用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs陳守仁
go

德望vs陳守仁  

非常幸運二間都有offer,想聽下大家意見,點選擇

chowalice 發表於 17-2-13 18:16
非常幸運二間都有offer,想聽下大家意見,點選擇

除非你不喜歡女校,正常選擇,德望。

TSL better overall。

But TSL 升中競爭在公海。

GH升中收50%小學生,雖不理想,也叫做有一半。

睇你自己想點。

要注意GH番學時間7:30am而且冇功課堂(一星期1堂你當冇好過)。你最好check下兩校校車時間再決定。

回覆樓主:

回覆 royalbb2012 的帖子

一般人會做的我會都,每間學校鍾意都不同,有成功也有失敗,有些過不了第一輪。

siden 發表於 17-2-13 18:21
TSL better overall。

But TSL 升中競爭在公海。
GH is better than TSL overall.
Also, GH has secondary school. TSL does't has any backup for secondary school.
However, the school fee of TSL is cheaper than GH!

回覆:德望vs陳守仁

阿女係咩性格?讀開咩類型幼稚園?

兩間都係英小,德望就返7:30,TSL就返8:10,早上交通問題都要考慮!又要睇下樓主住近邊頭!德望就約40人一班,TSL就每班30人!另外雖然有中學back up,但係如果只係收番60%德望小學學生,而其餘就要去黃大仙校網搵中學,到時都幾頭痕!

舊年我同樣情況揀左GH, so far囡囡超級鍾意返學,佢亦無懼要咁早起身搭校車

正路都應該係GH,陳守仁都好,但6年又要面對多一次升中,而且派位唔係真係話好好好好,只有頭1/3派去D神校,其餘都要在油尖旺網抽獎,而油尖旺對男仔係有利D,女仔麻麻地,只有油真同St Mary,及男女校的QE,但St Mary只有7個位,不抽也罷

GH for sure.

GH 不論學術及出路會好過TSL。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-14 11:55
正路都應該係GH,陳守仁都好,但6年又要面對多一次升中,而且派位唔係真係話好好好好,只有頭1/3派去D神校 ...

同意

除非你prefer男女校, concern學費同交通. 否則一定係GH.
利申:  去年我都有呢兩個offer. 諗都唔洗諗, 直飛GH. So far, 我同囡囡都好滿意呢個選擇.

德望最唔好的地方係女校,其他好似40幾人一班或得50%升中學,反而唔係太大問題。你ok12年女校的話,應該揀德望。

Jane1983 發表於 17-2-14 19:28
德望最唔好的地方係女校,其他好似40幾人一班或得50%升中學,反而唔係太大問題。你ok12年女校的話,應該揀 ...

其實女校有甚麼大問題?

回覆 francis_chan 的帖子

呢d人人想法唔同,無意左右其他家長。但你問我,我自己讀女校,真係深痛惡絕。

ekhc    發表於 17-3-3 01:16

Jane1983 發表於 17-2-14 20:23

呢d人人想法唔同,無意左右其他家長。但你問我,我自己讀女校,真係心痛惡絕。 ...

其實讀女校會唔會更專心讀書?

專唔專心,讀唔讀到書,好睇個人情況。讀女校,理論上早戀的機會係低d,可能算係無咁易分心, but at what cost?