼見,就算有offer都會嚴肅考慮。

bk-bb 發表於 17-2-24 09:12
呢個係平時點對小朋友,我覺得都幾嚴重。我成日起屋企好努力教個囡要有禮貌有愛心,如果佢老師就同 ...

是否今年的事?

撇除有沒禮貌笑唔笑之外,LH有咩突出的優點呢?

bk-bb 發表於 17-2-24 09:12
呢個係平時點對小朋友,我覺得都幾嚴重。我成日起屋企好努力教個囡要有禮貌有愛心,如果佢老師就同 ...

康城。其實我本身好鍾意LH,個件事之後有offer,我老公一口決定唔要,但我想要,仲比老公覺得我怪獸,為咗一間想入好耐的學校,可以當冇事,淨係考慮接唔接受下午班... 其實同大家分享,只想話每校學校有好亦唔好,冇完美,只係配對遊戲。

sala222 發表於 17-2-25 01:40
康城。其實我本身好鍾意LH,個件事之後有offer,我老公一口決定唔要,但我想要,仲比老公覺得我怪獸,為咗 ...

老師咁樣好傷害小朋友,唔知佢仲係唔係度做緊?

我兩間都無Sec in,係有d失望,因為阿囡表達同語文能力好強,interview 表現都唔錯。不過都係一個經驗,宜家可以confirm讀邊一間,所有interview 都完。希望有 sec in嘅繼續努力

bk-bb 發表於 17-2-25 14:54
我兩間都無Sec in,係有d失望,因為阿囡表達同語文能力好強,interview 表現都唔錯。不過都係一個經驗,宜 ...

Same here, 我小朋友係LH既表現,我自己in 完都覺得吾錯,真係好失望

回覆 sala222 的帖子

我自己本身都係康城家長,可能一開學我唔能夠答到你,但宜家我可以同你講小朋友係鍾意返學嘅,我地自己家長鍾意學校的教材,老師的教法,其實學校透明度好高,成日可以睇返小朋友學習的相片(當然pn較多),開學至今有2次茶聚,校長老師去講返小朋友學習的進度及對小朋友黎緊嘅期望,好似最近一次,老師講咗小朋友學野學成點,想他們多點自理能力(如自己著校褸),亦會定期打俾家長,好注重家校合作。
講真,校長會睇住老師點教小朋友,照道理老師更加唔會喺咁多家長面前大力拉址小朋友啦,老師都會對小朋友嚴勵D架,但點會唔鍾意見到滿有笑容嘅小朋友吖,唔通你想老師教到你小朋友成為公主王子?,但唔會係冇愛心那種,我地照顧一兩個小朋友都有時好煩啦,其實幼師這份工作一D都唔易架,之前有位家長連名帶姓咁講st cat老師個名,人地都要揾食㗎,唔好在這裏公開,D家長會標籤了那位老師架嘛⋯⋯有事可直接同校長發表啦。
其實,揀學校好似揀工作,揀醫生咁,都要睇夾唔夾到,同一間學校唔同班都可以有唔同感受,同一班都會有鍾意間學校多D有D少D啦!即係有D非Victoria 唔讀,有D鍾意st cat LH ,有D鍾意傳統學校,有D揀intl school 或最近自己屋企,各有所好
希望大家揾到又適合自己又適合小朋友的學校啦!

回覆 fafalui 的帖子

LH 係邊間

Slamduck 發表於 17-3-3 00:09
回覆 fafalui 的帖子

LH 係邊間

學之園
‹ 上一主題|下一主題