用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 民小升民中
樓主: LITTLEGIRLSNOW
go

民小升民中   [複製鏈接]

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-2-14 11:43
本身小朋友有民小offer,擔心升民中前境問題,其實我應否跳船?

就是擔心有人因看過一些加了自已評價的數據分析,會影響原有的意願,我會提醒自己要小心留言!

作為家長也要按自己的原意去選擇適合自己孩子的學校,我會提醒自己小心看留言!

MC1128  同意  發表於 17-2-14 13:43

-Johnnywalker- 發表於 17-2-14 11:55
咁民生係英中培正唔係,若將d 唔適合嘅學生盡收在民生,d學生應付唔到係咪=害咗佢咗呢?我有個朋友自己是舊 ...
若用上 小學中文...中學英文...而引致適合與否...引用於直屬...似乎怪怪地 ~~~

ilmsc 發表於 17-2-14 12:09
就是擔心有人因看過一些加了自已評價的數據分析,會影響原有的意願,我會提醒自己要小心留言!

作為家長 ...
遊戲規則係有一定參考價值...數據係只供參考
若遊戲規則都唔清楚...去到P6升中階段就會存在風險
只單憑過往數據...係可以係往後出現变化
遊戲規則係不变...過往數據 Vs 將來 係可以存在变數 ~~~

人望高處,有更好就當然去更好!

至於民生,比上不足比下有余。

民生有2個工程擴建,2年後設施會更完善。至於民中會不會加班,我覺得可能性高,但冇人可以保證。

其實民幼幾年前取消學卷後,課程深了,學生質素也提升了。某班K1 班主任說她教了這麼多年,今年這班最勁。
至於民小,以前好像很谷,學卷幼稚園升上的小朋友追得相當辛苦。現在的初小生,程度比以前高很多,功課也比以前少了,因為學生本身唔係太差,所以不需要再好像以前咁谷。
學校有心辦學,hardware 也相當好,不謙處啲講,民生唔係一個差的選擇。

好學校大把,喜歡就入,唔喜歡就過主,最緊要開心!
以家的情況是 民幼 7成上民小, 民小7-8 成上民中 (based on information above),
這是客觀的事實,每年有少少 variation,
這都是學校政策,我們都改變不了,唔鐘意咪唔好報攞!

人啲又冇欺騙话100%全龍

mcl203 發表於 17-2-14 12:22
若用上 小學中文...中學英文...而引致適合與否...引用於直屬...似乎怪怪地 ~~~
...
你誤會咗我意思啦,我詳細小小講吓...hkpapa 曾在幼稚園區講過,
民中要力保 EMI 所以要收唔記得幾多% 嘅學生,
培正是CMI所以冇此顧慮。
咁佢依加又話民生冇執行真正15年教育理念。
我想講,咁有d學生真係唔適合繼續升上去轉校亦無可厚非。
何必單靠冇用自行盡收自己小學嘅學生而扣這大帽子。

-Johnnywalker- 發表於 17-2-14 14:00
你誤會咗我意思啦,我詳細小小講吓...hkpapa 曾在幼稚園區講過,
民中要力保 EMI 所以要收唔記得幾多% 嘅學 ...
"咁有d學生真係唔適合繼續升上去轉校亦無可厚非" <---我只係奇怪 中-->英 呢個諗法...同一辦學團体...若有此想法係有趣啫...學生係自己教 ~~~

mcl203 發表於 17-2-14 14:07
"咁有d學生真係唔適合繼續升上去轉校亦無可厚非" 英 呢個諗法...同一辦學團体...若有此想法係有趣啫...學生 ...
唔係所有自己教嘅學生都達到band 1 band2水平,咁點上民中呢?上唔到民中係咪要轉校呢?
再討論落去,
就要講埋民中點解唔同民小結龍100%收晒民小了。

家長在幫孩子選中學時,
都會看看孩子屬邊個band 揀返一樣band 的學校。
但作為直屬學校做出同樣行為時家長似乎學校做法不當。

是本人個人觀察,不代表學校立場

-Johnnywalker- 發表於 17-2-14 14:18
唔係所有自己教嘅學生都達到band 1 band2水平,咁點上民中呢?上唔到民中係咪要轉校呢?
再討論落去,
就要 ...
切勿誤會...學校有佢現實可以理解...B3係極難升上民中
若...因中小英文水平引致學生水平未能適合英中...似乎
B3係機制下不能享用直屬位...係機制問題
我只係提出...事實B3生都係自己教出黎...接受佢地叩門與否...應係適合性...唔係純睇成績 ~~~

-Johnnywalker- 發表於 17-2-14 14:27
家長在幫孩子選中學時,
都會看看孩子屬邊個band 揀返一樣band 的學校。
但作為直屬學校做出同樣行為時家長 ...
直屬關係...為何係中學階段...會有原校生 和 外來生 既稱呼...應不一樣吧

PS...我係理解學校存在現實下既考慮點 ~~~

mcl203 發表於 17-2-14 14:31
若...因中小英文水平引致學生水平未能適合英中...似 ...
Band 1 and 3 students mixing together will pose certain difficulty to teachers when they conduct the teaching in class.

73662710 發表於 17-2-14 14:46
Band 1 and 3 students mixing together will pose certain difficulty to teachers when they conduct the ...
你認同老師放棄B3學生係應份 ??....咁直屬概念係建基於乜 ?? ~~~

mcl203 發表於 17-2-14 14:31
若...因中小英文水平引致學生水平未能適合英中...似 ...
就算人情上收咗Band3生,實際上佢地真係應付就到嗎?
我見到嘅實際情況是,排B2而上到民中嘅已跟得好辛苦,
第一學期3-4科唔合格。
B2 尚且如此若學校酌情處理收B3學生,
這真是為孩子好嗎?

民小雖然不是英小,
但小二開始有英文數學及science(兩科都英文教學及考試),
仲有一科由nat teacher 教的reading (都要考試),
我覺得已為學生做好銜接英中嘅準備。
係咪適合英中 我諗民中會判斷到的。

-Johnnywalker- 發表於 17-2-14 14:00
民中要力保 EMI 所以要收唔記得幾多% 嘅學 ...
我又quote番我係幼稚園版講既嘢出嚟:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3408999&pid=44150691&fromuid=1389083

其實如果家長唔係對培中或者民中有興趣, 其實根本無必要考慮呢兩間幼稚園.

幼稚園升小有冇保障固之然重要, 但日後小學升中既安排, 其實更重要.

一心以為有龍校可直升(但其實只係直屬中學), 6年過後又有幾多人會失望而回呢? 另一點就係, 唔好一心以為龍校係可以進可攻退可守, 其實不少家長會最後發現, 入咗去如果唔係最出色個班但又唔想升上中學部, 會比想像中困難, 到時更加係作繭自縛.

如果真係要考慮埋升中, 留意吓各直屬小學可以升上中學部既機會:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3003604

最後又再講吓民小同培小. 個人相信, 民小會比培小著重學術訓練, 成績亦較大機會比培小好. 點解?

香港最近一次教改, 要求中學要收取85%或以上屬全港Top 40%成績既學生(即係B1+B2A)先可以全開英文班做全英中.

咁民中一直係全英中, 即係每年必定有85%或以上屬全港Top 40%成績既學生. 民中中一只有180個學位, 如果佢真係如某些會員所講, 收取近140-150個小學部既學生, 即佔民中78%-83%. 假設其餘外校收番嚟既30-40人都係B1學生, 咁由民小升上民上既學生, 至少要有113-122人係要屬B2A-B1水平.

如果以200人一級去計, 要保証起碼60%學生達此水平, 咁小學部自然要加緊學術訓練同要求.

另一方面, 培中多年嚟不論成績如何, 堅持做中中, 所以唔會太著重小學部有幾多B1/B2學生. 培小每年有~10%-15%叻學生因為貪戀"英中"呢個虛名而係升中時離開培正, 加上以培中主收培小學生既習慣, 中一學生應該有近半係培小升上去既B2學生.

兩間中學6年後DSE成績表現相若, 到底誰更有增值大家自行評估了.

培正中學, 係全港目前唯一係升中自行階段(此階段可接受全港學生申請, 多數學校都係透過此階段, 收爭成績最優秀既學生), 放棄收取外校生只收直屬小學既學生既學校. 到底培正是否只想教"好學生", 大家又自己諗吓.

你係同一個帖#110回覆了一個民小既情況:

真係有人小五唔想留班而走架。入咗官小精英班讀小六再抽入伊中。

如果你講既係實情, 咁顯示要留班個名學生好大機會都係B1學生. 咁如果係民小都要留班, 其實是否升班要求/條件太苛刻呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-14 09:59
民生書院係津貼中學, 能否加班係需要得到EDB允許, 唔係話自己有地方就可以隨時加班.

民生書院有份參加2011 ...

其實,"民小"要加班亦需要得到EDB贊成才可以開辦呢!她們要提出種種方案以釋"教局"的疑慮,例如:六年後點配合有""直屬關係""嘅"民中",點可以釋出"民小"新生家長們的擔心等等的討論問題,我估開多一班對"民中"不是易是,對"民小"亦不是易是呢!若然,要因為現在"民小"開7班而又硬性要把"民中"六年後的收生班數("設定")為5班,講真,這類["數據預測"]不做也吧呢!!!

-Johnnywalker- 發表於 17-2-14 14:54
我見到嘅實際情況是,排B2而上到民中嘅已跟得好辛苦, ...

你認同老師放棄成績差學生係合理 ?? "直屬"中學 Vs "無联繫"中學 有何分別 ?? ~~~

hkpapa852 發表於 17-2-14 10:39
參考番同民生相近既培正, 為應付適齡學童增加, 大家幼稚園都不斷加班, 但點解培正寧願放棄係小學加班而將原 ...

兩所學校有"相近嘅地方",亦有"不相近嘅地方"呢!始終係兩所中學,運作不一樣,怎能代表到"民中"的種種呢!各有各的行政安排,各自各發出自己的亮光嘛!

-Johnnywalker- 發表於 17-2-14 14:54
我見到嘅實際情況是,排B2而上到民中嘅已跟得好辛苦, ...

補多句....我見到B1A中學...有B1A學生 幾科唔合格...係咪要放棄佢地 ??...佢地又係來自中小 ?? ~~~

hkpapa852 發表於 17-2-14 14:58
我又quote番我係幼稚園版講既嘢出嚟:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost& ...

一線津貼中學直屬學位可收回直屬小學既學生比例
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3003604

我曾因為你這個表單,花了很多口水同個學生家長講,好難講得佢明.
例子:
你的數據::
 民小小一:245人;民中學額:180人
           自行學額: 54人
           直屬學額: 99人
           所以::
             99/245x100%    =40.41%(直屬比例)
            (99+54)/245x100%=62.45%(直+自比例)
           由於245人已包括B1和B2和B3,
           若然,一般小學都有三分一為B1學生,
           我們姑且把民中亦定義為三分一,
           那麼,數字就不會太過離譜呢!
           參考性便會提高了,我又向家長說,
           若然你能夠找到小六真實人數來
           取代公式中的245人會更好呢!
           即,民小B1和B2生粗疏估計為(245÷3x2)=163人
           即是說,觸發啟動有份參與自行54學額和直屬99學額的競爭者,
           就只有163人。
           故,所以::
             ---------x100%=60.61%(直屬比例)
             (245÷3x2)

(99+54)
             ---------x100%=93.67%(直+自比例)
             (245÷3x2)

mcl203 發表於 17-2-14 15:02
你認同老師放棄成績差學生係合理 ?? "直屬"中學 Vs "無联繫"中學 有何分別 ?? ~~~

...
直屬中學嘅意思在於已保證頭99名可上。無聯繫中學無這保證。
這不是分別嗎?
要做到你理想中嘅全上,
我在上面講過咁要討論點解民中唔結龍囉。

制度上是如此,不達標就是不達標,
不能用上放棄字眼吧。
若怕自己孩子不達標,
真的應該選擇龍校而不是民小。
我對樓主嘅意見亦是如此。

‹ 上一主題|下一主題