用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 法國國際 FIS
樓主: 阿波豬
go

法國國際 FIS  

964000 發表於 18-11-5 23:59
學校有語境提供學埋french其實不難,不過如果唔想學就無謂報FIS。

所以都要考慮清楚小朋友有無語言天份,否則學第三種語言可能會造成壓力,必要時都需要放棄中文添

回覆樓主

都要看小朋友本身

回覆樓主:

FIS 分 french stream 和 international stream. French stream 对法文要求很高,基本上要native才能上。

法国家长是坚决不补习的,课外一般参加sailing, ,皮划艇之类的活动。

很多朋友的孩子在fis, 我觉得他们的心态好像都很好,给人一种平稳健康快乐礼貌的感觉

Just send FIS the application form on Oct for reception class is it need wait for a long time for interview?

我想問你地填online application 個陣有無upload 小朋友張相?
我一路填都唔發現有,到填晒都無upload 到!
其實收咗嘅係咪個個都有買債卷架?
係咪普通交表都已買個人/公司債卷?

missusobb 發表於 18-11-12 07:47
我想問你地填online application 個陣有無upload 小朋友張相?
我一路填都唔發現有,到填晒都無upload 到! ...
每個讀的學生都要買debenture. 一般個人申請係學校收而你又讀先要買。用公司名義買的話要interview前一年買先有priority面試。

回覆 happyfleet 的帖子

Thank you!