用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (匯基)滙基書院-東九龍 面試內容及形式
樓主: 小時了了
go

(匯基)滙基書院-東九龍 面試內容及形式 [複製鏈接]

我個女英文都係自我介紹, 對匯基有咩認識,
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

我女係讀一篇文章,自我介紹,點解要考這學校, 有冇申請其他真資學校,你有來open day,那些令你最深刻?點解你覺得老師和學生都好好?。
佢面試完,老師話希望9月見到佢。走出課室門口又有個學生同佢講希望再見到你。雖然知道多數吾收呀囡,因佢成績B1尾,但這些窩心說話,小朋友聽到很開心。

wongkaka  B1C絕對有CHANCE wor, 除非怇in得唔好  發表於 17-2-14 12:14
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

loverlymama 發表於 17-2-13 17:21
我女係讀一篇文章,自我介紹,點解要考這學校, 有冇申請其他真資學校,你有來open day,那些令你最深刻?點解你 ...

要對自己小朋友有信心,凡事盡了力結果如何已經不重要,還有很多學校選擇何必睇重單一學校呢!

Bigmowmow  非常啱!  發表於 17-2-14 12:58

回覆 homan911 的帖子

對呀囡有信心,我明白呀!在預備升中面試過程中, 一起面對升中的過程,感覺呀囡真係好似大個了。在她怎樣預備升中面試,自己的目標是甚麼,她都很清楚自己。無論是否有直資學校收呀囡,我都會感恩面對,因為上天一定安排適合的學校給她。
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

回覆 小時了了 的帖子

我仔3:15 分果批

GROUP 題目係 : DONALD TRUMP 的難民政策 - 好- 點解好, 唔好 - 點解唔好等等

其餘應該同樓主你差不多

阿仔話要用英文自我介紹

整個過程要多久?
MAVIS

回覆 loverlymama 的帖子

最後入到匯基嗎?

回覆 christy2011 的帖子

感恩最後從waiting list 入到匯基!由一間直資轉到另一間,所以未到開學重有機會呀!

lololala    發表於 18-2-4 18:54

loverlymama 發表於 18-2-4 17:08
回覆 christy2011 的帖子

感恩最後從waiting list 入到匯基!由一間直資轉到另一間,所以未到開學重有機會 ...
即係幾多月通知收妳架請問?

回覆 lololala 的帖子

7月收到電話

lololala    發表於 18-2-4 21:26

醒目開學勳章 王國長老

UCC 同 UCCKE 兩間係同一辦學機構, 但 banding 唔到, 我諗你改返個主題做 UCCKE 會好 d.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-2-4 21:10
UCC 同 UCCKE 兩間係同一辦學機構, 但 banding 唔到, 我諗你改返個主題做 UCCKE 會好 d. ...

多謝版主意見。我嘗試用UCCKE関鍵字搜尋,只搜尋到2個討論帖。
但輸入"滙基"或"匯基"這2字,搜尋到幾十個討論帖。
為咗方便其他網友對此校資料搜尋,我諗繼續維持原有主题會比較方便網友搜尋。

我女的小組討論題目係印度一間學校在課室內裝CCTV為防盜, 家長可以網上睇返CCTV片段, 問你贊唔贊成.

小時了了 發表於 17-2-11 21:38
因為我曾受過不少前輩之恩惠,薪火相傳,造福後輩,生命影響生命。
...

請問依家係未都係100% 面試?? 即係有交表都比你去見...(我大仔果時係.. 今日打去問話唔知)

masterunion 發表於 18-10-22 14:08
請問依家係未都係100% 面試?? 即係有交表都比你去見...(我大仔果時係.. 今日打去問話唔知)

...

舊年交左表嘅都有得見

回覆樓主

多謝各位前輩的分享

回覆 蘇樂B 的帖子

useful

回覆 蘇樂B 的帖子

useful

回覆 Chowying 的帖子

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
‹ 上一主題|下一主題