用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 法國國際 FIS
go

法國國際 FIS   [複製鏈接]

請問各位爸爸,媽媽對FIS有什麼認識?
- FIS 是一間怎樣的學校?happy school?
- 每天也有功課?
- 是否一定要學法文?
- 學生純品嗎?
- 老師注重德育嗎?
Thanks!

6    0    0    0

阿波豬 發表於 17-2-14 00:21
請問各位爸爸,媽媽對FIS有什麼認識?
- FIS 是一間怎樣的學校?happy school?
- 每天也有功課?

法文一星期三堂

happyfleet 發表於 17-2-14 20:29
法文一星期三堂

Thank you !

我小朋友在FIS附近學打波,球場唔少FIS的學生,同組亦有幾個。小學部,學生算純和乖。至於中學生,就要睇你對純品的定義。如果你好傳統,未必啱你心水。

Jane1983 發表於 17-2-14 22:46
我小朋友在FIS附近學打波,球場唔少FIS的學生,同組亦有幾個。小學部,學生算純和乖。至於中學生,就要睇你 ...

明白,多謝你info

Jane1983    發表於 17-2-14 22:58

Jane1983 發表於 17-2-14 22:46
我小朋友在FIS附近學打波,球場唔少FIS的學生,同組亦有幾個。小學部,學生算純和乖。至於中學生,就要睇你 ...

May I know what you saw from the secondary crowd? I got the FIS reception offer vs ESF year 1 offer, and am wondering which to take.  Many thanks

Jane1983  返學時間去附近巡吓  發表於 17-2-15 22:19

回覆 Ms_Gorgeous 的帖子

How long from your application to get the offer of FSI? I wonder that there is a long waiting list. Thanks!!

都有聽人講中學部學生比較開放,所以最後放棄了報名

valeriebbmama 發表於 17-3-17 10:10
回覆 Ms_Gorgeous 的帖子

How long from your application to get the offer of FSI? I wonder that there ...

I applied Jardine Lookout campus since born

behd 發表於 17-3-17 10:39
都有聽人講中學部學生比較開放,所以最後放棄了報名
請問怎樣開放?想知多D。

回覆 OKmom 的帖子

其實讀IS,尤其係外國人佔多的,多少要接受人地的文化,純粹「洋為中用」,會容易失望。例如,唔少學生係學校附近吸煙,有人會非議,但法國當地的學校係容許的,人地民族覺得無問題。
FIS小學部的學生,認識我女好幾個打波的朋友,8-11歲的。呢個年紀,佢地純和乖巧過唔少本地學生。

講真,呢個年代冇論讀Ls 定is 都一定比父母嘅年代開放,只不過我諗is d 學生冇咁需要扮乖吧!我自己有女,將會讀FIS, 我會介意佢十幾歲食煙飮酒拍拖,我明白後生嘅都有好奇心,我只可以教佢做任何事情都係有consequences!

回覆樓主:

小兒讀緊,幫我仔補緊中文個老師教緊港島band 1 男校小學,話佢純過好多佢既學生,不過我覺得佢地好動D,開朗D。
讀得呢間學校,有一半是外國同學,思想行為會比較西化是預料中事。説到中學變壞變開放,local school 也有機會學好或學壞吧!

我無升上中學會學壞的意思,始終家教最緊要,係想講價值觀唔同。食煙早拍拖,有家長猛烈批評,但人地文化唔覺得呢d係曳和壞。量度好多嘢,唔可以只用我地自己把尺。

Jane1983 發表於 17-3-22 10:20
我無升上中學會學壞的意思,始終家教最緊要,係想講價值觀唔同。食煙早拍拖,有家長猛烈批評,但人地文化唔 ...

Agree, 短裙露臍裝化裝紋身,呢D在本地傳統學校是好「壞」,但外國人真係覺得冇野。我女幼稚園有女老師手臂也有紋身,有女老師染髮(金毛)我地又覺得冇乜野。

Jane1983    發表於 17-3-22 14:34

Jane1983 發表於 17-3-20 09:43
回覆 OKmom 的帖子

其實讀IS,尤其係外國人佔多的,多少要接受人地的文化,純粹「洋為中用」,會容易失望 ...

的確係。讀得國際學校都要預埋國際文化。

Jane1983  文化薰陶好正常  發表於 17-3-23 22:15

chekchek 發表於 17-3-21 22:45
小兒讀緊,幫我仔補緊中文個老師教緊港島band 1 男校小學,話佢純過好多佢既學生,不過我覺得佢地好動D,開 ...
想請問平時功課考試多唔多?是否需要外補? 香港人同學比例多唔多? 學校會口會 expect家長參與好多?除學費外, 其他洗費多唔多? 是用書本還是電子書?

回覆 阿波豬 的帖子

FIS Is a very good school.    Very hard to get accepted.   

bbanya 發表於 17-11-6 00:01
想請問平時功課考試多唔多?是否需要外補? 香港人同學比例多唔多? 學校會口會 expect家長參與好多?除學 ...

Lower primary唔覺有功課, 但要睇書。無考試。

外補什麼科? 只知法文不達標要在校內補課。

借位一問…FIS一般會否俾年尾出生的小朋友遲一年入學(做大B)? 最近去info session問過,admission head答案大約係話叫我email佢,佢哋會考慮,我想知approve嘅機會有幾高?

我仔年尾出世,填form時已寫想報2019 Reception(當時以為birthday cutoff係8月),後來亦email過學校問可否遲一年才考,但學校一直將佢放喺waiting list for 2018 Reception class。最近又收到通知1-5月會有assessment,但學校仲未覆我可否轉2019…電話又冇人聽…好無耐…
‹ 上一主題|下一主題