用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH & st cat interview
樓主: fafalui
go

LH & st cat interview  

chanchancat 發表於 17-2-22 09:51
I remember there was similar comments every year. Luckily my kid is lucky to get in last year.

Th ...

Agreed

學校有自己方法搵適合嘅學生。LH用一個鐘丶SC用10分鐘,唔可以就咁話邊間學校有heart d 。LH 5個campuses,每間千零人in,同SC一個campus handles 5-6000人,分別很大。時間控制好緊要,否則等得耐又俾人鬧。

家長們放鬆d。如果interview後發現唔喜歡學校,大可以唔讀,我自己都試過in完覺得唔啱心水。但謹記,當你投訴學校只用10分鐘去in係太hea太求其嘅時候,你也只用相同時間去否定學校。講到尾,大家合唔合眼緣啫... 身邊都多人讀LH,學校真係幾好,不過風格同SC好唔同,真心建議大家了解清楚。

利申:SC用家。學校其實真係好有heart。

ensy 發表於 17-2-22 10:17
Agreed

學校有自己方法搵適合嘅學生。LH用一個鐘丶SC用10分鐘,唔可以就咁話邊間學校有heart d 。LH 5個c ...

LH 同 SC 你覺得主要分別響邊度?

Agreed

學校有自己方法搵適合嘅學生。LH用一個鐘丶SC用10分鐘,唔可以就咁話邊間學校有heart d 。LH 5個c ...

Agree no more!
比你in長時間又點?我今次in左LH 同St Cat, LH每間房的老師冇乜表情,只係不斷叫你轉班房考考你同小朋友的耐性;凱帆校舍好暗。我反而喜歡St Cat, 感覺老師有經驗D,校舍光猛。最緊要我覚佢地時間拿揑得好好!爽快甘in!
LH好似不斷拖長時間甘

chanchancat 發表於 17-2-22 09:51
I remember there was similar comments every year. Luckily my kid is lucky to get in last year.

Th ...

認同你講法
但老師都承認當日早上流程混亂
問題係較深
我只是分享返所見所聞

Agreed

Yea I also got the feeling with other parents . So at that time I wanted to give up the offer. However the primary admission chart is too attractive so I gave up vict finally.....now I didn't regret as sc is really very good . All teachers are caring .
Interview day is just a special atmosphere .
All classmates are very clever and speaks very well ( long sentences and story description ) when school commences....
So I guess not hard for teachers to identify suitable one.

Agreed

同意。同樣地好多人覺得LH用一個鐘in對咁細個小朋友黎講係太耐。有無heart我覺得除左interview安排,仲要睇平時教學理念同模式。我個b就一定係鐘意SC多d,in完好開心,但唔代表LH唔好。好似有d媽媽講,LH同SC好唔同,真係要睇下邊個方向啱自己小朋友。當然,大前提係要有offer

Erin2015 發表於 17-2-22 10:22
LH 同 SC 你覺得主要分別響邊度?

兩間學校都講家校合作,但execution上好大分別。LH有大量教材,學校一套屋企一套,進度快,不過學校教得好又揀過小朋友+家長,所以又無聽過有人跟唔到,真係幾抵讚。但背後家長要配合學校發功,朋友話經常有家長聚會,分享學習心得,又多舊生分享,多到去唔晒!個人認為好適合有心有力家長,有冇壓力在乎家長心態。

SC都有小量在家教材,不過用唔用老師唔會理。學校氣氛比較free,老師少俾壓力(好跟唔上當然會有計傾),小朋友返得好開心。家長如果跟得貼,程度無問題,自家教材完整,無特別教深教快。不過課外當然會各自修行(其實所有學校都會),多少自己決定。考小係一場硬仗,我唔敢講應該做多做少。我so far好滿意SC,因為適合我家庭+小朋友。透明度一定無LH咁高,但行政都叫好。

三言兩語其實講唔清。最好可以同唔同用家了解多d。但真心,家庭教育一定比學校重要,唔好太神化/矮化任何一間學校!

ensy 發表於 17-2-22 10:59
兩間學校都講家校合作,但execution上好大分別。LH有大量教材,學校一套屋企一套,進度快,不過學校教得好 ...

謝謝您細心回答啊。

Agreed

同意

SC時間係短但成人專注力都唔會過40分鍾
何況pn小朋友?

每間風格的確唔同
只可以靠家長自己感受下

LH口碑好好
最初我都好希望阿b可以考到
但經過open house同interview嘅親身體會
就發現其實佢可能好但未必適合我小朋友
佢interview模式可以話全面但其實對小朋友䈹講真係耐力大測試
我個個係大b其實in得還過得去
但係in完佢講咗兩次話唔鍾意間學校
所以好明白佢好但未必合適每個人呢個道理

反而SC
佢面試時間短
但由入學校門口開始就感覺到啲老師好nice
氣氛無咁緊張
就算面試時負責評估嘅老師都好好笑容(但另一間我見到老師打咸露
而我b好明顯in得比較開心

有時可能都係講合唔合適
唔係間學校好唔好嘅問題

有沒有人知道SC PN 今年有多少人報名? 去 INTERVIEW 時沒看見人龍, 好像少了人, 何能是羊年出生人數少?

據pebbles老師所講,今年都有5000人報名,只係分左三日,兩個地方in,先好似冇咁多人。

我又同樣in左兩間 個人感覺時間長短有利有弊 st cat老師當小朋友答唔到直接pass去下一個 而LH會引導個小朋友答 我個仔係LH明顯in得好小小 但去到最後好明顯失去耐性 等校長時個仔好不耐煩想離開 所以都係講彩數

kathylhk 發表於 17-2-21 12:17
完全同意,In完對St Cat 零好感

我個仔就慘啦!ln佢既老師就黑口黑面、又冇禮貌、又冇愛心喎!我覺得Pebbles D老師有愛心多D! In我個仔既老師叫Miss Cher ,平時都見佢係pebbles行嚟行去。個樣好似死老豆咁,一啲禮貌都冇!
我諗我個仔比佢秒殺!佢問左我個仔一次之後就即刻去第二個小朋友,諗都唔俾我個仔諗!佢個樣咁黑又冇禮貌都唔知點解可以做老師。連我個仔同佢講謝謝、佢都冇笑。仲慘過讚佢錢

Momo_mommy 發表於 17-2-22 18:10
我個仔就慘啦!ln佢既老師就黑口黑面、又冇禮貌、又冇愛心喎!我覺得Pebbles D老師有愛心多D! In我個仔既 ...

聽你口氣應該係Pebbles用家。

既然已經知道老師名又覺得態度有問題,如果事情屬實,一定有其他家長有同感,建議你哋一齊向校方反映。校長很好,一定會嚴肅處理事情。

只在討論區講於事無補...

ensy 發表於 17-2-22 18:45
聽你口氣應該係Pebbles用家。

既然已經知道老師名又覺得態度有問題,如果事情屬實,一定有其他家長有同感 ...

完全正確、我係pebbles 用家。
老實講我而家真係寫緊投訴信比校長、我要話比校長知佢啲老師真係一啲禮貌都無、點解佢哋可以做老師同教好啲小朋友呢?
我希望間學校可以檢討下佢哋有啲咁樣嘅老師!就算我個仔有second in我依家都唔會比我個仔去讀間咁樣嘅學校。

Momo_mommy 發表於 17-2-22 20:50
完全正確、我係pebbles 用家。
老實講我而家真係寫緊投訴信比校長、我要話比校長知佢啲老師真係一啲禮貌都 ...

個老師淨係教Pebbles? 其實個playgroup仲新,剛剛一年,老師可能太新質素參差... 贊成你如實反映俾校長

不過作為用家,可以俾信心你PN老師係無問題嘅,有offer可以重新考慮...

如果真係講面試我覺得sc 會輕鬆啲,但實際情況小朋友遲些返pN要三個鐘,如果一個鐘頭都無法專注到,日後返學三個鐘都會好辛苦,所以我明白點解LH會in咁耐!

JnJmum 發表於 17-2-23 08:55
如果真係講面試我覺得sc 會輕鬆啲,但實際情況小朋友遲些返pN要三個鐘,如果一個鐘頭都無法專注到,日後返 ...

SC係learn thru play,PN玩足一年!每20分鐘一個time slot轉topic,完全唔會要求小朋友專注成個鐘。就算K1,都係遁序漸進咁教,K2先開始加深。所以interview亦無需要2歲幼兒長時間專注...

回覆 fafalui 的帖子

聽多一點用家分享,不要單憑interview的短短時間來定斷 學校和老師,用家分享比較實際, 朋友讀SC也很滿意學校,小朋友讀得開心, happy school。而我小朋友讀LH,我很滿意學校教学,活動式教学, 我也有同感就是lh面試很考小朋友耐性,但其實返學不是要他們坐定定咁耐,小朋友亦返得開心,所以最重要選擇適合你小朋友的便可以了。

babymamaloveyou 發表於 17-2-23 10:25
回覆 fafalui 的帖子

聽多一點用家分享,不要單憑interview的短短時間來定斷 學校和老師,用家分享比較實 ...

Agree with you !

For the one who wants to complain in letter about the interview. Frankly speaking , no one could stop you if you want to commit suicide. At early ages , the school will pick students and better ability and also the parents who are cooperative and not always complaining . Ms Cher is a 主任 in st cat and she cares students very much. Please understand interviews by different school should have different format and atmosphere. If you do not perform well or feel uncomfortable , you could turn down the offer if you had. Simple! The world is not revolving for you only .

If you thought a complain would do then just go ahead but the school would probably interpret as an emotion of not getting in the second round.

Please respect others