用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 民小升民中
go

民小升民中  

請問民小學生升民中大約有幾多%?

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-2-9 09:47
直屬位只有99個, 中學部會否係自行階段再多收小學部既學生呢? 我就唔知啦

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問民中一級有幾多人?

hkpapa852 發表於 17-2-9 10:15
直屬位只有99個, 中學部會否係自行階段再多收小學部既學生呢? 我就唔知啦

...
會。校長講的。

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-2-9 09:47
總數大概八成。除咗全級頭99名必收,
有D係自係收咗有D band 2抽入到。
但抽入去嘅會讀得好辛苦。
我朋友個女首學期的測考已肥佬咗三科。

-Johnnywalker- 發表於 17-2-9 13:24
總數大概八成。除咗全級頭99名必收,
有D係自係收咗有D band 2抽入到。
但抽入去嘅會讀得好辛苦。

民小八成學生上民中?

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-2-9 14:38
民小八成學生上民中?

冇8成。

應該6-7成左右。

siden 發表於 17-2-9 17:42
冇8成。

應該6-7成左右。

下年小一同今年小一人數有266人,上民中競爭好大

siden 發表於 17-2-9 17:42
冇8成。

應該6-7成左右。
有7成幾近8成。一定冇6-7成咁低。
大抽獎前校長有個簡介會比民小小六家長,
有張slide 係show 過去幾年入民中嘅實際數字同全級人數的。

-Johnnywalker- 發表於 17-2-9 23:41
有張slide 係show 過去幾年入民 ...

年年民小上民中14x人

請問民小一級多少人?或者我搞錯了全級人數?

-Johnnywalker- 發表於 17-2-9 23:41
有張slide 係show 過去幾年入民 ...
民中一級只有180人 (連叩門可能有195人), 直屬位只有99個

民小過去三年小六畢業人數:

2014-2015: 190
2015-2016: 176
2016-2017: 205

係根據呢度數人頭:
http://primary.munsang.edu.hk/primary/php/webcms/public/index.php3?refid=1253&mode=published&nocache1485302032

如果收番8成, 咁可以話除咗統一抽獎之, 基本之無收外人........ 係咪呢?

不過要留意, 民小小一至小六, 人數係好似金字塔咁, 越高班越少人, 每年小六同小五都至少有5%人數差別, 似乎民小好努力維持小六學生人數係~200人

又俾我另一個分析大家睇吓:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3408999&pid=44149893&fromuid=1389083

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實我見有人答過你民小入咗14x上民中,咁你自己都話民中有180個位,
咁剩下嘅咪留班生同校外生囉。
若你識人讀民生中一,
問一問就知每班校外生確實唔多,
每班幾個吧!
唔知你比咁多數據想證明咩野。

hkpapa852 發表於 17-2-10 14:44
民中一級只有180人 (連叩門可能有195人), 直屬位只有99個

民小過去三年小六畢業人數:

今年民小小一已經7班
下年亦一様

-Johnnywalker- 發表於 17-2-10 18:28
回覆 hkpapa852 的帖子

其實我見有人答過你民小入咗14x上民中,咁你自己都話民中有180個位,

不知實況去評論的人太多

elbar    發表於 17-2-12 16:12

其實比例係取決於民小六年級總人数。

用不同年份的小六人数去計,升民中比例會有所不同。

siden 發表於 17-2-11 01:28
其實比例係取決於民小六年級總人数。

用不同年份的小六人数去計,升民中比例會有所不同。

即是說越高年級人數越少?

請教各位,民小band 2 生 選校有何策略?男仔。

elbar  煩   發表於 17-2-12 15:55

troubledaisy 發表於 17-2-11 06:56
請教各位,民小band 2 生 選校有何策略?男仔。

請問民小band 2生佔幾多%?

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-2-11 08:41
請問民小band 2生佔幾多%?
我相信除了校方,無人會答到你!但暫時只有數據證明7成幾上民中,當中有B1B2