用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家對德望的評介
go

大家對德望的評介

今天收到德望的收生信。因我從冇聽過他的介簡會,這學校有何強弱項?

回覆樓主:

GH係我心目中一線女校中排名最後既一間,有點名大於實,出黎既女遠不及Dgs,spcc 等

但都係一間好學校

醒目開學勳章 王國長老

義氣仔女 發表於 17-2-18 17:33
GH係我心目中一線女校中排名最後既一間,有點名大於實,出黎既女遠不及Dgs,spcc 等

但都係一間好學校

另外兩間全港最top,咁比較自然比下去。

義氣仔女 發表於 17-2-18 17:33

但都係一間好學校

你條一線都劃得幾高吓

Charlotte_mom 發表於 17-2-18 18:08
另外兩間全港最top,咁比較自然比下去。

Agree

就算比上不足,但比下都卓卓有餘了

回覆樓主:

都唔係啫,一線直資女都係果幾間,Dgs, st Paul convent, HY,GH,咁我係自己覺得GH 係遜於其他幾間

四間都好, 每間學校也有其特色及優點. 所以不要過份在學術方面作比較. 反而看看自己是否喜歡該間學校之特色.  最後其實只要合適及女兒喜歡,就已經是最好的一線一學校了.

Fan1357fan 發表於 17-2-17 15:24
今天收到德望的收生信。因我從冇聽過他的介簡會,這學校有何強弱項?
如果德望收咗你個女都話唔知學校好唔好, 即係其實德望都唔係你心儀既中學, 不如留番個位俾對德望更有興趣既人吧!

Felix223    發表於 17-2-21 12:23
E.V.I    發表於 17-2-20 16:28
Eat_Sleep_Play  X2  發表於 17-2-19 23:50
kkhon    發表於 17-2-19 23:12
小時了了  呢次我十萬個支持及認同您呀!  發表於 17-2-19 22:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

how about spcs vs GH?

kelvinchan3344 發表於 17-2-18 18:44
四間都好, 每間學校也有其特色及優點. 所以不要過份在學術方面作比較. 反而看看自己是否喜歡該間學校之特色 ...

agree

沒有最好,只有最適合,每個小朋友都是獨一無二,她們的需要只有您最清楚,只要讀得開心快樂就可以,何必計較太多。

Sophie0804 發表於 17-2-19 00:42
沒有最好,只有最適合,每個小朋友都是獨一無二,她們的需要只有您最清楚,只要讀得開心快樂就可以,何必計 ...

絕對同意,做父母的就是陪伴小朋友找尋最適合他們的學校。

hkpapa852 發表於 17-2-18 18:57
如果德望收咗你個女都話唔知學校好唔好, 即係其實德望都唔係你心儀既中學, 不如留番個位俾對德望更有興趣既 ...

係呀 我朋友個女waiting喊到不得了 佢好想入 希望佢wait到

s0710s  勁鐘意依間學校!收到取錄信勁開心!希望開學見到你的朋友個女💪  發表於 17-2-20 16:21
siden  寧願你friend入到好過楼主  發表於 17-2-19 14:31

hkpapa852 發表於 17-2-18 18:57
如果德望收咗你個女都話唔知學校好唔好, 即係其實德望都唔係你心儀既中學, 不如留番個位俾對德望更有興趣既 ...
Agree

定係其實樓主只係想show off一下,唔了解學校都比人收,與其這樣,不讀也罷!

luvgaga 發表於 17-2-19 11:35
係呀 我朋友個女waiting喊到不得了 佢好想入 希望佢wait到
        siden  寧願你friend入到好過楼主  

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-19 21:50
定係其實樓主只係想show off一下,唔了解學校都比人收,與其這樣,不讀也罷! ...

"定係其實樓主只係想show off一下,唔了解學校都比人收,與其這樣,不讀也罷!" x 2.

"luvgaga 係呀 我朋友個女waiting喊到不得了 佢好想入 希望佢wait到" " siden  寧願你friend入到好過楼主" x 2

或許我感情用事,也許我感同身受,感受到渴望入讀但卻偏偏在Waiting List 苦苦在等的家長的痛及心酸. 樓主......唉!

Sophie0804 發表於 17-2-19 00:42
沒有最好,只有最適合,每個小朋友都是獨一無二,她們的需要只有您最清楚,只要讀得開心快樂就可以,何必計 ...

曾經也放棄過GH,也對她們有些意見,但十分十分認同這個觀點,真的不要做太多比較,適合就得。

個人不喜歡用什麼「不同級數」、「XX for sure」、來比較學校,因為每間真有自己的特色及優劣。

樓主如果你只係去测试下阿女冇谂住讀就吾需要出呢个帖问啦顧下人感受好喎!申利:我的是仔

醒目開學勳章 王國長老

有時真係好感慨。明明見到一直都無問過/提過考A校,一直只傾BC校。假設咁係表示對A校興趣有限啦。
但A校收左又要問,仲要毫無概念,真係難為其他好恨入A校嘅家長。
中學都好d,只可hold一間。小學唔知幾多極品集郵家長,明明唔讀唔識無興趣都死霸爛霸。

大家又唔使咁激動住
就算樓主心儀女拔but waiting list

唔通德望收就完全唔考慮咩

理想同現實之嘛

做得父母既都肯定經歷過

冷靜冷靜