用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017英國中學畢業
go

2017英國中學畢業 [複製鏈接]

你地仔女英國中學有冇一個好大型好formal 嘅畢業典禮邀請父母參加?每間英國中學係唔係冇美國一樣,有四方帽帶,有畢業禮?我個仔甚至叫我地唔使嚟英國參加,只是一個好簡單係校園草地同老師同學影吓相,然後有個leaver's Ball.你地一樣嗎?
   0    0    0    0

回覆 wesleypiano 的帖子

呀囝學校有leaver's ball, 無四方帽,無家長份,只係老師、同學一齊

有 d 學校有,有 d 連 leaver's ball 都冇。我親戚讀果三間,一間私校,兩間公校,私校有 ceremony、ball、night out 等等你想到便有,但係唔包家長(雖然歡迎家長但係冇家長咁唔通氣踩場)。公校其中一間頒獎典禮請所有家長(有獎冇獎同學都可以帶家長),但係冇 ball,咩都冇。另一間頒獎典禮只係請有獎學生家長,有小型 ball 但係只包括學生同老師。

你個仔既然話唔洗就唔洗,不過你可以同佢講,難得你中學畢業,大個仔正式可以投身社會,父母好想過來支持同埋留下美好回憶,順便一齊遊英。不過如果你話唔洗過來英國的話,咁 ok 啦,父母留係屋企等睇你 send 相。

(話說我發覺原來我香港中學連畢業證書都冇,仲要畢業典禮夜晚舉行,完場即刻趕人走,都冇點同老師同學影相

原本我都打算去睇佢畢業禮,但佢話只係last day響學校內有個church service,之後有leavers' lunch,跟住走得,家長最多去church service,所以唔洗去。

今晚同佢討論過,佢話可能只係下午同佢影吓相,之後佢要同同學去Levers' ball,唔得閒理我地,之後遅兩曰就要同同學去graduation trip!唔可以留低係英國同我地去玩.但我覺得個仔中學畢業都唔出席,好似人生欠左一D野!

wesleypiano 發表於 17-2-19 04:42
今晚同佢討論過,佢話可能只係下午同佢影吓相,之後佢要同同學去Levers' ball,唔得閒理我地,之後遅兩曰就要 ...

吓!中學畢業,唔需要咁緊張要去參加畢業典禮,大學畢業才去都唔遲喇。(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題