用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 接受不了... 大家會有同樣事情嗎?
go

接受不了... 大家會有同樣事情嗎?

仔仔今年F.3, 巳決定選讀中國歷史, 世界歷史. 我們沒有反對還支持他.

話說上星期, 學校大概巳講佐用咩成績去睇入咩科. 所以他知道現在BIO 及CHEM 成績巳不會影響他入科的機會. 所以他跟我說, BIO 及CHEM 的小測都可以不用溫. 我真的接受不了.  我覺得責任是要讀好所有科目, 最起碼合格.  他說我太執著了. :(

我先生話由佢. 不讀BIO 及CHEM 就不讀. 不用迫他....

想問問大家. 我應該要怎樣做呢?

我不接受,但沒有辦法左右佢諗法,佢係都唔肯放心機,外人又可以做到乜野?

我女都係因為決定揀文科,所以一早放棄IS,佢今年只係S2

甘既情況, 會唔會打電話比班主任由他們去再explain 成績既制度...我相信佢地會有說服力

所以有D學校是用總成績來定哪些同學優先揀科

NeoMom 發表於 17-2-16 12:06
所以有D學校是用總成績來定哪些同學優先揀科

問題係:其實都是爭理科、甚至商科。計總成績大致上實入到中西史。

雖然我仔都係中三,亦晤會揀理科,不過佢又無呢種心態。6月都考試,人生中都係讀(溫)多4個月phy/chem/bio之嘛。我果個就捱緊科phy

qkhui 發表於 17-2-16 11:02
仔仔今年F.3, 巳決定選讀中國歷史, 世界歷史. 我們沒有反對還支持他.

話說上星期, 學校大概巳講佐用咩成績 ...

同佢講明,你可以嘗試學習"自己管理自己",但父母好現實的呢!就以你的成績作為""評估""工具,作為你跟住是否可以[小測不用溫]嘅["續約條件"]呢!

同啊仔傾下。選科係按所有科總計 的最高成績優先選科。唔好以為鐘意同得個科高分就得 一個埋門脱脚 入唔到就慘 仲有几個月者 最先決條件係起碼科科合格先

回覆樓主:

孩子學校都是以總成績決定選科次序,所以都要全力以赴

我學校用總成績,所以個個都搏殺。

可能呢個時候要真係開始隻眼開隻眼閉,同佢講你大個仔,成績你自己負責,如果考得唔好 touch wood 留班/冇得讀歷史,要自己負責。

若是我,我會同佢講考到級四十內先好同我講數…

MM1155 發表於 17-2-16 17:31
若是我,我會同佢講考到級四十內先好同我講數…

問題係,我女根本冇打算同我講數,佢就係唔溫,放棄唔中意既科目,仲可以點?
就算迫佢溫習,佢都係度夢遊,吹佢唔脹

最好笑係,舊年家長日派成績表,睇到張成績表,佢IS合格多d d,我同班主任講唔係幾滿意,佢竟然笑笑口,話: 「唔緊要,中四唔揀理科就得。」

班主任都咁講,我仲可以講d咩

洋蔥頭媽咪  所以家長有時都要明白孩子心態才容易溝通  發表於 17-2-16 20:08

作為家長,當然希望孩子無論做功課/考試/測驗都能認真對侍,呢個係學習態度問題,但站在孩子立場,唔鍾意果科,又明知會放棄選修,努力與否亦對决定全冇影響,選擇hea讀亦能理解。中三已經大個仔,我覺得家長只須要令佢明白自己做緊嘅決定唔會對佢選擇有影響,那就讓孩子自行承擔責任已經足夠,又冇須太執著嘅。

我女當年就係咁,理科無興趣,揀讀文商,PHY, CHEM,BIO完全放棄,唔溫hea讀,諗返當時心情係難以接受,但根本強迫佢唔到。

放棄唔讀既科,其它科目就要注意,尤其中英數要KEEP住好成績,因為weighing 大,平均分就不太差,名次尚可,揀科時就唔會太被動,例如ECON都多人揀,費時到時揀唔到。

依家睇返,咁做又幾符合成本效益。

回覆 qkhui 的帖子

你仔目標為本又唔係錯
何況老師都認同

迫是可以,但肯定無心機及hea 讀!

見到噉多家長講, 心都舒服了. 可能我真是太執著.
仔學校都係計全級名次優先選科. 他也可以KEEP到頭1/3的. 他考試也不會不溫習. 只係小測他不肯用時間. 他PHY 也考得不錯. 佢最不喜歡就是串BIO 生字, 覺得沒用的. 他說, 如其你要我用時間去溫BIO, 佢另願用個O的時間去溫F.4O的野WOR.......
依家真的隻眼開隻眼閉......

回覆 mother904 的帖子

我仔F.2時SCI都不差, 但唔明到F.3就唔喜歡..

級名次keep到頭1/3都好好!