用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 國際學校 vs 傳統學校
樓主: wigg
go

國際學校 vs 傳統學校 [複製鏈接]

咩學校都要落苦功先有得著,國際學校只係形式唔同標準唔同,並唔係輕輕鬆鬆就成功。
怕做功課。。。。。。國際學校都有大量project要做啊!

回覆樓主:

如果係上堂時嚴重坐唔定可,可能要揾專業人仕協助,檢查一下係唔係本身專注力有問題,樓上講得啱,IS並非上課時坐唔定兩頭行咗去遊魂都可以讀得有好成績。

greentea000 發表於 17-2-12 08:22
咩學校都要落苦功先有得著,國際學校只係形式唔同標準唔同,並唔係輕輕鬆鬆就成功。
怕做功課。。 ...

小學冇測考默已經少咗好多煩惱

siden 發表於 17-2-12 09:39
小學冇測考默已經少咗好多煩惱

如果係家長想減輕自己教功課陪讀既壓力,請補習老師就可以。

咩付出都無(家長同學生),就幻想學到野?!

回覆 wigg 的帖子

CAIS is good school, definitely worthwhile to choose!

daibok 發表於 17-2-11 00:03
It is teaching traditional Chinese but level cannot be compare to local school.

中文課本程度同LS相若,但只有小測,無默書同大量抄寫,亦無做閱讀理解同背書,學生中文程度可能會比local差D,語境亦有影響,學生除中文課外其餘時間都唔會用中文,始終中文要下苦功先有成績。

Monstereasy 發表於 17-2-14 23:45
中文課本程度同LS相若,但只有小測,無默書同大量抄寫,亦無做閱讀理解同背書,學生中文程度可能會比local ...

國際學校中,CAIS的中文已是屬於深的。
用本地同年級教科書(繁體字/普通話)。每天也有功課。定期有小測及口語測驗。

其實國際學校是先甜後苦,上到中學都一樣辛苦。如果小學階段唔打好低,上到中學不論國際定本地,都會困難重重。去外國讀,要入名大學也要下苦功的。

國際學校的小一(即local K3)功課, 就是每天閱讀一本書, 合乎年齡可以理解及增加詞彙的書。他們每個星期有task/類似group project 做。成日都話係學校very busy, 連飯都唔夠時間食。之前見佢自己做咗一本story book, 自己made up a story then write and draw. Teacher 教一本書要有setting 有characters etc. 今個星期佢地好似building a house, 學習運用shapes and different materials. 有啲家長覺得佢地唔知學咗啲乜只係玩。但就正正佢地遊戲中學習所吸收同理解及應用所學嘅嘢係同LS方式唔同。選擇IS家長要接受到咁嘅學習方式先得,唔係以為佢地無嘢學。返屋企每日太得閒, 所以每日自己攞住成疊Oxford Reading Tree 睇。夜晚我地放工又urge 我倆公婆同佢做中文或maths exercise。相信如果我安排佢去LS, 可能每晚回家只有角力去溫書做功課, 失去咗依家嘅學習自主興趣。希望佢一路上都keep到。

GreenMaDad 發表於 17-2-11 18:59
我認識一名男孩子, 可能小時候坐不定,所以他父母讓他入CAIS, 現在他三年級,我見到的是他坐不定的特點完 ...
如果有ADHD之類, 入國際學校并不能醫好佢, 亦不能用普通同學可做到的準則去衡量他的行為.  ADHD 需要不同的專業介入或治療.

只是國際一般比傳統的包容及多元化, 所以多些機會一展所長.

回覆樓主:

國際學校也不是有很多project , 主要是教學模式及學生思考模式不同。 建議你去國際版看看, 爬吓文自有得着, 始終這裡大多家長不是選擇國際學校嘛

回覆 chumiguan 的帖子

我小朋友讀緊英基。
但相信好多國際學校都用類似方式教學。亦好多私校都開始用呢個方法教學生, 唔用傳統教科書教學。聽說CKY 同Creative 都係。

chumiguan 發表於 17-2-28 15:38
國際學校的小一(即local K3)功課, 就是每天閱讀一本書, 合乎年齡可以理解及增加詞彙的書。他們每個星期有ta ...

我孩子讀國際學校小三,噚日做功課做到十一點。原因並非功課多,而係佢太鍾意份功課想做好佢。佢功課係寫一本書,自己定內容,所以佢全晚不停自己一邊做research一邊寫,做到好夜都唔知。
學校比到學習動力比學生,熱愛返學享受做功課,唔需要迫亦不需壓力,為自己而做好,好欣賞。當然我亦不喜歡佢開夜車,但偶一為之可以接受。

chumiguan 發表於 17-2-28 15:38
國際學校的小一(即local K3)功課, 就是每天閱讀一本書, 合乎年齡可以理解及增加詞彙的書。他們每個星期有ta ...

點解會催你地同佢做EXERCISE?!

retriever 發表於 17-3-3 08:43
點解會催你地同佢做EXERCISE?!

我估, 因為佢覺得好好玩。

olivia601 發表於 17-2-11 16:31
因為我小朋友比較喜歡英文,而且佢較鍾意自學,自己找答案,唔鍾意太死板,老師都建議比佢讀國際學校,傳 ...

咁仲駛諗?何謂最好的學校?只有最適合的學校才能令學生有最好的發揮

Gmama 發表於 17-3-13 14:18
咁仲駛諗?何謂最好的學校?只有最適合的學校才能令學生有最好的發揮

唔係我諗,係樓主諗
‹ 上一主題|下一主題