用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 尋找快樂的小學
樓主: haruhimiyuki
go

尋找快樂的小學  

haruhimiyuki 發表於 17-2-14 15:31
直資或私立, 除了救恩和啟基之外, 仲有邊間小學, 係快快樂樂架呢?
快快樂樂既意思指不多功課, 不多默書考試 ...

WKF

haruhimiyuki 發表於 17-2-14 15:31
直資或私立, 除了救恩和啟基之外, 仲有邊間小學, 係快快樂樂架呢?

經歷完考小一後,結論:唔駛等抽獎扣門,已經很快樂。

Felix223    發表於 17-2-24 10:46

LeeCC 發表於 17-2-14 19:27
以上的快樂小學,考入都吾容易,要考入可能首先要經過不太快樂的幼稚園階段 ...

非常同意。

hkpapa852 發表於 17-2-14 17:49
小朋友小學生活能否快樂, 其實取決定家長心態/要求.

問清楚自己有咩要求吧!

又唔可以咁講既。。。

一般家庭背景,如果讀緊無中學既小學,都係要上進D, 好難話自己HAPPY 喎。

retriever 發表於 17-2-24 09:10
又唔可以咁講既。。。

一般家庭背景,如果讀緊無中學既小學,都係要上進D, 好難話自己HAPPY 喎。

如果唔係非名校/B1中學不入, 其實讀無中學既小學唔一定唔happy嫁.

都係果句: 個人要求問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 17-2-24 09:10
又唔可以咁講既。。。

Happy唔happy同洗唔洗work hard点解成日糾纏不清?根本完全係心态问題~大人-样吖!如果有兴趣有目標,捱幾晚甚至成个月搞个project又如何?辛苦得黎开心。就算唔洗你做,日日坐到5点收工都想死啦~等於阿媽大肚陀仔,又辛苦又唔舒服,生仔又痛又有危險,咪一样有禁多人樂意做?开心呀~

初小太快樂,高小係要還㗎。

happy 讀書跟成績好唔好我覺得冇絕對關系,視乎小朋友能力和心態吧,happy 讀書唔代表唔認真讀,所以成績也不一定唔好,不過都要睇埋家長對成績的要求