用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想知荃灣聖十架俾下意見...THX
go

想知荃灣聖十架俾下意見...THX

呢2年好多人提過......請問有冇仔女在校就讀...家長俾下意見...THX

我個仔讀緊小一. 你想知道乜野?

請問課程深唔深?  一班多少人左右?  

joey_211 發表於 17-2-14 11:06
請問課程深唔深?  一班多少人左右?
小一暫時看. 課程唔深. 功課好少.
我仔上年讀小一. 一班25人左右.

但黎緊個年. 一班應該30人.

Soundervolt  咁多人插班?  發表於 17-2-14 14:29

回覆樓主:

校長積極洗底, 呢個學校已晉升乙二選擇! 上年扣門仲有waiting list!

數學教快半年,skip左一上,由一下開始教

subb    發表於 17-2-28 09:02

聽聞這校收較多SEN學生,是否真的?

h9459520 發表於 17-2-14 19:28
聽聞這校收較多SEN學生,是否真的?
支援好,自然就比較多

回覆 quincy00 的帖子

Qunicy00多謝你既回覆~

另外想問有冇分精英班...多唔多課外活動?

回覆 LeeCC 的帖子

LeeCC 多謝你既回覆~

想問咁英文係咩程度?

joey_211 發表於 17-2-27 15:54
回覆 LeeCC 的帖子

LeeCC 多謝你既回覆~
無教深

我現時就係聖十架做緊課後導師

以我個人觀察 收較多新來港學生 亦有SEN

課後活動十分多 冇亦可以參加功課輔導(即係我教緊果D)

joey_211 發表於 17-2-27 15:53
回覆 quincy00 的帖子

Qunicy00多謝你既回覆~
小一暫時冇分精英文班..
課外活動都多都.

回覆樓主:

要扭轉過去升中派位情況唔理想嘅情況 ,冇十年八載都搞唔掂 ,所以就算喺間學校讀到頂尖 ,升中前都轉咗去其他學校,結果惡性循環,間學校派位又係唔理想

pcy307 發表於 17-3-16 15:32
要扭轉過去升中派位情況唔理想嘅情況 ,冇十年八載都搞唔掂 ,所以就算喺間學校讀到頂尖 ,升中前都轉咗去 ...

識人讀緊,每年上游的都走幾個,再收返來的又唔見幾好,結果朋友仔名次越讀越高,主因是叻人都走了

醒目開學勳章 王國長老

LeeCC 發表於 17-3-16 23:20
識人讀緊,每年上游的都走幾個,再收返來的又唔見幾好,結果朋友仔名次越讀越高,主因是叻人都走了
...
一直都係小一派左入去, 成績好個批就一路路走, 去到高小時好個批都走得 7788, 好既又唔會轉入去讀, 所以咁多年黎升中派位都仍然如舊.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

要扭轉過去升中派位情況唔理想嘅情況 ,冇十年八載都搞唔掂 ,所以就算喺間學校讀到頂尖 ,升中前都轉咗去 ...
識人搬屋唔知荃灣區情況轉左入去讀, P.2 上學期已經知唔對路, 即去其他學校考插班, 最終 P.3 轉到去柴天.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 17-3-17 08:55
識人搬屋唔知荃灣區情況轉左入去讀, P.2 上學期已經知唔對路, 即去其他學校考插班, 最終 P.3 轉到去柴天.
...

請問點樣唔對路法?

要扭轉過去升中派位情況唔理想嘅情況 ,冇十年八載都搞唔掂 ,所以就算喺間學校讀到頂尖 ,升中前都轉咗去其他學校,結果惡性循環,間學校派位又係唔理想 .

荃灣聖十架也有好老師。