用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF foundation schools
樓主: Moonlight819
go

ESF foundation schools  

cytjulia 發表於 17-2-15 23:59
十分同意, 入英基前我已經盡量做資料搜集OK先訓身報佢既幼稚園, 我報哂3間(DC, KJS, RC) 全部waiting, 事 ...

我小朋友KJS 要second in, RC DC waitlist. 是失望的。但昨天問了DC在waitlist排20s,希望在second round 有offer. 你也問問吧!Good Luck!

回覆樓主:

其實多年以來, ESF 從沒承諾幼稚園的小朋友是一條龍上ESF primary, 而只係面試有priority 而矣。有得面試, 但結果冇 offer 或只得waiting, 唔可以頼ESF 幼稚園。亦唔可以話ESF Primary 或 兩間PIS 收non ESF kindy學生 係對ESF kindy 不公 (在被封的舖曾有如此指控)。

在面試过程, 不理學生來自边間kindy, 而看學生表現, 這不是公平嗎?!

birdbird 發表於 17-2-16 09:33
其實多年以來, ESF 從沒承諾幼稚園的小朋友是一條龍上ESF primary, 而只係面試有priority 而矣。有得面試,  ...
其實學校在介紹會上講明每年他們小一的學生的確來自多間不同的幼稚園也包括本地幼稚園的學生, 這種模式已經很多年, 不過每年也有家長大叫不公平.

回覆 Saboc 的帖子

Agree !!!!!

其實多年以來, ESF 從沒承諾幼稚園的小朋友是一條龍上ESF primary, 而只係面試有priority 而矣。有得面試,  ...

agree no more!

回覆 lovely_xo 的帖子

請教一下lovely_xo妳有問Rc? 他們會回答waiting list 第幾位?因我小朋友也是waiting. 謝謝回覆。

等待是無奈的!!!

多年前,當時都未有咁多間ESF kinder , ESF亦不像現在搶手,我朋友個女在TY ESF 已經in 完BHS 得waiting, RC reject。佢當時很傍惶,隔離班有家長jump了(相信大家還記得),佢到處撲學校(其實一定找到,但不是首選)求神拜佛乜都出齊。
最後差不多開學,Kjs call 佢話有位收佢,佢開心攬萶個女到喊!而家個女都升中一了,佢講番呢件事都感觸良多。共勉之!

Cannot agree more!!!

回覆 Mwong818 的帖子

RC did not disclose to me......

lovely_xo 發表於 17-2-16 09:01
我小朋友KJS 要second in, RC DC waitlist. 是失望的。但昨天問了DC在waitlist排20s,希望在second round  ...

May i know when will the second interview be?

回覆 Shuidudu 的帖子

April/May....letter said they will contact me again in April.

回覆 964000 的帖子

好正面,但眀白未有offer 現階段係擔心!

lovely_xo 發表於 17-2-16 09:01
我小朋友KJS 要second in, RC DC waitlist. 是失望的。但昨天問了DC在waitlist排20s,希望在second round  ...

之前已經問左,排150s, DC係我首選,我地樓都睇緊準備搬入去開展新生活,但都要放下了。

t88amb 發表於 17-2-16 09:48
其實學校在介紹會上講明每年他們小一的學生的確來自多間不同的幼稚園也包括本地幼稚園的學生, 這種模式已經 ...

坦白講,其實佢都有d approach去令ESF學生易收d, 例如優先面試,同埋小學會派老師去幼稚園見面認識先,安排同班同學仔一齊in,我女pm class,3間都安排在下午in,其實呢d係你讀其他kinder都唔會有既安排,呢d approach parent handbook都寫得清楚,入學前已經睇哂。
所以就算而家冇offer,學我老公話你係冇得怨的,因為大家清楚明白哂所有野先比個女入……anyway, 今日會去其他IS交下表,多兩手準備

小女是大學生,小兒也 Year 13。
近幾個月也是 Year 13 學生拿到大學 offer 的時期,成績好的早已有多個 offer 在手,成績一般的會慢一點才有消息。
看著其他同學有 offer 在手,很多仍然未有着落的同學一定十分的心急。
而即使有 offer 的,也唔敢太老定,因為大部分只是 conditional offer,如果五月 exam 失手,拿不到大學 set 的要求的成績,就麻煩。
Year 13 成績,是學生可以掌握的,但我多年觀察,仍然有很多令人有點意外的 "賽果"。

考 Year 1 的小朋友只係四五歲,都冇話叻唔叻。
考到?恭喜,可以放一心頭大石。
考唔到?可惜,但不可以就這樣話小朋友唔叻。
每個小朋友都是爸爸媽媽的寶貝。
失望憤怒過後,也要收拾心情,快找其他出路。
不要太迷信學校是否熱門,所謂的熱門,很多情形只是人云亦云下吹的風,
小朋友的潛能性格,不會在四五歳定形,
放鬆心情,也放下怨恨,
祝福大家。

kylieyky    發表於 17-2-18 01:23
Radiomama  Very well said!  發表於 17-2-16 14:37
charlieau    發表於 17-2-16 14:25

cytjulia 發表於 17-2-16 12:22
坦白講,其實佢都有d approach去令ESF學生易收d, 例如優先面試,同埋小學會派老師去幼稚園見面認識先,安 ...

請問現在有哪間IS仍接受admission呢?

回覆 cytjulia 的帖子

老實說,三間都有interview,而且全部可以同同學仔一組,我覺得已經達到咗我對ESF kinder的期望。希望你有好消息!

Moonlight819 發表於 17-2-16 12:35
請問現在有哪間IS仍接受admission呢?

我問左AISHK全年都接受申請,同學仔家長早兩星期報左AIS, 聽聞ymca都可以但仍未証實,要遂間打去問

lovely_xo 發表於 17-2-16 12:42
回覆 cytjulia 的帖子

老實說,三間都有interview,而且全部可以同同學仔一組,我覺得已經達到咗我對ESF ki ...

係,可以同同學仔一齊好緊要,個人都定d, 講真我女唔係好outstanding個隻仲要成間學校都知佢好shy好易喊,非常emotional個隻,佢in個陣都有喊,但3間都sucess只係冇位,我都同校長講佢其實佢係qualified的,英文絕對冇問題,就係爭左d運,所以我好為個女驕傲,完全冇質疑佢既能力。

都係個句,唔好泄左度氣!DC個primary haed講得好好,一個4歲人仔可以離開父母去一個陌生環境同陌生人interview咁耐,they are outstanding and you all should be proud of them!

回覆 lovely_xo 的帖子

謝謝您!
等待是無奈的!!!