用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問大家小朋友每日要用幾多小時做功課? ...
樓主: Bigpig_2007
go

請問大家小朋友每日要用幾多小時做功課? [複製鏈接]

功課多就真係難搞。如果大部分家長都有此感覺 ,我覺得大家應該集合起來向學校反應下。

我仔小四,平日都比較少帶功課回家做,因在校的功課堂做晒。今日星期五,回家再做半個鐘,就ko咗全部功課。

babywoman 發表於 17-2-17 18:47
功課多就真係難搞。如果大部分家長都有此感覺 ,我覺得大家應該集合起來向學校反應下。

我仔小四,平日都 ...

家長多數只會私底下傾,個別去反應還可以,如果集合起來一齊反映,就會變成投訴,投訴完隨時冇運行,大部份家長都唔會博吧~

真係好羨慕,原來仲有咁多學校有咁多功課輔導堂(仔更正我:原來一個星期多數都係得一堂),功課又咁少,我諗都係再慢慢睇有冇機會轉下啦

醒目開學勳章

Bigpig_2007 發表於 17-2-17 20:59
家長多數只會私底下傾,個別去反應還可以,如果集合起來一齊反映,就會變成投訴,投訴完隨時冇運行,大部 ...
我仔學校以前都出名多功課,前幾年有部分家長反應過,改善左好多。

回覆 Bigpig_2007 的帖子

大家一齊反映一定得,個別反映,學校以為得你一個咁 ,或少數覺得有問題。
聽聞德信小學五六年前都多功課,經家長反映後,現在少咗 好多(聽在讀生講的)。

不過,我發覺少功課,小朋友都未必得閑。我仔身邊不少同學,放學後一至五及六都排滿節目,可能佢 地樂在其中,但我見到好辛苦。

其實,功課數量只係一個數字,跟本冇得比較,要比應該同自己班同學比。

但能力會因人而異。就算同一班,有人天天在學校完成所有功課,放學後一大堆課外活動,九點半上床;有人晚晚十二點還未做完功課。

我家兩個已經好唔同,明明覺得妹妹的功課好少,應該可以半小時完成,不知不覺,三個小時也未做完。之於哥哥,話好多功課,但好快完成又可以去玩。

樓主打聽左小四~小六功課量未?
越高班越多?

小三已經每日10樣,11-12點先訓覺,點捱到高小?通常高小功課會更多,若學校有分精英班,會再多啲。我兒小學時功課不多,通過1個鐘內完成,如果多果日佢亦會利用小息或午息時間做些少,時間分配好重要。我諗樓主有必要了解小朋友是否真係唔識,定粗心大意心散,亦必須要教孩子學懂時間管理,對將來升中後都好有用。如果學校功課真的太多,有必要跟學校反映吓,唔須要怕日後會點點點,好好與班主任溝通下,其實家校合作都好重要。
‹ 上一主題|下一主題