用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 接受不了... 大家會有同樣事情嗎?
樓主: qkhui
go

接受不了... 大家會有同樣事情嗎?

回覆 qkhui 的帖子

以成本效益來說,可能沒有需要花時間在一科自己既不喜歡而將來又不會再讀的科,但是從責任的角度來看,就算不喜歡某一科,我覺得還是盡力而為。我的女兒不喜歡中文,數學的成績也不太好,對物理亦有困難,但這些都是必修科,不可以放棄,我就跟她解釋說有時事情也不是每一樣都是自己喜歡的也得去做,是責任問題,所以她也盡力去讀。

回覆樓主:

選中西史冇問題,現實係如果一科理科都唔揀,考大學時選擇會少好多,理科人可以爭入文科,文科人卻冇得調轉。問吓佢是否已經有目標係入d唔需要讀理科嘅科目

回覆樓主:

我接受到,成績表唔好太核突有唔合格就得。孩子目標清晰,有主見,計算清楚不費多餘精力,其實是成熟表現。我鍾意這種孩子,我大仔好受人影響,這個長輩講一句、那個長輩講一句,他想個個都討好到,我就覺得他太辛苦了……。

回覆 fion6406 的帖子

多謝你 !

回覆 Rattie 的帖子

Rattie, 你講得對, 本身仔仔都想選一科PHY +中世歷史. 但學校出了今年的組合. PHY跟中史同組. 所以未能選選PHY.

qkhui 發表於 17-2-20 11:27

Rattie, 你講得對, 本身仔仔都想選一科PHY +中世歷史. 但學校出了今年的組合. PHY跟中 ...

那麼他將如何作取捨?選了中西史後還可以選那一科理科?

回覆樓主:

我今日先叫中三仔仔主力讀好四主科和chem+bio,其他不會選的,求其合格交齊功課就算,中三有成十三科,科科都咁努力,會傷元氣的o我叫他留力,中四五六才是發力衝線的時候o因為我自己當年中六時讀到抽筋、反白眼、暈左入醫院,嚇親屋企人,就係初中時已去到盡,晚晚讀到兩點。

October.  中4選修最少3科穩陣d, 到時唔適合或唔中意,再drop.  發表於 17-2-21 09:56

仔仔會選, 中國歷史, 世界歷史, 應會再考慮選BAFS.  但又好擔心佢到F.5 要DROP 一科時唔知可以DROP 咩...

yovin 發表於 17-2-21 03:14
我今日先叫中三仔仔主力讀好四主科和chem+bio,其他不會選的,求其合格交齊功課就算,中三有成十三科,科科都咁 ...

係 其他唔選嘅科合格就得 高中課程深一大截真係要留力到時再衝次

洋蔥頭媽咪  如果總成績唔夠高,分分鐘想揀科目有機會失落,由其理科特別多人揀,除非你校超多位   發表於 17-2-21 13:52

qkhui 發表於 17-2-21 09:30

仔仔會選, 中國歷史, 世界歷史, 應會再考慮選BAFS.  但又好擔心佢到F.5 要DROP 一科時 ...

我女一定唔揀中西史
仲要一齊讀 佢實死紧

yovin 發表於 17-2-21 03:14
我今日先叫中三仔仔主力讀好四主科和chem+bio,其他不會選的,求其合格交齊功課就算,中三有成十三科,科科都咁 ...
要睇學校選科次序對成績是怎樣要求,若是以整體成績來排而想選科目位又不太多(由其理科),只用心讀好六科有啲危,分分鐘總成績唔夠人好,到時想揀都未必有得讀。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

對的. 有朋友女在另一間學校. 就係為總成績唔夠. 選唔到喜歡讀的科目. 依家讀得好慘....

我仔係想讀哲學

qkhui 發表於 17-2-21 17:39

我仔係想讀哲學

目標清晰,修哲學就唔揀理科都冇問題。唔知意屬邊間大學,CU 雖然計 best 5 但一定要計埋中英兩科

未有想讀邊間. 不過都會開始同佢再睇睇. 仔中文科都不太擔心. 仔都知英文要主力再谷.  但其實我都擔心. 高中佢選的兩科, 真係要用好多時間背. 怕他會後悔. 所以我都有叫仔再看看. 中國歷史跟地理再研究一下, 選邊科.

qkhui 發表於 17-2-20 11:27

Rattie, 你講得對, 本身仔仔都想選一科PHY +中世歷史. 但學校出了今年的組合. PHY跟中 ...

哥哥跟你孩子一樣,選中史+chem+m1,有機會相撞,讀唔到chem,就變左phy,我一直奇怪那有孩子會這樣選1文1理,原來有同道中人

洋蔥頭媽咪  現今多數學校都會建議學生選科最好文中有理、理中有文,未必須要讀全文或全理科   發表於 17-2-22 13:21

回覆 MariaTsui 的帖子

仔仔講, 學校找來了師兄同佢地講, 建議佢地最好有一科理. 噉讀大學機會多O的. 不過依家撞晒. 所以無得選.

qkhui 發表於 17-2-22 12:30

仔仔講, 學校找來了師兄同佢地講, 建議佢地最好有一科理. 噉讀大學機會多O的. 不過 ...

看了學校派8大各學系的入學要求,chem真是無敵,除了civil eng之外,全部都得,哥哥對商科無興趣,唯有這樣選

可以在那裡看?

我囡都是F3, 佢都唔鍾意中, 西史, 但我同佢講唔可以放棄, 那幾科如果BELOW AVERAGE 就拉低平均分, 你就好慘. 選唔到你鍾意既科, 到時, 你就要選無咩人選既中, 西史, 你到時真係要諗方法點樣鍾意佢, 你仲要對佢3年.  當你讀完F3 之後, 可以燒左本中, 西史書,