用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 國際學校 vs 傳統學校
go

國際學校 vs 傳統學校 [複製鏈接]

阿囝本身可直升二線私校back up,將來亦會去外國讀書,剛剛收到國際學校offer, 開始迷惘,唔知應該揀傳統學校好定國際學校好。坦白,我出身傳統名校,明白有啲背誦數理等填鴨方法其實係有用,有時都係根基。但阿仔讀緊happy school都怕做功課,我想像到將來角力應該更嚴重。有人話試下傳統學校先,都要填下鴨辛苦下先,唔得先轉國際,反正遲早都出國!我又驚阿仔填鴨唔成仲要無埋自信(佢本來自信都低),咁出咗國都補救唔到!

所以好想睇下有無人分享下,其實讀傳統學校同國際學校小朋友嘅特質係點呢?
   4    0    0    0

國際學校位唔係咁易插班。

你情況,讀國際適合些。

wigg 發表於 17-2-9 22:48
阿囝本身可直升二線私校back up,將來亦會去外國讀書,剛剛收到國際學校offer, 開始迷惘,唔知應該揀傳統學 ...

邊間國際呢?如果出國,另一考慮學好中文先,二線私小,家長吾比壓力應該不會太谷?

(1)讀Happy school,都怕做功課,(2)本來自信都低,驚更低。

你講你仔呢2點,確係唔適合傳統學校的大班教學。但你有offer的是二線私校,可能好d都未定。

阿囝本身可直升二線私校back up,將來亦會去外國讀書,剛剛收到國際學校offer, 開始迷惘,唔知應該揀傳統學 ...
幾遲出國? 愈早當然差別愈少.
回流朋友(在國外曾任教師多年)意見, 正正係華人從少訓練既勤奮, 尊重, 紀律, 令不少華人學生才會在國外OUTPERFORM 當地人.

如果你仔既訓練同人地一樣, 有咩分別?

964000 發表於 17-2-10 09:06
邊間國際呢?如果出國,另一考慮學好中文先,二線私小,家長吾比壓力應該不會太谷?
...

係CAIS

retriever 發表於 17-2-10 09:20
幾遲出國? 愈早當然差別愈少.
回流朋友(在國外曾任教師多年)意見, 正正係華人從少訓練既勤奮, 尊重, 紀律,  ...

我都有考慮呢點!有人亦話男仔係咁,都要等佢腦荀閂埋先發到力,唔好將佢定型!唉!但我都唔知要等幾耐!

回覆:國際學校 vs 傳統學校

如你ㄧ心讓他出國,應該裝備好他的心理質素,選擇國際學校,對他將來適應出國讀書的環境很有幫助。然而傳統學校一般重學術,教授軟技能方面較少。

我估你選擇讓他出國,就係唔想佢要接受香港那種吹谷的教育。其實德國很多小朋友5-6歲先開始正式入學,佢地國家都出了不少名人及科學家,他們也不是靠填鴨式學習吧!

然而,中文是不可以忽略的,你或可在這方面補補,就唔怕讀國際學校便令中文方面較弱。

wigg 發表於 17-2-10 09:27
我都有考慮呢點!有人亦話男仔係咁,都要等佢腦荀閂埋先發到力,唔好將佢定型!唉!但我都唔知要等幾耐!
...

男仔遲熟, 高小, 初中, 甚至以前預科年代先知"定" , 大有人在.

勤奮, 尊重, 紀律呢D 你持續教佢, 唔好期望你上午教佢, 下午佢變禮貌超人喎, 仔泥架!!!

好似入豬仔咁, 你唔入好大機會無呢D 特質, 你慢慢入, 終有一天會'肥仔'有好回報.

CAIS is traditional Alberta syllabus and not IB, very different from other international schools like ESF/ CDNIS.  They are teaching traditional Chinese and most teachers are caring.  Tier II private local - very depend what kind of school it is.
If you are aim to go abroad right after primary, then better study in local school first to establish a stronger ground.  going aboard at younger age can adapt to the environment easily.
However if going in a later time such as senior high, then better study in international school so easier to get adapt to the foreign environment.

but all depends on how your son is like.  

Bunnygirl 發表於 17-2-10 10:21
CAIS is traditional Alberta syllabus and not IB, very different from other international schools lik ...

Thanks for your feedback! Do you have any idea about the Chinese curriculum in CAIS? I heard that the Chinese is comparable to local school.

我小朋友都係有2線私小back up,但我都覺得國際學校會啱佢多啲,所以如果有國際學校收佢,我會揀國際,我個都係男仔,但未打算之後出國,到時再算

olivia601 發表於 17-2-10 16:25
我小朋友都係有2線私小back up,但我都覺得國際學校會啱佢多啲,所以如果有國際學校收佢,我會揀國際,我 ...

多謝你分享,你介唔介意分享一下有乜嘢令你覺得囝囝適合國際學校呀?

wigg 發表於 17-2-10 14:24
Thanks for your feedback! Do you have any idea about the Chinese curriculum in CAIS? I heard that t ...

It is teaching traditional Chinese but level cannot be compare to local school.

wigg 發表於 17-2-10 09:20
係CAIS

CAIS中文比較好,你情況如無經濟考慮,我會入CAIS,不會考慮local了

wigg 發表於 17-2-10 23:20
多謝你分享,你介唔介意分享一下有乜嘢令你覺得囝囝適合國際學校呀?

因為我小朋友比較喜歡英文,而且佢較鍾意自學,自己找答案,唔鍾意太死板,老師都建議比佢讀國際學校,傳統一啲都唔啱佢,只會令佢失去學習動機。

wigg 發表於 17-2-10 23:20

而且幼稚園已經歴過轉3次校,所以我更肯定自己小朋友讀國際會較適合

如果你同老師都覺得讀國際就讀國際吧,我知CAIS中文有幾個level, 最advance level 唔差的。

小朋友自律性不高的話,恐怕不適宜讀國際學校,否則會越讀越懶。

我認識一名男孩子, 可能小時候坐不定,所以他父母讓他入CAIS, 現在他三年級,我見到的是他坐不定的特點完全沒有改善,而且大部分小三學生已明白「應坐定時坐定」,相比下就令他變得完全不聽話,這也直接影響他學習的進度。他雖然非常肯講英文, 但發音是港式英文,也有很多普遍香港人會犯錯的英文問題。
‹ 上一主題|下一主題