用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 陪阿仔開學
go

陪阿仔開學 [複製鏈接]

阿仔今年9月會到英國讀Y10,而家計劃陪他一齊飛去開學。請問大家的經驗係要開學前幾多天到埗,和逗留幾耐? 請大家分享吓
   2    0    0    0

jdec68 發表於 17-2-15 13:24
阿仔今年9月會到英國讀Y10,而家計劃陪他一齊飛去開學。請問大家的經驗係要開學前幾多天到埗,和逗留幾耐? ...

我會早一星期到, 帶孩子去行下英國景點,了解一下英國生活, 購買入學用品, 適應時差。
當中一天約了學校買校服和參觀(每間學校不同),又有一天早上又約了 監護人見面!

上年8月尾我都有陪阿仔開學, 先有一個星期係倫敦玩, 因為學校唔係倫敦,
跟住就去搭火車去學校附近, 同阿仔一齊了解下學校附近小鎮, 去買校服, 日用品, 玩咗兩日, 跟住送佢入學校, 第二日就去埋學校迎新家長會, 之後我再自己留多三日係學校附近, 幫佢買埋唔記得買既野.

謝謝分享...原來會有迎新家長會,但我暫時仍未收到通知,Agent話應該要等Easter後才開始收到學校的入學需知。

回覆 katrinafu 的帖子

謝謝!

jdec68 發表於 17-2-15 20:49
謝謝分享...原來會有迎新家長會,但我暫時仍未收到通知,Agent話應該要等Easter後才開始收到學校的入學需知 ...

是呀,我女都有家長會 ,在開學回校當天,校長講下野, 見見Tutor ,  由中午回校,到 下午6點幾才離開 。

我在女兒入學校後,隔兩天才返香港,她有什麼漏買,我可在這兩天時間買了然後寄給她。

想請教開英國戶口比呀仔, 比提款卡佢地自己袋可行嗎? 另外要買醫療保險嗎? 開英國戶口&買醫療保險, 都係香港做? 電話卡去到英國既咩地方買呀? 搵返3專門店?

吾好意思, 太多問題了!!

haroldng_co 發表於 17-2-16 09:08
想請教開英國戶口比呀仔, 比提款卡佢地自己袋可行嗎? 另外要買醫療保險嗎? 開英國戶口&買醫療保險, 都係香 ...

我冇買醫療保險,只用番IHS。英國戶口可在香港開:HSBC或東亞。

回覆樓主:

一般放低錢在學校作為pocket money,提款卡可放行李箱中,遇急用錢可用如機塲大雪留機塲內幾天。NHS一般等很久,医療可安心,另去欧州旅行可用。英國戶口及買医保可香港做,詳細看舊post.電話卡去英機國買/唐人街可。

haroldng_co 發表於 17-2-16 09:08
想請教開英國戶口比呀仔, 比提款卡佢地自己袋可行嗎? 另外要買醫療保險嗎? 開英國戶口&買醫療保險, 都係香 ...

可以每個term 放低錢比學校/舍監,每星期發放銀碼是家長自己定的。
電話卡 可以問問學校(上學校網) 那個台接收到,或 接收最好 。
保險 我是 跟學校 額外加 BUPA £70/term .

回覆 katrinafu 的帖子

對於新入學的學生,放低$比學校/舍監發放,應該係最方便的安排!

NOTED, thx!!

回覆 亮燈 的帖子

亮燈兄, 有家長提我直接上Marks & Spencer 網訂校服, 開學前到那邊取貨....原因話價錢質料同CUTTING都靚好多, 仲而且係 NON-IRON, 是真的嗎? 有經驗嗎?  上網好怕買錯....!!

haroldng_co 發表於 17-2-17 08:33
回覆 亮燈 的帖子

亮燈兄, 有家長提我直接上Marks & Spencer 網訂校服, 開學前到那邊取貨....原因話價錢質 ...

唔好意思,我冇上網買校服,我會係香港買恤衫、校褲,而有校章既校服就要返學校先買。

Yes 我都係M&S買,質地好好可以著成年,啲西褲好多唔同cutting!

回覆 Belfastmummy 的帖子

原來如此! 那麼請問我應該於開學前訂, 再過去取貨嗎? 媽媽有沒有建議的好款式噢??

另外, 請問各位小孩的法文程度? 都跟得上嗎?

John Lewis都有校服賣,你可以去到比較咗先决定。好處係有得試同比較,缺點係可能冇你仔size。

M&S 大把貨 去到試清楚先買 通常啲褲比較長!
至於法文方面 大部分小朋友都識多少! 小學已開始教

haroldng_co 發表於 17-2-17 08:33
回覆 亮燈 的帖子

亮燈兄, 有家長提我直接上Marks & Spencer 網訂校服, 開學前到那邊取貨....原因話價錢質 ...

我在港和M&S都分別買過校服,我比較過,M&S 的質素好D,在八月尾學課前有特價,抵過香港買。

回覆 SYSquare 的帖子

OKOK! Thank you ...我到時8月尾去到BELFAST直接買, 可以嗎 ?
‹ 上一主題|下一主題