用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 向各位媽媽請教
go

向各位媽媽請教 [複製鏈接]

我仔準備入David Exodus K1, 因為住得好近,想佢讀晒K1K2先去讀其他IS.昨日N班家長日,中英文班主任都話佢適合讀IS, 但中文班主任提我不要放棄中文。
但他沒有foreign passport, 本身考IS已經難,我打算幫佢練好d英文先,中文為副,這個選擇正確嗎?
仔仔係特別喜歡英文的,老師話佢聽英文故事有反應識得笑,但中文故事就唔留心。
我自己期望佢去到K2考學校時可以講到英文句子同埋睇KG level的英文書,中文就聽到故事,講到廣東話便算。
這個approach合理嗎?
中文方面如KG唔學,小學是否難有興趣?
謝謝指教!
   1    0    0    0

英文好,唔需要犧牲中文。如果整個幼兒期都唔學中文,跟住讀IS,好難keep到興趣。

小學才入IS, 真係比較難,建議你報定FIS, NAIS 之類可以apply from birth 的學校先。此外,留意下新校如American school Hk, Malvern , mount Kelly 等等新校。預左小學要搬家等等。至於中文,甚至英文,幼稚園階段我只focus 於表達能力,理解能力,oral . 我不會要求寫字,認字也不強求,不竟文字敏感期約4歲才開始,當然你也要了解下心儀小學的入學考試模式再打算啦,我係比較hea 白。至於中英的比例,我女兒係語言發展比较好,主要學校用英文,家中用廣東話,閲讀也是一半中一半英,so far 中英oral 也不錯。

明白的,這也是我擔心的地方。
他的語言能力弱,兩歲半仍未講句子,但英文就出奇地好。
老師鼓勵我地多和他說中文,我地都有啊,我屋企冇工人,個個都講廣東話嘅,但佢發音真係差,好似學極都唔識。佢係十問九唔應的人,有時在巴士教佢認識身邊事物(講中文)佢都唔啋我。
我諗緊係咪要二選一者,驚佢兩樣都學到半桶水。

回覆 貝珠 的帖子

謝謝提點!我有信心佢可以講到中英文的,如你所說,認字可以K2才開始?
我自己對American School HK 和Stamford American 有興趣,兩校和家距離差不多(以直車計),都是新校,唔知報邊間好?
另外大圍Anfield 夠晒近,唔知難唔難入呢?
唔好意思咁多問題,多謝指教!

回覆樓主:

最好不要放棄中文,起碼要流利廣東話加些PTH,我好多朋友子女IS但不懂廣東話,好吾方便,去茶餐廳都叫吾到野食,工作亦較多限制。
可以考慮k2找間train school 可直上y1, 一收左即轉番廣東話。你可試埋Norwegian IS, JIS

回覆 964000 的帖子

多謝賜教!我身邊也有些連餐牌都唔識睇嘅ABC、CBC,都知他們在華人社會生活有幾麻煩。
如果去考reception year, 咪即係K1讀幾個月又再interview? 我驚我仔唔掂喎,佢暫時只講到單字,答yes/no, 同埋copy cat...

引用:明白的,這也是我擔心的地方。他的語言能力

原帖由 mandy_ng207 於 17-02-12 發表
明白的,這也是我擔心的地方。
他的語言能力弱,兩歲半仍未講句子,但英文就出奇地好。
老師鼓勵我地多和他 ...
我小朋友在家全廣東話, 英文只從學校及書本所得, 最近都收到IS小學offer. 其實中文及英文是可以共存的。申請小學方面, 我個人經驗是申請了再算, 等有interview或offer再選都未遲。

mandy_ng207 發表於 17-2-12 11:31
回覆 貝珠 的帖子

謝謝提點!我有信心佢可以講到中英文的,如你所說,認字可以K2才開始?

認字K2開始?我相信我小朋友ready 的時候會讓我知道,佢現正才k1。

樓主,你說兒子"他的語言能力弱,兩歲半仍未講句子","暫時只講到單字,答yes/no, 同埋copy cat..."。

我兒子兩歲半時跟樓主兒子差不多,經政府醫生評為語言發展遲緩,我安排兒子接受私人言語治療。言語治療師強烈建議我們為他先選定一個語言,讓他能純熟地有效與人溝通,不然的話會影響心智社交發展。兒子有外國護照,將來大多會到外國升學。

我是working mum, 家有菲傭。兒子讀IS, 給他選定了英語為主要語言,初時全家跟他全英語溝通,現在也跟他說廣東話,鼓勵他看香港劇集及聽廣東歌。幼稚園及小學為英普教育,但出奇地他的中文水平亦能在學校上最高pathway。現在IS中學,讀寫講普通話可以,廣東話搭車、點菜、簡單溝通無問題。英語是他母語,普通話、簡體字比廣東話、繁體字好得多。

恕我多口講句,樓主有否考慮讓兒子作評估?評估無問題當然皆大歡喜,若有問題亦可趁他還小,有時間作治療訓練糾正。

父母當然想孩子兩文三語全曉,但要視乎孩子實際情況因材施教,不可一本通書睇到老。

回覆 Activehealth 的帖子

感謝你的分享,也高興見到你兒子的進步。
我暫沒有打算作評估,這樣對我的心理壓力會非常大,我知道自己是個緊張的媽媽。
我家語言環境比較奇怪,家中老爺是看普通話電視的,他廣東話又唔正(是印尼華僑),偏偏又是main carer, 所以我仔廣東話唔好都唔出奇!我地自己weekend湊番就會講多d廣東話。英文就在youtube學,d發音仲學足鬼仔!激死我啦!
佢有上N班,老師曾經在開學兩個月後打來問我點解我仔唔講野,之後開始有單字,咁學校都無再打來了。
如果唔係宜家d學位咁大競爭,兩歲人仔要去interview,我都唔會擔心佢語言發展啦!講野慢係蝕底,我唯有在他有限的能力下嘗試給他較好的發展!

回覆 happyfleet 的帖子

多謝賜教。如果沒有foreign passport,直接考5歲班,想考ICS/CAIS, 會有offer嗎?

mandy_ng207 發表於 17-2-12 18:15

多謝賜教!我身邊也有些連餐牌都唔識睇嘅ABC、CBC,都知他們在華人社會生活有幾麻煩。 ...

其實FIS, JIS, Honglokyuen, NIS,NAIS etc 要求不太高。但頭幾間要早報
反而ICS, ESF要求高DD。

mandy_ng207 發表於 17-2-12 22:50
回覆 happyfleet 的帖子

多謝賜教。如果沒有foreign passport,直接考5歲班,想考ICS/CAIS, 會有offer嗎 ...

ICS吾關passport事,但只講單字比較難pass assessment。
CAIS我見過local幼稚園小朋友只懂簡單英文考入。
Anfield 應該不太demanding, 但有朋友兒子考y1吾講野也reject 了。
如愈講野吾叻,愈早入(k1/reception)有trainschool的愈著數,因考yr1要求會比較高,考k1/ reception有些是先報先得反而對assessment要求不高。

謝謝各位賜教!聽你地分享完,我已可初步計劃如何安排兒子的教育。當然還要看他的能力而作調節吧。
而且在尋找IS的過程中,我發覺自己原來幾認同IS教育。Think 都算happy school, 但見家長時中文班主任仍話我仔唔識規矩,講真,我地兩公婆傾向比小朋友learn from experience, learn from error, 唔係由一出世就set好多規矩要佢守嘅父母。我地俾好多freedom, trust and chance of trying 佢㗎。
現只希望他會盡快適應IS kindy 生活,和考入IS elementary school, 不一定是ESF的,只要適合他就可以。

964000 發表於 17-2-13 02:43
ICS吾關passport事,但只講單字比較難pass assessment。
CAIS我見過local幼稚園小朋友只懂簡單英文考入。
...

請問有邊幾間係真正嘅train school?

pinkmania 發表於 17-2-13 12:45
請問有邊幾間係真正嘅train school?

我所知HLYIS, JIS, FIS,Kingston, yiu Chung 都係
ESF, ICS> 90%

ICS 如果你不是由reception入讀上去,只申請Year 1的話,讀機會大概是零. 佢哋收外來生得八個位, 仲未計好多native candidate, passport holder... 建議你申請多幾間. AIS, RC..

回覆 divadiva 的帖子

多謝你嘅資訊。
我都打算申請5-8間,如果入唔到就落番local KG讀K3。
‹ 上一主題|下一主題