用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (匯基)滙基書院-東九龍 面試內容及形式
go

(匯基)滙基書院-東九龍 面試內容及形式

中文小組討論 (8人一組)
第1條題目
1)急症室收費加價,目的係減低市民濫用,你哋認為呢個方法有無用呢?
2)急症室收費加價由$100加到$220,點解係$220而唔係$200?$210?$230?.......

第2條題目:因為小食部大排長龍所以加價,其中一款自己最鍾意食嘅小食價格由$10加到$22。阿女唔記得要討論啲咩野!

英文單對單 (1位考生對住1位老師面試)
1)朗讀一段英文, 之後根據篇文問幾題題目
2)Self Introduction, 之後根據 Self Introduction 內容問幾題題目 (不用計時)
3) Why do you choose your school(不用計時)

無考中文及數學

如有遺漏,其他網友幫忙提供

小時了了 發表於 17-2-11 21:28
第1條題目:
1)急症室收費加價,目的係減低市民濫用,你哋認為呢個方法有無用呢 ...

有造就性的分享,值得學習呢!

YmOra 發表於 17-2-11 21:34
有造就性的分享,值得學習呢!

因為我曾受過不少前輩之恩惠,薪火相傳,造福後輩,生命影響生命。

ahjoechan    發表於 17-9-20 12:45
ahjoechan    發表於 17-6-29 10:14
HaYi  多謝你的帶領, 希望下年我都可以提供到有用的資料.  發表於 17-2-15 18:27
wongkaka    發表於 17-2-14 11:59

小時了了 發表於 17-2-11 21:38
因為我曾係受過不少前輩之恩惠,薪火相傳,造福後輩,生命影響生命。
...

啱聽!我也是好喜歡前輩們的無私教導,亦會學習她們的好行為,分享給其他jm們呢!

大家努力加油吧!

簽名被屏蔽

Thank you for sharing.

第1條題目:
1)急症室收費加價,目的係減低市民濫用,你哋認為呢個方法有無用呢 ...

我阿女今日in 1515,唔知大家小朋友有無機會做同學呢?

小時了了  要問天父至知喎!  發表於 17-2-11 22:34

第1條題目:

我果組的時事題是問是否同意特朗普的難民政策

第1條題目:

請問是不是大家的英文題都和小時了了説的一樣?

我仔都係9:15!英文部份同小時了了一様,中文小組討論題目不一様,仔講過下但我唔係好記得。

校長好好,好坦白說如果你哋要攞返小六資料表去第二間學校唔會阻你,一定會比番你,但留到位費就冇得退回。我覺得好合理,同埋佢哋真係好好知道有咁嘅情況出現在討論已經講咗。

希望大家有機會做同學!交托上天,現在只有等待消息。

但我女説英文部分無被問問題喎?只是self introduction 和讀文章,有無人一樣呢?

回覆 Dor1013 的帖子

點解你要找出一模一樣?已經考完,放鬆心情吧!交托上主,他自有安排。

回覆樓主:

我兒子都係小組討論特朗普題目,在校長和家長對話中看到一些家長想盡辦法希望另校長留下印象,果然利害,但睇得出校長想聽真心的說話多於擦鞋的話相信不想多聽,校長說明家長發問前要說明兒女的名字和校名都係校長的一種引誘手法,目的另家長以為會面試中有幫助又能引發現場家長熱烈發言,校長智慧個人

回覆:匯基東九龍面試內容及形式

我女被問應唔應該取消TSA

回覆 homan911 的帖子

Totally agree

Dor1013 發表於 17-2-12 10:48
但我女説英文部分無被問問題喎?只是self introduction 和讀文章,有無人一樣呢?
...

其實阿女係self introduction 提到將來想成為ICAC 調查員(因為我教友其一位老公是做ICAC,阿女自小已好尊敬及崇拜他的),老師聽完阿女咁講後就問阿女咁妳點樣做先至能夠做到ICAC 調查員?阿女答得唔好,佢答做多啲義工(做義工同做ICAC調查員有關咩?唉!我滴汗中!)阿女後補一句要讀多啲 Law(呢個POINT 就好啲啲)。

在3:15面試時間,有家長分享說她兒子在匯基由S1-3都是不合格,在S3終於有一科合格及找到興趣的科目,所以想問你們知否學校是否沒有留班及補底,因當時忘記問校長

引用:但我女説英文部分無被問問題喎?只是self+i

原帖由 Dor1013 於 17-02-12 發表
...

我女係讀文章,self intro, reason for applying, 有冇 apply 第間,好嬲果陣會點

漏左,重有形容吓自己係點。

引用:在3:15面試時間,有家長分享說她兒子在匯基

原帖由 Ikymama 於 17-02-12 發表
在3:15面試時間,有家長分享說她兒子在匯基由S1-3都是不合格,在S3終於有一科合格及找到興趣的科目,所以想 ...
我地果場有講今年 f1 有153人,3個係留班

英文單對單
1)朗讀一段英文
2)Self Introduction
3)用英文形容一個蘋果