用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 莫壽增面試問題
樓主: loveissac
go

莫壽增面試問題

回覆 little_yolky 的帖子

想問如果BAND 1尾/2頭, 運動好, 大埔可以點擇呢?
如想選沙田中學又有咩好的選擇呢? 謝謝

peace 發表於 17-2-17 14:51
回覆 little_yolky 的帖子

想問如果BAND 1尾/2頭, 運動好, 大埔可以點擇呢?
係咪今年五年級? 其實如果自行, 响大埔B1尾B2頭都無乜好揀, 唔係沐恩就恩主教。沙田好多好學校, 但相對勁人又多。如果呈二都仲係B1尾B2頭, 都唔好太搏, 學童開始回升了。

little_yolky 發表於 17-2-17 15:01
係咪今年五年級? 其實如果自行, 响大埔B1尾B2頭都無乜好揀, 唔係沐恩就恩主教。沙田好多好學校, 但相對勁人 ...
明白, 謝謝! 呢兩間是會擇一間的.
但因為沙田BAND1位較多, 所以都想博一間沙田BAND1尾的中學,有邊間好呢?
還有怎樣可知下年每區升中有幾多人呢?
謝謝!

peace 發表於 17-2-17 15:14
明白, 謝謝! 呢兩間是會擇一間的.
但因為沙田BAND1位較多, 所以都想博一間沙田BAND1尾的中學,有邊間好呢?
...

雖然沙田band1位多,但自行傾向收高半個sub-band或同banding 的學生,band1c-2a未必真係可以在沙田考band1有明顯着数。如果課外活動有特異功能又可能例外。

如果特登出沙田讀林漢光郭得勝,其實不如近近地讀沐恩恩主教好過。

大家準備好未呀? 明天就係莫壽增面試日啦!大家加油呀!

loveissac  小朋友好緊張,英文小組討論  發表於 17-3-3 20:04

各位小朋友加油

上星期的面試過程好快, 真係同信內所講, 15分鐘見完.

回覆 May_Wai 的帖子

是否全程都是英語?小組討論是什麼題目?難嗎?

peace 發表於 17-3-6 11:39
回覆 May_Wai 的帖子

是否全程都是英語?小組討論是什麼題目?難嗎?

4人一組, 全英語討論, 自由發揮, 老師好似無問嘢.(阿女話同上面試班差不多)
仲有, 讀一篇英文 (2人一起, dialogue 型式)

回覆樓主:

全英語。
1. 兩人以對話形式讀一篇英文
2. 4人 group discussion,  問老師離職,做什麼能令老師有難忘回憶?

我囝囝係跨區入莫壽增, 同大家分享經驗:
1. 面試讀一篇英文和小組討論(四人), 小組討論好快, 一人講兩句就完咁.
    我囝囝遇到條麻麻地題目, 無咩可發揮, 頭兩個考生講完,
     另外兩個就無新野可講.
2. 我囝囝係BAND1中, 派位派左沙田英中. 我地即日就去莫記叩門. 之前有首輪面試過, 就只需填張紙仔, 寫聯絡資料和六年級下學期成績表副本.  過幾天, 就電話通知取錄
3. 有些人小學名列前茅, 但升英中就追不及, 我相信主要是英文程度問題. 多左好多科目用英文, 如數學、科學、歷史、地理等, 啲辭彙真係幾難記, 我以前都可以教我囝囝功課, 現在也感吃力.  幸好我囝囝讀的小學本身用英文教數和常識,  所以他習慣了.

la5711 發表於 17-4-5 00:08
我囝囝係跨區入莫壽增, 同大家分享經驗:
1. 面試讀一篇英文和小組討論(四人), 小組討論好快, 一人講兩句就 ...
多謝提供叩門資料,我都要準備定

回覆 la5711 的帖子

請問你, 是否自行, 甲部和乙部都係首名揀莫壽增?
如果是跨區, 乙部便不能填莫壽增, 但自行和甲部都選了莫壽增, 還可叩門嗎?

回覆 喜洋洋 的帖子

自行,甲一都係揀莫壽增,乙部是沙田網
就是因為跨區,所以才可以叩門。