用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 將來會出國留學,local or international school? ...
樓主: wigg
go

將來會出國留學,local or international school? [複製鏈接]

yellowbena0308 發表於 17-5-9 18:45
我都係想小朋友有一定中文程度及數學基礎,所以打算小一選擇local school. 不過我見多數家長係讀完小學先 ...

小二、三走你要預左中文吾好,我有親友仔女加拿大土生土長,父母在家全講廣東話,小朋友吾頤講,用英文回答,現在長大了只識聽,睇同寫只識簡單中文。但現在加拿大那邊揾工,識中文及流利普通話反而有易揾工,因為好多大陸新移民,請來招呼他們。現在香港有幾間國際學校都著重中文,如CIS, ISF等中文好强,有好多學生IB考 Language Chinese A 的,所以我認同初少讀一間英文好的local 或直資,高少時轉去國際。

It depends on whether your kids plan to stay and work in Canada when they grow up. It is true that in terms of simply making a living, it's fine to stay in Canada. But when it comes to better work opportunities or upside in career, people generally turn to HK or China. So Chinese is getting more important now. Good command of Chinese is definitely an advantage.

yellowbena0308 發表於 17-5-9 18:45
我都係想小朋友有一定中文程度及數學基礎,所以打算小一選擇local school. 不過我見多數家長係讀完小學先 ...

其實小二三走,讀咩類型學校我覺得冇咩所謂。我家姐個女,而家12歲,當年喺香港讀咗半個學期直資,跟住轉咗去讀國際,完成小二就移民去加拿大,轉咁多間,都冇咩英文上適應嘅問題,喺香港讀國際時,都有中文讀,不過係簡體字,我見佢女英文中文都好好。

而我,我仔讀了6年直資,而家將會上埋Form1, 打算出年或後年一家返美國,我冇咩擔心佢英文,反而想佢多讀中文,英文佢暫時,年年返美加,同啲表兄弟妹,都用英文溝通冇問題。

GBM 發表於 17-5-14 18:05
其實小二三走,讀咩類型學校我覺得冇咩所謂。我家姐個女,而家12歲,當年喺香港讀咗半個學期直資,跟住轉 ...

我仔喺香港比較少講英文,所以老公先話早啲移民過去俾佢早啲適應。但我怕一開始小朋友會好驚,亦唔知有無小學肯收佢。你知道政府學校會收嗎?還是私校比較好?

yellowbena0308 發表於 17-5-14 18:30
我仔喺香港比較少講英文,所以老公先話早啲移民過去俾佢早啲適應。但我怕一開始小朋友會好驚,亦唔知有無 ...

你去邊個國家?

GBM 發表於 17-5-14 18:47
你去邊個國家?

美國東岸

yellowbena0308 發表於 17-5-14 18:51
美國東岸

我將去西岸。

其實你如屬移民性質,可先睇吓你將會住嘅地區,公立學校質素如何,先再決定讀公定私立學校。

小二、三可能會細咗啲,所以想打好中文底先。

我親戚小二移民加拿大,喺屋企要用中文對答同日日睇中文報紙,所以keep到中文,但寫就好一般。

yellowbena0308 發表於 17-5-14 18:30
我仔喺香港比較少講英文,所以老公先話早啲移民過去俾佢早啲適應。但我怕一開始小朋友會好驚,亦唔知有無 ...

只要你係合法居民,所屬校區嘅公立學校一定會收,呢點可以放心。但要考慮嘅係該校區嘅公校質素水準如何,如果唔係咁理想,一係搬屋,搬去一個好嘅校區,一係入私立

嘅美國一般來講,私立嘅質素普遍好過公立,但學費幾貴,唔係好多家庭願意比,佢地好多情願貴少少搬去一個好校區,雖然間屋係貴左,但好校區嘅屋升值能力高,貴買貴賣,將來筆錢仍然係自己嘅,但私校學費比左出去就冇得回頭,呢個係一個考慮。我有朋友仔女細個時讀私校,後來覺得唔值得,賣屋搬左去一個好校區,將仔女轉左去公校,但亦有親戚認為美國嘅公校冇一間讀得,所以幾貴都堅持幾個仔女讀私校,純粹係家長嘅價值觀同選擇
‹ 上一主題|下一主題