用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點樣知道果區的Band 1 位多定少?
go

點樣知道果區的Band 1 位多定少? [複製鏈接]

請問點樣知道果區的Band 1 位多定少?
點樣可以知道個區夠唔夠位派? 如果個區大部份都係Band 1生, 但band 1 位唔夠派, 那點派法?
在那兒可以知道果區每間學校有幾多個學位出來給大家大抽獎呢?
Thanks!
   2    0    0    0

我都想知,但唔明咩係如果大部份係band1生?
我以為係若一区有1000人,各band1-3咪333人?
請問是不是這樣計?

我諗如果係好似強區九龍城咁計,一区有1000人,各band1-3咪333人,但入面BAND 2既部分人如果距去其他區,佢地會其為他區既BAND 1

Sinman68 發表於 17-2-17 10:48
點樣可以知道個區夠唔夠位派? 如果個區大部份都係Band 1生, 但band 1  ...
Banding分全港性和校網內, 全港性Banding以學生在全港次弟嚟分, 頭1/3係B1, 中間1/3係B2等

校網內Banding, 以同校網既學生全港次弟嚟分, 亦係均分3份.

所以有機會係全港Band 1, 但校網內只係Band 2既學生 (相反亦然)

全港性Banding, 係統一甲部有用, 乙部係睇校網內既Banding

所以如果計統一派位夠唔夠位, 就係睇吓區內B1中學有否足夠學額分俾區內所有B1學生

不過要小心, 整體夠B1學位, 唔代表B1男生同B1女生都夠位.

以東區為例, 女生多兩間女校可選, 機會一定高過男生

piyomama  好清楚  發表於 17-3-3 17:19
loveissac  Thx  發表於 17-2-17 12:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sinman68 發表於 17-2-17 10:48
點樣可以知道個區夠唔夠位派? 如果個區大部份都係Band 1生, 但band 1  ...

如果區內人多過位,英中又少不足夠供b1生入讀
即係有機會band one 會派入中中或微調
不過電腦派位係以band one 學生派哂學位才會到band two 學生開始派位。。。

2jkidsfather    發表於 17-2-18 13:33
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

Thanks hkpapa852 ,loveissac,mrs.so and littlemaopig   

請問大家知唔知道中西區的小學是否強區?
油尖旺強D定中西區強D呢?

Sinman68 發表於 17-2-17 14:46
請問大家知唔知道中西區的小學是否強區?
油尖旺強D定中西區強D呢?

區強區弱都係其次,都係回歸本身成績會可靠D,升中原因考慮去轉區係存在一定風險。

mrs.so 發表於 17-2-17 12:48
如果區內人多過位,英中又少不足夠供b1生入讀
即係有機會band one 會派入中中或微調
不過電腦派位係以band ...
就好似東區一樣!

Bigmowmow 發表於 17-2-17 18:53
就好似東區一樣!

東區係B1位多過B1生喎,尤其女仔。

2jkidsfather    發表於 17-2-18 13:33

咁有冇JM知觀塘區的b1位是否比b1生少?
‹ 上一主題|下一主題