用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 民小升民中
樓主: LITTLEGIRLSNOW
go

民小升民中   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-2-14 23:21
係有可能...但學校要有行政手段去控制結果...我估類似手段有出現於部份直/联中學 ~~~
1. 剛好99位B1生...岩 ...

對,學校重有留班位多收頭99個派唔番自己學校既band 2頭學生。其實家長不妨了解下直屬派位既玩法,正所謂知己知彼,方能百戰百勝。遊戲規則+升中數據+老師既資料先可以拼番個升中puzzle出黎。

hkpapa852    發表於 17-2-15 12:03

mcl203 發表於 17-2-15 11:36

討論要公平D,若用家真係唔明"直屬"派位制度,係公開論壇既 ...

"直屬位"嘅定義,白字黑字寫得清清楚楚,jm們人人都會睇,唔明可以講到明,但是,把"直屬位"與"命中率"結合而成的數據,jm們或許未必人人懂得做懂得睇,解(數字畫)係每個("分析員")的(("主責"))呢!唔明係需要講到明呢!

前輩的一句話:::
你會選擇從30°看"直屬位概率"吖?!
還是從45°看""直屬位概率""呀?!
益或突破D,從一個全新角度60°看"""直屬位概率"""嗎?!
值得敬重嘅前輩們,選用了(30°+45°+60°)=135°看{{{直屬位概率}}}呢!

無獨一最好的分析,只有互相效力嘅尊重.

YmOra 發表於 17-2-15 14:59
"直屬位"嘅定義,白字黑字寫得清清楚楚,jm們人人都會睇,唔明可以講到明,但是,把"直屬位"與"命中率"結合而成 ...

分析係可以多角度 ~~~

但派位方法(遊戲規則)先係由單角度出發...無主觀個人因素在內

30 / 45 / 60 / 135...都唔會錯...最重要係先解釋咗你企既位置

但我好肯定...2013-15   133/190 = 70%....=/= 78.2% 無特別解釋下就一定錯
無論 30 / 45 / 60 / 135....都要自己分析下...計吓數...先適合現於公開論壇
簡單D去結論...若你係 75%...結果係 ??...

BTW...原本我唔想再重提 2013-15做例子...但奈何 ~~~

YmOra 發表於 17-2-15 14:59
"直屬位"嘅定義,白字黑字寫得清清楚楚,jm們人人都會睇,唔明可以講到明,但是,把"直屬位"與"命中率"結合而成 ...

甚麼"直屬位概率"..... 真係唔知你咩意思.

直屬位運作, 如另一會員所言, 只可有一個角度, 就係按EDB要求執行, 如果要從另一角度去實行, 可能..... 要去申請司法覆核了!

學生可透過直屬位升上中學機會, 有好多唔同計法, 但最簡單而真實既, 就係:

1. 如果中學提供既直屬位學額過想使用直屬位既小學部B1學生, 所有B1學生必入, B2學生要抽

2. 如果中學提供既直屬位學額過想使用直屬位既小學部B1學生, B1學生要抽, 隨時級1都入唔到,  B2學生更加唔會有希望

所以如果頭XX名一定可以"用直屬位"直上, 除非有能力保証只有頭XX名係B1學生, 不過係呈分排名和校內名次差異, 呈分調整分差別等N項學校無法可控既因素之下, 可以做到既機會..... 自己衡量下吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-15 17:02
甚麼"直屬位概率"..... 真係唔知你咩意思.

直屬位運作, 如另一會員所以, 只可有一個方度, 就係按EDB要求 ...

唔清楚遊戲規則,再加學校簡介,係可以完全被引導錯誤。

我地位負責人分享,自從P5準備進入呈分試,佢有參與旁聽既屈鴨谷,已經渺無人煙。

如之前所說,亦有家長表示既然成績平平,準備轉船,仲收埋去註冊中,但眨眼見佢簡介會積極坐於老師身傍,仲第一位交表。

又相識多年家長朋友,話我小朋友唔中意讀書,力勸我地轉校,但佢係成績前列。

唔去暸解派位制度,盡信他人下風險何其高~~

hkpapa852  屈鴨谷 ..... 邊個鄉下既釋名? 我諗咗10秒先知係乜   發表於 17-2-15 17:32

我以前在此討論區搵過民小升民中嘅資料,
但冇咩人分享。
我好少在討論區講咁多野通常睇多,
今次諗住將我知嘅事分享比有需要嘅家長,
點知換來一班權威人士諸多挑剔。
好似唔比人有不同意見咁。
好恐怖。這叫網上討論嗎?
這叫 有你講 冇人可講。
不如開個專頁去收粉絲及發表偉大分析吧。
何必屈就在EK 內攻擊有心分享嘅網友。

-Johnnywalker- 發表於 17-2-15 21:24
但冇咩人分享。

感謝用家分享。

-Johnnywalker- 發表於 17-2-15 21:24
但冇咩人分享。
在升中版見到有人不清楚/誤解升中派位既方式而去提醒/糾正, 唔通呢D唔係討論?

siden  理性討論遇着玻璃心,就會變成抹黑。算了吧,無謂傷和氣。  發表於 17-2-16 10:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-15 09:20
民中可以收番民小頭99名學生絕對唔出奇, 但如權威人仕果話民小頭99名就可以透過直屬位自動升上民中, 就... ...
呢一點就係我睇唔明白既地方。

如果話民小頭99名既學生一定可以入到民小, 根據現有機制, 既係話民小係有99個B1生, 唔多又唔少。因為只要多過或少過都唔得。例如, 如果多過99個B1生, let's say 100個, 咁大家只可以根據隨機編號抽, 所以可能考100既人入, 考第1既唔入。不過, 因為有人跳船, 民中自行亦會收民小生, 所以, 如果係有99個或多少少既B1生, 理論上係可行既。

之不過, 如果民小係少於99個B1生, 例如90個, 咁第91-99名其實係要同其餘考得更後既B2生去抽的。這點, 就算係有人跳船或民中自行收民小生亦不能補救, 因為走既或自行收既都係B1生, 咁直屬餘額都係俾B2生去抽, 又係果句, 當大家都係B2生既時候, 電腦係唔會理你係考99定109, 所以99名內既B2生係無保障。

因為中學同小學有聯繫, 小學可以更好掌握小朋友既banding, 所以, 好可能係民小每年都有起碼99個B1生, 所以校長先咁講。頭99個扣除跳船既, 全部都係B1生, 所以肯定自行+大抽獎可以食晒。

little_yolky 發表於 17-2-16 16:10

如果話民小頭99名既學生一定可以入到民小, 根據現有機制, 既係話民小係有99 ...

我咪解釋左,再詳細D去解釋,(但係靠估)~~~

假設一個B1民小生都無轉船,頭1-90肯定係B1生, 91-99係B1边緣+B2生。若中學真係堅守頭99必升中學部承諾,91-99 用自行位收咪得囉,已可以避免佢地抽唔到。反正,100以後係無承諾靠抽。又事實,中學又真係收多於99位小學部學生。

相同方法...若中學想全收B1+B2生....都適用於B2边緣生

little_yolky 發表於 17-2-16 16:10

如果話民小頭99名既學生一定可以入到民小, 根據現有機制, 既係話民小係有99 ...

重有10個8個扣門位嘛!

haihaimom 發表於 17-2-16 18:05
重有10個8個扣門位嘛!

嚴格黎講,去到叩門先收只係對現承諾,若要去到叩門,家長信心係會動搖,亦顯露banding聯想,我估學校未必想如此。例如,只係舉例,若級80抽唔到入,即係會猜想為只有若40% B1 ~~~

hkpapa852  校內級80 =/= 呈分名次第80位  發表於 17-2-17 10:12

在EK 睇comments 真係要非常小心。

一般情況下,經扣除重讀生及自行分配學位後,在統一派位階段,直屬中學須為其
直屬小學保留餘額85%的學位,而聯繫中學須為其聯繫小學保留餘額25%的學位。

● 直屬或聯繫學校的小六學生如屬學校網第一或第二派位組別,而又以其直屬或
聯繫中學作為乙部的第一選擇,便有資格獲派保留學位。

若符合資格的人數多於保留學位,電腦會按學生的學校網派位組別及隨機編號
分配學位,直至保留學位額滿為止。

● 直屬或聯繫學校的小六學生如獲批跨網派位,便不能保留獲派有關直屬或聯繫中學
保留學位的資格。

http://www.edb.gov.hk/attachment ... let_SSPA1517_TC.pdf

mcl203 發表於 17-2-16 18:31

唔係咁多人會認真去計數, 通常都只會俾人話係唔好彩啫!

不過其實學校透露各個自定組別升上中學部既機會時, 其實已有透露玄機, 只係大家是否領略得到.

雖然我唔認同呢位會員既分析, 但佢提出既資料, 絕對有參考價值:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3093887&pid=43314104&fromuid=1389083

A1組: 必定可上中學部
A2組: 極大機會可上中學部
B1組: 有機會可上中學部
B2組: 極低機會可上中學部
C組: 沒有機會上中學部

個人估計:
A1組: B1學生
A2組: B1/B2邊緣人, 估計人數不多, 較大機會在20人內
B1組: B2學生
B2組: B2/B3邊緣人, 估計人數不多, 較大機會在20人內
C組: B3學生

如果話A1組至B1組都有機會透過直屬位升上中學部, 基本上可以推算B1學生應在99個以內

wongkaka    發表於 17-2-17 10:17

請問是否有直屬中學既小學都係同様計法?
如果小學和中學部係直資,應該點様計?

其實唔想復, 不過越吹越大!

如果band 1 學生在99名內,民中每年一向收14x 民小生,雖然每年有少少variation , 但是應該分別不大。
1. 照某人的數字,收了50個band 2 生, 民中應保不了英中的地位。
2. 如果收了大量band 2 生, 民中也保不了今時今日的DSE 成績。 今年40%入三大, 就算是在band 1B 群校中,表現也算是突出的。如果真是收了大量band 2 生,學生在民中的增值也是相當驚人。

大家在EK 看comments 一定要十分小心,打醒十二分精神。

利申:現正民生的一份子,但是為了配合小孩將來升學計劃,我們將會離開民生,不捨得!

73662710 發表於 17-2-17 10:54

如果band 1 學生在99名內,民中每年一向收14x 民小生,雖然每年有少少variat ...

英中 = Band 1 ?

little_yolky  咁民生又一定係B1。  發表於 17-2-17 12:56

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-2-17 10:33

唔太明你呢個問題

如果中學部係直資/私立, 小學部如何直升中學部不受EDB規管, 全由中學部自行決定.
所以其實直資中學同小學, 其實唔存在所謂既直屬/聯繫概念(因為只適用於官津中學, 係統一派位表上填上乙1), 只能夠話有關聯.

73662710 發表於 17-2-17 10:54

如果band 1 學生在99名內,民中每年一向收14x 民小生,雖然每年有少少variat ...
開辦全英中要求: 全級中一學生中有至少85%屬全港成績排名Top 40%既學生.

全港Top 40%係包括: 全港B1水平學生+全港大部份B2A水平既學生.

B1學生也有分地區性和全港性, 九龍城區部份B2學生, 可以係屬於全港性B1學生. 不過去到統一派位, 佢地要屈就係地區性B2.

唔瞭解如何分Banding, 以及Banding有地區性和全港性分別, 係升中派位上好蝕底.

‹ 上一主題|下一主題