用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 女孩 7歲,再度被學校懷疑adhd
go

[過動] 女孩 7歲,再度被學校懷疑adhd [複製鏈接]

其實幼稚園k1-k3時,小女都表現好遊雲,發夢,唔聽指令,冇同理心,直腸直肚,自我中心,周身郁,冇時停,當時我都有帶過去社區中心上過行為情緒班,亦見過幾個社工,都只係話佢轉數快少少,所以覺得悶,而作出以上行為,同加埋有機會學左大人口吻,所以說話係比較直接,同令人難堪。當時見有慢慢改善,就沒有再理會呢一種特質,而且屋企人,唔覺得同唔接受我見意,所以不了了知。到今天來到小二的家長日,小學老師,再次提起小女,教左佢年半中文,都觀察到佢,(小一時都已經講過下周身郁,坐唔定)仍然不由自主地周身郁,發夢遊雲,對同學冇禮貌,鐘意捉人錯處,成日話同學,令同學唔開心,唔識睇人眉頭眼額,成日要各科老師叫佢名,招返佢個魂返黎上堂,但佢就冇騷擾人。講說話無大無細,說話不懂輕重,易放棄,依賴人,有時過份的自私,當正係人都要就佢,要同學跟佢做法,鐘意管人,但唔鐘意比人管,我有帶佢去學roller,訓練專注力,順便消佢體力,但成效不大,因為成做任何事都覺得可以玩,好輕視。而且我發掘唔到佢長處,加而發展。記性係好,重點係佢鐘意既野先會記得一清二楚,但唔肯記生字,反而課文,老師課堂上講過既野,全部記得,可以背出來,但中文閱讀理解奇差,考試錯失亦不少。
7歲我應該去邊做評估,一話只係懶?
   2    0    0    0

回覆樓主:

你仲打算等?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 17-2-17 08:17
你仲打算等?

唔係,已經搵左社工約心理學家,希望盡快排期,亦已著手搵課程比佢上下先

coffeejoeybb 發表於 17-2-17 08:18
唔係,已經搵左社工約心理學家,希望盡快排期,亦已著手搵課程比佢上下先

...

如果老師同你講,可以去排CAC;至於排幾耐,要視乎小朋友既嚴重情況。
阿仔以前小一,有同學係咁,佢媽媽喊晒口去排,加埋社工既信,1個月就排到,係上學期尾已經食藥。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 17-2-17 08:23
如果老師同你講,可以去排CAC;至於排幾耐,要視乎小朋友既嚴重情況。
阿仔以前小一,有同學係咁,佢媽媽 ...

我都已經同註校社工講,希望佢同學校都願意幫我寫信去排,我女一年班時都還可以,易控制,冇禁易跳制,但二年班開始,可能見另一位有較嚴重adhd既同學,可以自行離座,周圍行,所以有樣學樣。

coffeejoeybb 發表於 17-2-17 08:29
我都已經同註校社工講,希望佢同學校都願意幫我寫信去排,我女一年班時都還可以,易控制,冇禁易跳制,但 ...

唔好等學校出信,去咗CAC排(搵西醫開轉介信,最好你地睇開果個);起碼有日子見咗姑娘先,跟住有份表俾學校填。到時要唔要睇精神科醫生開藥,就到時至算。
等學校主動轉介,就有排等。

chowqv 發表於 17-2-17 11:13
唔好等學校出信,去咗CAC排(搵西醫開轉介信,最好你地睇開果個);起碼有日子見咗姑娘先,跟住有份表俾學 ...

明白,唔該晒Jm

如果係只係專注係自己鍾意既野而又唔識睇人眉頭眼額,都有可能係A仔喎,建議盡怏做評估

以前排CAC要年幾,依家唔知要幾耐,CAC之後都要再排精神科。建議見普通科醫生寫紙直接排精神科。
‹ 上一主題|下一主題