用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs陳守仁
樓主: chowalice
go

德望vs陳守仁   [複製鏈接]

回覆樓主:

六年後升中一樣咁大競爭,所以選GH穩陣D

回覆:ok3 的帖子

GH 課程深唔深?有無要求1體1藝?功課和課外活動多晤多?多唔多外補?其實小朋友家庭背景是否中產多?

(=.=) 發表於 17-2-15 01:28
GH 課程深唔深?有無要求1體1藝?功課和課外活動多晤多?多唔多外補?其實小朋友家庭背景是否中產多?

...

1. 深,尤其英文

2. Sports/musical instruments not compulsory but highly encouraged in primary (牧童笛compulsory). Secondary must have an instrument.

3. 外補一向不盛行,校外荒涼冇補習社,番7:30am,放學番去都攰。通常邊科弱就weekend 去上堂雞精班,比起某一、兩間名女校算補得不多。不過依家中學收少咗,可能嚇到家長補多啲都未定。

4. 大部分中產,working mum比例比另外幾間女名小都高,working mum不難搵到知音。有小朋友一年去3次旅行,不過家長間不多比較。直至P4,小朋友都唔興比較,你去澳洲我去澳門一樣冇問題。P5以上則不清楚,唔識人。

5. 初小功課不多,你甚至會嫌佢唔夠worksheet 。高小功課多,咁我諗間間名校高小都忙。默書測驗少。不過一年考兩次試,測過的不會自動清要全考,所以考試好「那利」。

6. 課外活動抵讚,嚴謹認真,訓練有水準,小朋友眼界會闊,但要花時間練習。

回覆 siden 的帖子

非常感謝,以上資訉很啟發性

siden 發表於 17-2-13 18:21
TSL better overall。

But TSL 升中競爭在公海。
番學時間7:30am

係咪即係再要早15MIN 到校, 第一課前交功課之類?

(=.=) 發表於 17-2-15 01:28

...
siden已說得非常詳細。唯一要考慮就真係學校位置比較偏僻同返學比較早。

retriever 發表於 17-2-15 09:51
番學時間7:30am

係咪即係再要早15MIN 到校, 第一課前交功課之類?

7:30前返到就可以。校車好早就到校

siden 發表於 17-2-15 08:09
1. 深,尤其英文

2. Sports/musical instruments not compulsory but highly encouraged in primary (牧 ...

very detailed. thx so much for ur useful info!

唯一頭疼交通同返學時間,除此之外GH

francis_chan 發表於 17-2-14 10:29
兩間都係英小,德望就返7:30,TSL就返8:10,早上交通問題都要考慮!又要睇下樓主住近邊頭!德望就約40人一班 ...
讀德望,許多家長都會有D見識和計劃,所以佢地不會只在黃大仙校網搵中學!
基本上德望學生在出面不難找學校,除非操行和成績特別差。

raymond338hk 發表於 17-2-15 19:26
讀德望,許多家長都會有D見識和計劃,所以佢地不會只在黃大仙校網搵中學!
基本上德望學生在出面不難找學校 ...

好想知道升唔上德中嘅同學會去邊D學校

mermaidmama 發表於 17-2-16 01:09
好想知道升唔上德中嘅同學會去邊D學校

我都想知今年德小收到德中offer有冇50%?

回覆:siden 的帖子

Many thanks. 好詳細。好怕太多有$人又互相比較。而且亦怕女生之間太多是非。

Jane1983 發表於 17-2-14 20:23
回覆 francis_chan 的帖子

呢d人人想法唔同,無意左右其他家長。但你問我,我自己讀女校,真係深痛惡絕。 ...

請問㸃解,可否分享下?是因為女仔多是非定㸃樣?thx

chowalice 發表於 17-2-13 18:16
非常幸運二間都有offer,想聽下大家意見,點選擇

報考時呢兩間係心水top 1/2/3?

(=.=) 發表於 17-2-16 18:31
Many thanks. 好詳細。好怕太多有$人又互相比較。而且亦怕女生之間太多是非。

...

女仔係比較小氣愛比較

如果生活中有其他機會多接觸到男仔

建議揀德望

回覆 kwokbobo 的帖子

小器、善妒、多是非,呢d都算了,最唔好係唔係咁識男女相處。一係禽禽清,第一個就commit,一係要求好唔合理,到佢花時間理清一切,已經老了,同齡男都被人mark晒。當然唔係個個係咁,都睇其他因素。
不過好多家長係鍾意女校的小朋友乖和純,專心讀書。朋友中亦有比女兒十幾年讀女校,話最好大學畢業先拍拖。我非常尊重佢地的想法,但真心覺得有隱憂。

Jane1983 發表於 17-2-17 07:43
回覆 kwokbobo 的帖子

小器、善妒、多是非,呢d都算了,最唔好係唔係咁識男女相處。一係禽禽清,第一個就c ...

True

I estimate half of the girls are like this in girls' schools.

同級數的話有得揀我一定揀男女校。

可惜好多傳統名小都係uni-sex。

Jane1983  係,男女校有龍的,無太多選擇  發表於 17-2-17 07:56

siden 發表於 17-2-17 07:52
True

I estimate half of the girls are like this in girls' schools.

如果同級數係計成績, 以舊年網上流傳資料, 港同已經同德望拍住.

咁港同又昇中有保證, 係男女校不錯之選.

retriever 發表於 17-2-17 08:55
如果同級數係計成績, 以舊年網上流傳資料, 港同已經同德望拍住.

咁港同又昇中有保證, 係男女校不錯之選.

不過港同學校在柴灣!如果家住九龍新界就真係有點遠!

ppmmbb  中學位置仲金!  發表於 17-2-17 09:40
‹ 上一主題|下一主題