用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 莫壽增面試問題
go

莫壽增面試問題

已收通知信去interview, 信中寫明會以英文小組討論,
我已预計到我仔應該唔會出聲,因為底子唔太好,
有冇以往面試成績差但一樣都可入到學校的呢?

小時了了  以英文小組討論  發表於 17-2-15 14:31

loveissac 發表於 17-2-15 13:42
已收通知信去interview, 信中寫明會以英文小組討論,
有冇 ...

跨區就一定面試入啦! 但同區其實都好難知道係大抽獎抽入定靠面試入。

回覆樓主:

成績差都係band one生,除非靠人士入例外

你話仔底子唔好,你又夠膽挑戰莫記,即係你仔都唔係底子唔好啦,係你對佢信心不足?
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

其實面試差都唔緊要的, 只要是band1 生又同區的話, 仲有大抽獎

mrs.so 發表於 17-2-15 16:21
成績差都係band one生,除非靠人士入例外

你話仔底子唔好,你又夠膽挑戰莫記,即係你仔都唔係底子唔好啦, ...
其實係對仔冇信心,佢已經話唔想去interview

peace 發表於 17-2-15 16:36
其實面試差都唔緊要的, 只要是band1 生又同區的話, 仲有大抽獎
其實只是Band2, 係老師建議我揀自行所以試下,大抽獎一定唔中

回覆 loveissac 的帖子

那盡力吧!
咁自行還報了邊間?

peace 發表於 17-2-15 17:04
回覆 loveissac 的帖子

那盡力吧!
選了其他区

loveissac 發表於 17-2-15 16:47
其實只是Band2, 係老師建議我揀自行所以試下,大抽獎一定唔中

你仔既老師&你堅勇敢

B2試莫記,通常小學B2進取就試恩主教&沐恩

loveissac    發表於 17-2-15 23:07
洋蔥頭媽咪  我都覺得樓主好勇  發表於 17-2-15 23:01

mrs.so 發表於 17-2-15 17:10
你仔既老師&你堅勇敢

B2試莫記,通常小學B2進取就試恩主教&沐恩
都知冇乜可能,成5百幾個去考。。。

有冇人知莫壽增多數收那些小學的學生?

loveissac 發表於 17-2-15 17:14
叫阿仔放膽去, 因為佢無得輸, 所以無緊要。

loveissac  多謝鼓勵  發表於 17-2-15 23:04

loveissac 發表於 17-2-15 17:14

有500幾咁多

我仲估得400到,因為朋友尾二果日交表number 係3百幾。

loveissac  你小朋友都有考呢間?  發表於 17-2-15 23:04

回覆樓主:

莫記公佈了面試時間安排
四百幾人

loveissac  點解有D順number 的,但時間唔同?  發表於 17-2-15 18:14
loveissac  Thx  發表於 17-2-15 18:12

loveissac 發表於 17-2-15 16:47

Band2 生就算俾你入到莫記只是錯配,是禍多過福。

你小學老師實在,要搏上至多搏恩主教同沐恩。

siden 發表於 17-2-15 20:30
Band2 生就算俾你入到莫記只是錯配,是禍多過福。

你小學老師實在,要搏上至多搏恩主教同沐恩。 ...
唔太同意會是禍,好多小朋友都是上了中學才開竅,有D小朋友比人迫下就會爆發潛能,當然,有D係唔迫得,
我會睇實自己小朋友

路過.
樓主,我很欣賞你敢於為兒子嘗試!
我小時也在大埔長大,當年派位派了一間不是很好但不是最差的學校,亦讀足七年。這七年裡,和同學談起,原來很多家長選校只貪近,有些同學其實有b1資質和實力,結果被錯配。由不發力也穩坐全級頭三位,到中五時竟15分也拿不到...不能上預科。
中六時,有不少未能升原校的b1生轉過來,有了比較,我更深深體會到學校整體對學生又多大影響。來自b1 校的新同學不是個個smart, 但確實較刻苦堅毅。而原校生包括我自己頓時被比下去,老師也較錫他們。
不好意思,我似乎離了題。作為大埔人、過來人,很想勉勵吓你和仔仔。嘗試不會有損失的。比啲信心,文靜先讀到書!加油!

Korira 發表於 17-2-15 22:47
路過.
樓主,我很欣賞你敢於為兒子嘗試!
我小時也在大埔長大,當年派位派了一間不是很好但不是最差的學校 ...
多謝你的鼓勵!Btw, 小學就可以貪近啫,中學就唔好啩。。。。

loveissac 發表於 17-2-15 13:42
有冇以往面試成績差但一樣都可入到學校的呢?
面試成績好多都佔成30%

無咩可能面試成績差都收

loveissac 發表於 17-2-15 23:02
多謝你的鼓勵!Btw, 小學就可以貪近啫,中學就唔好啩。。。。
中學活動多
近更重要

無形中比其他人多好多時間

我中二搬入大埔

日日搭車來回3小時

超累