用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家對德望的評介
樓主: Fan1357fan
go

大家對德望的評介

greentea000 發表於 17-2-19 23:39
大家又唔使咁激動住
就算樓主心儀女拔but waiting list
即係咁講,所有學校如果2nd in要見父母的話都係會傾到認唔認同學校理念之類,你去得2nd in,事前都要做下準備掛!我又真係唔信樓主晌完全無準備下就去德望2nd in,咁而家in完學校又收咗,先至問呢間係一間咩嘢學校嚟架?咁即係想點呢?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-19 23:49
即係咁講,所有學校如果2nd in要見父母的話都係會傾到認唔認同學校理念之類,你去得2nd in,事前都要做下準 ...
所以其實直資中學係咪應該要學吓優才小一收生咁, 要家長去上10堂交功課後先決定俾唔俾offer會好D呢?

little_yolky    發表於 17-2-21 11:43
sheffield    發表於 17-2-21 10:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大家唔好咁講樓主,做父母個個都想揀間最好比自己仔女,幫得到嘅就幫下law。

我宜家冇哂信心,協又唔收,GH又waiting, 希望大家小朋友都λ到間心儀中學,發揮到所長。

s0710s  💪大家都為仔女💪💪💪💪  發表於 17-2-20 16:24

其實我都是因為未有Offer,突然有學校收才要認真考慮是否hold 位,因這所學校中四後的學費較貴,這是我所需要考慮是否要德望而放棄派位。不過希望大家不要把這事變成「陰謀論」。其實大家你一句我一句對樓主的「陰謀論」批評,就像學童在網絡上面對的網絡欺凌相類似,這也是當一個學童面對欺凌時很少人企出來為「受害者」說句公道話。慶幸有人願為我說句公道話。我希望大家想一想,他日如你們的小朋友面對網絡的人不段攻擊,你們作為家長會「如何自處」。這是我的小小感想。抱歉一個問題令大家要氣忿地想咁多可能性。

小時了了 發表於 17-2-19 22:08
"定係其實樓主只係想show off一下,唔了解學校都比人收,與其這樣,不讀也罷!" x 2.

"luvgaga 係呀 我朋 ...

其實我都是因為未有Offer,突然有學校收才要認真考慮是否hold 位,因這所學校中四後的學費較貴,這是我所需要考慮是否要德望而放棄派位。不過希望大家不要把這事變成「陰謀論」。其實大家你一句我一句對樓主的「陰謀論」批評,就像學童在網絡上面對的網絡欺凌相類似,這也是當一個學童面對欺凌時很少人企出來為「受害者」說句公道話。慶幸有人願為我說句公道話。我希望大家想一想,他日如你們的小朋友面對網絡的人不段攻擊,你們作為家長會「如何自處」。這是我的小小感想。抱歉一個問題令大家要氣忿地想咁多可能性。

BNTYA01 發表於 17-2-20 09:49
大家唔好咁講樓主,做父母個個都想揀間最好比自己仔女,幫得到嘅就幫下law。

我宜家冇哂信心,協又唔收,G ...

謝謝你!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-19 23:49
即係咁講,所有學校如果2nd in要見父母的話都係會傾到認唔認同學校理念之類,你去得2nd in,事前都要做下準 ...

這所學校是應我女兒的要求而報名的,她也沒有參觀過學校,只是與同學一起報,她也是在截止前一天才告訴我想報名,我也是截止日才去交表的。

Fan1357fan 發表於 17-2-20 10:20
其實我都是因為未有Offer,突然有學校收才要認真考慮是否hold 位,因這所學校中四後的學費較貴,這是我所 ...
若學費仍係可接受范圍,可以考慮先接受德望offer, 派位後仍可再試吓叩門心儀中學,仲有灣轉既

始終都係4大直資女校, 成績有一定保證,。直資資源較多, 較全人教育, 最好先考慮囡囡既參與度。若係純讀書型, 會享用唔到直資既優勝之處,咁就要評估吓值唔值俾學費了 ~

mcl203 發表於 17-2-18 18:12
你條一線都劃得幾高吓

係啦 要求非常高 佩服 相信這人兄一定是神級學府

Fan1357fan 發表於 17-2-20 10:20
其實我都是因為未有Offer,突然有學校收才要認真考慮是否hold 位,因這所學校中四後的學費較貴,這是我所 ...
德望係傳統學校,網頁有不少資料而EK上亦有舊帖可參考,再唔係就返學校問下老師、師姊,總有不同的途徑比你了解學校

即係咁講,所有學校如果2nd in要見父母的話都係會傾到認唔認同學校理念之類,你去得2nd in,事前都要做下準備掛!我又真係唔信樓主晌完全無準備下就去德望2nd in,咁而家in完學校又收咗,先至問呢間係一間咩嘢學校嚟架?咁即係想點呢?

樓主係問學校既強弱項

有咩學校會主動交待自己既弱項

大家唔好一時火遮眼

答非所問

冷靜冷靜

唔係所有申請人都成績又好,又有才藝,又有錢,全家了解同認同間學校先去申請
總有呢樣果樣甩甩漏漏

學校既收生標準肯定唔係了解同認同排先

咩排先相信唔使我多講

我決定放棄德望中一學位了,因為高中學費太貴了。唔想供得咁辛苦。希望這個位可留給「有緣人」

醒目開學勳章 王國長老

Fan1357fan 發表於 17-2-20 20:15
我決定放棄德望中一學位了,因為高中學費太貴了。唔想供得咁辛苦。希望這個位可留給「有緣人」
...

有無學費資助可以申請?了解左先,機會始終難得

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-20 16:55
德望的2nd in在我認識的不少朋友及同學們(不只一個)當中都提到,於家長環節問了好多關於學校的問題:
例如 ...

上面的問題一條都冇問過。他只是問我如何教育女兒及平日的家庭活動是什麼。你也可以問吓一些收了入讀的家長。

Fan1357fan 發表於 17-2-20 20:20
上面的問題一條都冇問過。他只是問我如何教育女兒及平日的家庭活動是什麼。你也可以問吓一些收了入讀的家 ...

如果是因為瞭解過德望的優點及缺點後而放棄學位這無話可說,但如果是因為經濟考慮而放棄就不值得了...

簡介會當天學校有提過可以為有需要的學生提供學費上的支援,申請門檻不高,你可以先瞭解一下,如果我係你,我會先接受學位,再嘗試申請資助,如果不成功再作打算,始終你囡囡考得上,証明佢有咁嘅實力,如果因為經濟問題而放棄比較可惜,或者....你應該先和女兒商量一下,瞭解她的睇法,始終書係佢讀,如果經過面試後阿囡又鐘意而學校又收了,你是不應該抹煞她這個機會,好好考慮一下吧!

actually this is an open forum. guess we can share views peacefully.

But I understand there may be tension talking about "have" and "have not".

見報紙講過德望既學費減免條件比較嚴格

而且需要學1種樂器

如果學費1項已經係沉重負擔
放棄係明智

始終仲有好多其他生活開支排係學費之前

greentea000 發表於 17-2-20 23:38
見報紙講過德望既學費減免條件比較嚴格

而且需要學1種樂器
簡介會當天學校沒有提過需要這條件,這個講法好似有D矛盾,如果我負擔得起學樂器,我就應該不需要申請學費支援,如果我申請學費支援,但又有錢去學樂器,咁學校又點諗呢?係咪有D矛盾?

greentea000  係德望中學交流區見到話要學樂器。學樂器有平有貴有得揀,但係學費無得揀。   發表於 17-2-21 03:57
peggy  GH 要學一種樂器, 不計鋼琴  發表於 17-2-21 01:07