用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 RC 抵讀d?
樓主: elsathomas
go

RC 抵讀d?   [複製鏈接]

唔駛諗咁多。
唔知大家知唔知,當年 RC 開,係有一批 ESF ( 主要係 KJS ) 小朋友轉了去?
其中有幾個我識,聽聞當年有好多人笑佢地笨。
事實,當天的小朋友們,今天都已經入到心儀大學。
ESF vs RC 點比?
唔知,我只知咁多年來,有人讀 RC 轉去 ESF ,又有 ESF 轉去 RC ,
RC 一直係 IB through train ,MYP 好 demanding ,因此佢地 PYP 都比較要求高。
而 ESF 行 IGCSE ,係可以鬆少少。
所以以往,想 academic 的會 like RC,想輕鬆的會 like ESF。
但 ESF 終極是 IB through train ,所以情況會轉。
似乎今年 year one admission ,ESF 都開始似 RC,要求高好多。
唔需要想太多,就選近屋企的。

Agreed with Nintendo. No matter we parents love or lot, Esf overall becomes more picky.  Positively think, they could upkeep their quality while they could select from big pool of candidates.  

They prefer smart and well-behaved kids, certainly should have met the Eng requirement.

Anyway, those on waitlist still have big chance to get a place finally.  But at this stage, the waitlist candidates should look for options as well.

At last, i want to say Never fantasize any school as every school has its pros and cons.  Fail to get a spot in esf could not be magnified as a fatal issue.

nintendo 發表於 17-2-15 20:04
唔駛諗咁多。
唔知大家知唔知,當年 RC 開,係有一批 ESF ( 主要係 KJS ) 小朋友轉了去?
其中有幾個我識, ...

'唔需要想太多,就選近屋企的。'

這句說話好正,我們的孩子已到中學就越覺這選校策略好重要。

ESF 同RC在IB 成績已好相近,其實最後只在乎自己果個讀唔讀書。

回覆 elsathomas 的帖子

我以過來人分享一下。大女由ESF小學讀至中學都係学簡體字,補公文中文都係簡體。諗住配合番學校唔想混淆佢。亦好以樓上咁諗簡體易啲,唔會赫帕佢。等佢有興趣多點。但結果是相反,我地係香港生活多接觸繁體字,搭車,路牌,指示等佢睇唔明,冇得從生活中學習,变左愈來愈冇興趣,去餐廳看餐牌都是估估下,如雞飯同鳼反寫法已經好唔同。佢唔識寫既字來問我,我只識寫繁體,叫佢自已用word 轉翻簡體交功課。日久之後,如有中文書同英文書比佢選擇去讀她必選英文書。我亦試過帶佢去大陸書城買好多佢有興趣的簡體書,最後都係放埋ㄧ邊。可能做得太遲。我有問過佢如果你一開始讀繁體你啲中文會唔會好啲。佢話ㄧ定會。因在港佢睇唔明,反而同佢去大陸佢會賞試睇。睇得明有滿足感就會有興趣繼續學,但我地一年去大陸都冇兩三次。所以如在港生活學簡體字而家長又唔識簡體的話,真係要有心理準備是持久戰。現在阿女啲英文係native. 剛在英考IELTS 8.5 overall score. 之前在港考IGCSE English as first language got A. 但中文還是小學程度。看中文報很有挑戰性

Taiwaibobo 發表於 17-2-15 22:59

我以過來人分享一下。大女由ESF小學讀至中學都係学簡體字,補公文中文都係簡體。 ...

Thanks for sharing! A very good reminder!!!

Taiwaibobo 發表於 17-2-15 22:59

我以過來人分享一下。大女由ESF小學讀至中學都係学簡體字,補公文中文都係簡體。 ...
感謝你無私的分享!((很少人慷慨分享不成功的例子)

回覆 Taiwaibobo 的帖子

Thanks for your sharing.
So would you recommend ESF parents to supplement ESF students' Chinese teaching with traditional writing and Cantonese reading at home?

Radiomama 發表於 17-2-15 21:54
其實最後只在乎自己果個讀唔讀書。

對極。
所以太迷信 IB 成績排名,反而可能忽略了學校其他方面的特點。

回覆 GC0060 的帖子

如果比我再選我會選全繁體,即學校學繁體補習學繁體,周圍環境都是繁體字。學語言無論讀寫聽講都要有語境配合。就事半功倍。可能有啲家長很有自信覺得可以自己教。繁簡都冇問題,當然有好多成功例子。阿女小學時有些家長是大陸人在科大做教授他們給予語境當然冇問題。我是一個比夠放手的家長。我自問未能做到。我眼見阿女的同學有些講廣東話都不太敢講,去茶餐廳都要由阿女叫嘢食,她不是最差,溝通到就好了。最後我只是個別例子。有勤力的家長而小朋友又配合到,中英都叻也有的。

回覆 YYNGSUKI 的帖子

不客氣,我知道的會盡量解答!Disclaimer: 但本人立場不代表其他人也一樣!

回覆 Taiwaibobo 的帖子

Thanks so much for your sharing. My daughter is likely to go to ESF year 1 this fall. She goes to a local Kindergarten now with reasonably good Chinese and I'm hoping to do whatever I can to keep up with her Chinese and for her to be able to communicate reasonably well in Chinese in the future.
Aside from the less than ideal Chinese curriculum, what would you say about the whole learning experience for your child in ESF?

我希望小朋友有快樂童年,ESF 絕對給予到。ESF 很會幫孩子建立自信心,social skill,presenstation skill, caring , considerate ,給好多鼓勵. 這些都是長大後面對社會的重要原素。看看家長要求什麼,這跟local school 既expectation 好大分別。小學時冇乜帶回家做的功課,要做的他們在學校已做了。我放工只是倍玩讀故事書,我和她都沒有壓力。有補公文數和中文等佢有啲功課做。到中學就開始忙,因要準備公開試。但這都是十年前的ESF, 我知現在功課好似多咗。每天都有中文堂,以前不是每天的。

回覆:Taiwaibobo 的帖子

講開繁簡,今日個仔在學校學「爱」字,他寫到一半忘記了,我教他「愛」。哈哈,他說我教的比較具挑戰性。孩子僅六歲,grade 2, 識字不多,慢慢來。

Just started a RC Y1 parents whatsapp group- anyone interested to join please let me know :)

elsathomas 發表於 17-2-17 17:10
Just started a RC Y1 parents whatsapp group- anyone interested to join please let me know :)

Hi elsathomas, pls advise how to join the whatsapp group. My son has offered for RC year 1 too:)

SCMAMI 發表於 17-2-17 20:25
Hi elsathomas, pls advise how to join the whatsapp group. My son has offered for RC year 1 too:)

Pm me

Taiwaibobo 發表於 17-2-16 19:39

我希望小朋友有快樂童年,ESF 絕對給予到。ESF 很會幫孩子建立自信心,social skill,p ...

原來ESF schools 系教簡體的?我一路以為是教繁體。或是個別學校?

Hi, my son registered Y1 yesterday. May I join the group?

Hi elsathomas, my gal will join RC Yr 1 in the coming year, i will message you, thx :)

我有兩個小朋友,都在ESF幼稚園。回想當年大的小朋友在考year 1 時,基於尚有cat 1 and cat 2 制度,我小朋友母語及英語能力相對流利,我和我先生反覆考慮多時,仍然決定在報名表上填上是懂得兩種流利的語言及一般的普通話能力。因為認為應填寫事實的全部,而且我倆認為懂得多過一種流利語言的人,不是更優秀嗎?同時,亦已有心理準備小朋友會放置cat2。在這個過程中,不少家長告訴我們這不是最好的做法,應該只填上除英文外,不懂其他語言。又或者,由出生開始不讓小朋友接觸廣東話。由於學位競爭相當激烈,我很明白大家的想法及給我們建議是出於善意(請不要在此討論這些建議是否恰當,因非重點。而確確實實,當時真的有家長從小不讓小朋友接觸廣東話,亦對我們說:他真的不懂廣東話,你可以嘗試用廣東話與他溝通,他真的會不明白。)

結果,在投考ESF時,因為cat 2關係,在wait list。而在投考RC,第一輪已經被取錄。這個結果,我和先生都十分之滿意、很高興,因為我們在當年認為這間學校存有很大的提升空間,我倆亦比較偏向繁體中文。

到了我細的小朋友投考year 1, 就已經廢除了cat 1 and cat2 制度,他在第一輪同時被兩邊取錄。在當年,我兩公婆確實曾經花了點時間作出選擇。最終我們亦都為他選擇了RC。而我兩個小朋友的學費在當年是比ESF的貴,加上2小朋友的校車費用,他們的教育費用支出在RC是比ESF的多。當時在選擇ESF的重點是學費較平,學校較近,校巴費亦相對減輕;另一個重點是,中學會去KGV, 確實是一間很不錯的學校。

(因字數超額,下續)
‹ 上一主題|下一主題