用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 民小升民中
樓主: LITTLEGIRLSNOW
go

民小升民中   [複製鏈接]

YmOra 發表於 17-2-13 20:44
可否分享我知hkpapa852之"六成理論"在哪兒可以看看嗎?我吔好想睇睇.

thx.thx.
你先去呢個post嘅12樓搵條鈴去另一個post,再响果個post嘅100樓有另一條鈴睇到有直屬/聯絡小學上中學嘅今析。

YmOra  thx.thx.讓我慢慢睇下.  發表於 17-2-13 23:23

Sunny-E 發表於 17-2-13 21:03
上年應該只收番12x個民小生。
4,5年前,小學學長説有14x個民小生上民中。
...

Thx for the info

12x/17x

即剛好7成

ilmsc 發表於 17-2-13 21:54
很享受理性的討論...

我個人有做數據分析,不會比論壇中的分析簡單,但不會分享,因為怕自己不客觀,言者 ...

好吖!你都會作"數據分析",不會像我校只是接收""數字波""的媽咪,把所有數據全然送入大腦,並且鎖上及定性為至寶呢!她們每次來到我面前,我要用她們明白的言詞解釋十番,並非一番呢!!!你有所不知,見你的EK經歷只是(90值分數)的新人,以前大把過(萬值分數)嘅((老媽媽))們,現在買少見少了,看她們的分享,真的有如你所講嘅[很享受理性的討論...],現在EK內水面上之[[面嗰浸]]未必有好多寶藏讓人發現,反而石沉水底深深處[[底嗰浸]]才找到很多很多(真正瑰寶)和(真正老友記)呢!所以,我比較喜歡潛入較深深處的海底找((舊帖子))學嘢呢!舊年,有一日看見某個討論,不知為何?!腦內浮出一幅唔多友善的圖畫,在一大門外企咗個有紋身嘅["收數佬"],每名女仕皆不敢內進,因為怕咗門口嗰位巨型男人,其實好可惜呢!屋內有好多好多有{豐富年歷嘅好姊妹們},懼怕的小妹妹們就永遠不能把內心想問嘅問題盡情地入內一問二問三問,因為,EK這裡都是以{"女性"}為大大大多數,縱然["紋身收數佬"]是心存好意,為保大家平安,幫助小女子們走當走的道路,亦會嚇怕女仕們,一走了之,屋內人亦有損失架,損失一條可能好有刺激思考嘅好問題架!!!其實,學校提倡共熔,EK這個比學校更溫暖嘅{{{媽咪集中地}}}和{{{女性會員主導網站}}}嘅地方,若然能夠共熔得宜,得益的絕對是"""大家"""呢!

互勉之!

以今年民小小一計算,7班x38人
六年後升民中,機會一半都冇?

ilmsc 發表於 17-2-13 21:54
很享受理性的討論...

我個人有做數據分析,不會比論壇中的分析簡單,但不會分享,因為怕自己不客觀,言者 ...
你的好持平及客觀。好正面的分享。

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-2-13 23:24
以今年民小小一計算,7班x38人
六年後升民中,機會一半都冇?

通常上到P6, 自然流失後人数會少些。你預計到時P6人数是P1人數的大約8成半至9成左右。即38 x 7 x 0.88人。

預計中學部會收幾成小學生,條数其實唔難計。

現時7成小學生上民中,其實並不差。其他傳統名校如MCS/LS/MSS 之類也是65-75%之間。不見得民生比其他蝕底。

但民小如果7班,就真係唔多穩妥。就算收14x, 當現時7班P1升到上P6 的人数是38x7x0.88 =235, 計番都只勉強有6成。壓力與沒有直屬中學的其他小學相比,可能只是稍好。

晴晴小B  LS舊年17X/19X升返上LSC,>85%   發表於 17-2-14 08:21

siden 發表於 17-2-13 22:58
Thx for the info

12x/17x

7成

siden 發表於 17-2-13 23:55
通常上到P6, 自然流失後人数會少些。你預計到時P6人数是P1人數的大約8成半至9成左右。即38 x 7 x 0.88人。 ...

民生網頁有相睇...可以數人頭...2016/2017 P6 每班約41人...共5班
之後年份人數係增多 ~~~

-Johnnywalker- 發表於 17-2-14 00:52
都話近8成囉~
建議要自己去計下%....%係不明原因下有差異
例 : 2013-15   133/190 = 70%....=/= 78.2%....

mcl203 發表於 17-2-14 01:03
建議要自己去計下%....%係不明原因下有差異
例 : 2013-15   133/190 = 70%....=/= 78.2%....
係喎。多謝指教。

siden 發表於 17-2-14 00:07
現時7成小學生上民中,其實並不差。其他傳統名校如MCS/LS/MSS 之類也是65-75%之間。不見得民生比其他蝕底。 ...

"民小"由6班增至7班,都皆因是適齡學童增加所至,故"民中"有理由在未來亦會因相同原因由5班增至6班呢!"民中"以前年代係有開辦6班的,"民中"課室係足夠應付,若然,在數據上用上7班小學人數去計算現況5班的中學學額,實欠公允呢!

YmOra 發表於 17-2-14 09:46
"民小"由6班增至7班,都皆因是適齡學童增加所至,故"民中"有理由在未來亦會因相同原因由5班增至6班呢!"民中" ...
民生書院係津貼中學, 能否加班係需要得到EDB允許, 唔係話自己有地方就可以隨時加班.

民生書院有份參加2011/2012年度班級結構調整 (即係減班), 但一日EDB未話可以加番班, 任何官津中學都無得揀.

而且如果要加番班, 全港合共有200間有參加班級結構調整既中學, 是否應該都要一視同人, 一齊加番班呢?
到時對各校網既影響就會好大 (會否導致某些弱勢學校被殺呢?).
或者EDB應考慮分階段加番班 (邊個加班先呢又可能會引起爭拗)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

"民小"由6班增至7班,都皆因是適齡學童增加所至,故"民中"有理由在未來亦會因相同原因由5班增至6班呢!"民中" ...

那個...

民中冇話過加班,總不能一廂情願地assume人地會加...沒有「有欠公允」存在吧

參考番同民生相近既培正, 為應付適齡學童增加, 大家幼稚園都不斷加班, 但點解培正寧願放棄係小學加班而將原本保証幼稚園生100%可直升小學改為只有85%可直升小學呢? (雖然培正中學無參加班級結構調整)

另外, 點解培正中學每年中一自行階段既學額都講明只接受培正小學既學生申請呢?

提供15年教育既理念, 唔係真係咁多人願意無條件去執行
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-14 10:39
參考番同民生相近既培正, 為應付適齡學童增加, 大家幼稚園都不斷加班, 但點解培正寧願放棄係小學加班而將原 ...
對,培中用所有自行學額收培小生,確實比民中優勝得多。

本身小朋友有民小offer,擔心升民中前境問題,其實我應否跳船?

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-2-14 11:43
本身小朋友有民小offer,擔心升民中前境問題,其實我應否跳船?
如果心儀民中, 你日後最大機會可入民中既就係讀民小.

如果唔係非卿不娶而又有好offer, 咁又唔同講法

hkpapa852 發表於 17-2-14 10:39
參考番同民生相近既培正, 為應付適齡學童增加, 大家幼稚園都不斷加班, 但點解培正寧願放棄係小學加班而將原 ...
咁民生係英中培正唔係,若將d 唔適合嘅學生盡收在民生,d學生應付唔到係咪=害咗佢咗呢?我有個朋友自己是舊生,個女成績唔好入唔入去咗培道,人地用家都明白事理覺得自己個女都唔適合民中入咗都唔係好事。點會好似你咁講到咩唔執行15年教育理念。
仲有,呢度係講民小升民中唔係要比較邊間收晒邊間唔收晒。

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-2-14 11:43
若有更好龍校offer 就別揀民生了。何必要担心6年。
‹ 上一主題|下一主題