用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs陳守仁
樓主: chowalice
go

德望vs陳守仁   [複製鏈接]

francis_chan 發表於 17-2-17 09:36
不過港同學校在柴灣!如果家住九龍新界就真係有點遠!

其實我都比較喜歡男女校,將來有個弟弟或妹妹都可以有機同校。如果有辦幼稚園、小學和有B1中學的話,我覺得九龍有民生,而港島有高主敎可以選擇。至於培正我就覺得行政上比較老化,有點不与時並進的感覺。港同就有地理上考慮,小學在東區,而中學在南區,一般家長都首要解決交通問題,如果搬屋成本又好似太大啦。

nicholasnip 發表於 17-2-17 11:03

中學仲要幫佢諗地點遠近搬近D?

Jane1983 發表於 17-2-17 07:43
回覆 kwokbobo 的帖子

小器、善妒、多是非,呢d都算了,最唔好係唔係咁識男女相處。一係禽禽清,第一個就c ...
是呀, 我都是喜歡男女校多些, 但也沒辦法

retriever 發表於 17-2-17 08:55
如果同級數係計成績, 以舊年網上流傳資料, 港同已經同德望拍住.

咁港同又昇中有保證, 係男女校不錯之選.
原來港同變得咁勁嗎???已同德望拍住??我唔知睇咩聽到德望其實都好拍得住GDJS, 咁即係港同已升了做神校之一??

kwokbobo 發表於 17-2-17 14:39
原來港同變得咁勁嗎???已同德望拍住??我唔知睇咩聽到德望其實都好拍得住GDJS, 咁即係港同已升了做神校之一? ...

DGS DSE成績比GH好一截。

港同唔係神校,佢DSE core subjects 比GH好係因為佢進步神速,但GH停濟不前甚至稍跌。

所以如果有人GH vs 港同。

我會建議佢揀港同。

kwokbobo  oic, thx  發表於 17-2-17 16:00

kwokbobo 發表於 17-2-17 14:39
原來港同變得咁勁嗎???已同德望拍住??我唔知睇咩聽到德望其實都好拍得住GDJS, 咁即係港同已升了做神校之一? ...
以DSE成績計, 應該未有一間女校既成績可以 "拍住" DGS.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-17 17:01
以DSE成績計, 應該未有一間女校既成績可以 "拍住" DGS.

St Mary 算差不多?入U率同樣是九成

karllambb 發表於 17-2-17 21:46
St Mary 算差不多?入U率同樣是九成

追得最近DGS嘅女校係 SMCC/MCS/SPC

但都尚有一些距離。

SMCC/MCS/SPC JUPAS 入HKU/CUHK/HKUST接近60%

DGS係足7成。

St Mary 如果計JUPAS入大學應該未有九成咁多。九成入大學不等同九成JUPAS offer。DGS係近9成JUPAS offer。

Oic, thx

請問你地點知?係自己收集了資料後計算出來?還是可以從那裡可以睇到呢類資料?

kwokbobo 發表於 17-2-17 22:11
請問你地點知?係自己收集了資料後計算出來?還是可以從那裡可以睇到呢類資料?
...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D6

siden 發表於 17-2-17 22:23
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D6

Thx alot

siden 發表於 17-2-17 14:54

港同唔係神校,佢DSE core subjects 比GH好係因為佢進步神速,但GH停濟不前甚至 ...

其實唔少人都較心儀男女校, 但無奈選擇唔多。請問前輩,如果和GH同級數,又有聯繫中學的男女校小學有什麼建議?

keep-calm 發表於 17-2-18 01:12
其實唔少人都較心儀男女校, 但無奈選擇唔多。請問前輩,如果和GH同級數,又有聯繫中學的男女校小學有什麼 ...

培正。

但中中令不少人卻步。

港同已經係追得近的對手,如果下年DSE港同成績keep到呢個level,就更加明朗。

keep-calm 發表於 17-2-18 01:12
其實唔少人都較心儀男女校, 但無奈選擇唔多。請問前輩,如果和GH同級數,又有聯繫中學的男女校小學有什麼 ...
較接近的男女校, 除培正和港同, 仲有民生.

之後的要數優才了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jane1983 發表於 17-2-17 07:43
回覆 kwokbobo 的帖子

小器、善妒、多是非,呢d都算了,最唔好係唔係咁識男女相處。一係禽禽清,第一個就c ...
你講的都很正確,我都係女校出生,但現在我個囡讀緊男女校(只是K1),淨係識得同男仔玩,話D男仔好好人,佢很靚女,我又好擔心,唔知應唔應該轉返女校……

港同今年好勁,如 果DSE連續3年這個成績,就站穏Band 1 A.

回覆 JaneLou 的帖子

你女講自己好靚,可能係聽人地讚得佢多,知道係好嘢,就咁講。唔使擔心,你可以順便同佢講吓靚係好,但內在美先至歷久常新,得人鍾意。至於鍾意同男仔玩,係志趣相投的問題,唔係兩性吸引,幾歲的友誼係幾純潔的。
如果小朋友係好早熟的孩子,咁你早發現,一路教佢,灌輸正確的價值觀和態度,好過將問題收落地毯底,拖住當睇唔到。女校一樣可以拍拖,但可能更清澀,有人獻殷勤,就即刻答應。兩性相處和了解,係一種技巧,一樣要熟習。

JaneLou  很聰明和正確,多謝你的意見。  發表於 17-2-19 10:43

siden 發表於 17-2-17 14:54

港同唔係神校,佢DSE core subjects 比GH好係因為佢進步神速,但GH停濟不前甚至 ...
以成績計,DG最好,但GH和港同比較,港同還是有一段距離,而且GH的學生的成績平均都不錯,而港同學生差異較大,但因港同早年有學生DSE教到狀元,所以名氣大增。GH則好似第一或二年的DSE有學生教到狀元。ANYWAY,其實大家都是好學校,也不容易入。

raymond338hk 發表於 17-2-19 09:43
以成績計,DG最好,但GH和港同比較,港同還是有一段距離,而且GH的學生的成績平均都不錯,而港同學生差異較 ...

你看看2016年DSE成績先la

Core subjects港同比GH更好
Grade 5 or above %:

中/英/数/Liberal studies

GH: 13.7/62.1/32.9/28.6

HKUGAC: 20.7/57.9/47.1/34.3

除咗科英文GH好少少,其他主科全差過港同。

一間一條龍一間爭5x%上中學,如果HKUGAC keep到呢個成績,有呢兩間小學offer我一定去港同。

有時名氣呢啲嘢好deceptive. 正常冇人會諗GH比不上HKUGAC, 但数字騙不了人。

‹ 上一主題|下一主題