用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Mary 扣門
樓主: keiomom
go

St Mary 扣門   [複製鏈接]

LittleButter 發表於 17-4-5 14:30
我知道兩年前,有一個就讀某地區一線津校的全級第一名,本想插SMCS 的小二,但是學校説沒有小二學位。於是 ...

多謝您的至誠分享。請問您的意思是就算学校譲小一細B扣門想重讀。学校也不一定选?

se6b03 發表於 17-4-5 16:14
我用緊上面jm所講既情況,小一叩門,但有小朋友已經識晒小二既野去考。 ...

咁就算有小二程度又如何呢?
有努過又好、天生聰明又好,每個人生出黎都唔一樣,點可以咁樣比呢?
各有前因 !

keiomom 發表於 17-4-5 19:08
多謝您的至誠分享。請問您的意思是就算学校譲小一細B扣門想重讀。学校也不一定选?
...

學校收達標的細B, 不一定要repeat,或者直接考慮做超大B。
入去重讀小一,真係好少聽到。

Happy_J 發表於 17-4-5 19:14
咁就算有小二程度又如何呢?
有努過又好、天生聰明又好,每個人生出黎都唔一樣,點可以咁樣比呢?
各有前 ...

我上面已提過,有小二程度當然係去考小二插班。

keiomom 發表於 17-4-5 19:08
...

這個我不肯定,因為我只見過這一個例子,或者不可以作準。不過,正如上面另一位家長也回應了: 在SMCS,真的比較少見細B重讀P1。

se6b03 發表於 17-4-5 16:14
我用緊上面jm所講既情況,小一叩門,但有小朋友已經識晒小二既野去考。 ...
如果係小朋友自己下苦功, 我真係睇唔到有咩問題! 反而好似我上面提過嘅case, 喺學校讀完嗰級(其實嚴格嚟講可能都未算讀完, 因好多插班都係安排喺下學期完結前考) 再去其它學校考返嗰級, 就真係對其他考生有D不公啦! 不過你唔好理, 校方又容許家長咁做. 最後仲收埋個小朋友添!

ok3 發表於 17-4-6 09:58
如果係小朋友自己下苦功, 我真係睇唔到有咩問題! 反而好似我上面提過嘅case, 喺學校讀完嗰級(其實嚴格嚟講 ...
反而小朋友已前的鋼琴老師要佢降級比賽,佢不屑為知,直接參加比賽。小朋友自己努力係值得尊重。我真係見過一D超超大B讀小一,但之後係咪一定有優勢呢,我看未必。

Happy_J 發表於 17-4-5 19:16
學校收達標的細B, 不一定要repeat,或者直接考慮做超大B。
入去重讀小一,真係好少聽到。
...

識得有個男仔由津校去直資男校重讀小一, 重要有細佬跟尾

se6b03 發表於 17-4-5 19:23
我上面已提過,有小二程度當然係去考小二插班。

下, 唔通你的知識有大學程度就唔駛考DSE? 你的思想非常之奇怪

而且而家D 小朋友咁叻, K3 有小二程度又有咩大不了?

freshrose 發表於 17-4-7 12:21
下, 唔通你的知識有大學程度就唔駛考DSE? 你的思想非常之奇怪

而且而家D 小朋友咁叻, K3 有小二程度又有 ...

唔係我奇怪。我上面咪一直講,有小二程度點解仲去玩小一叩門。無論家長又好,小朋友又好,咁辛苦預備,預早學定小二既野,咁點解唔係趁機會搏一下考插班小二。仲要一早同校方講明,小朋友只係完成幼稚園K3,但今次係擺明車馬要越級挑戰考小二。就算係考唔到,起碼校方會對小朋友另眼相看,敢勇於嘗試,到時校方可能會破格取錄。如果真係考到,家長又可以耀舞揚威一翻。雖然叫就係考小二插班,但即使考唔到,學校可能都會叫佢入小一。

當然大前提係學校鍾意呢類型不按本子出牌既學生同家長,但起碼可以避開小一叩門呢個主戰場,唔洗一大班人互相廝殺混戰。除非係小朋友無呢個能力越級挑戰就無法。

又再舉個事例,一個人如果決心考警察,做足晒準備,夠晒quali考督察,但又怕難考,走去考警員,因為警員個入職要求低d面試及筆試容易d,但只會係浪費左自己個潛質同準備。

se6b03 發表於 17-4-7 12:37
唔係我奇怪。我上面咪一直講,有小二程度點解仲去玩小一叩門。無論家長又好,小朋友又好,咁辛苦預備,預 ...
你嘅諗法直頭係奇怪。有小二程度原因係個小朋友能力高,只要係適齡學童,根本就冇存在著不公平。

Ryan_baba 發表於 17-4-7 13:10
你嘅諗法直頭係奇怪。有小二程度原因係個小朋友能力高,只要係適齡學童,根本就冇存在著不公平。 ...

既然小朋友係能力高,咁唔係應該趁機越級考高一級咩?有機會避開小一叩門主戰場。

即係似以往會考10A狀元,提早拔尖入大學,避開考A-Level

se6b03 發表於 17-4-7 12:37
...又再舉個事例,一個人如果決心考警察,做足晒準備,夠晒quali考督察,但又怕難考,走去考警員,因為警員個入職要求低d面試及筆試容易d
這例子不正確,應該是考警員,有一位喜歡自修,程度已到大專,但冇cert,quali不能考督察,由於能力高,選拔試滿分所以最後在眾多報考者中被取6做警員,考宫亦不會pat pat 痕即時升佢做督察 :happy:

iloveu3939    發表於 17-6-8 01:16

se6b03 發表於 17-4-7 13:18
既然小朋友係能力高,咁唔係應該趁機越級考高一級咩?有機會避開小一叩門主戰場。即係似以往會考10A狀元 ...
拔尖入大學係學校嘅選擇,學校唔揀,學生一樣要讀A-level。

跳級需要考慮清楚其他好多問題,不僅僅學術程度。

se6b03 發表於 17-4-7 13:18
既然小朋友係能力高,咁唔係應該趁機越級考高一級咩?有機會避開小一叩門主戰場。即係似以往會考10A狀元 ...

麥明詩10A,被拔尖,但佢仍選擇考AL.
個人選擇

se6b03 發表於 17-4-5 15:12
幼稚園無教,小學又未教,預先自己學定高一個年級既野去考試,即係偷學。你覺得無問題? ...

學習知識是正面的,你用個偷字非常不正確。講到底,你想入一級的學級就會遇非一般的對手,人地比你努力,比你有策略,就比你鬧,睇黎入唔到一級學校都好,將來你都冇咁痛苦,否則的話,個個同學私補呀,學乜學乜、你又鬧人地唔公平,連個玩法都未掌握到就參與遊戲,輸左冇得賴囉。都係果句,機會是留給有準備的人

hppa    發表於 17-5-2 15:37
siden  説出重點  發表於 17-4-11 11:46

其實根本係有人唔想遇強勁對手,咪一味叫人越級挑戰囉,嘩.....人哋個女小二但自己個女得小一程度,實唔夠砌啦,唯有極力說服人哋越級挑戰小二,咁自己咪少咗個對手囉,高招呀

se6b03 發表於 17-4-5 14:07
問題係佢練一d唔應該係佢呢個年紀識既野。如果話一個K3小朋友靠操練,頂多都係會去到小一下學期程度。如 ...

最公平係收筆試低分嘅!因為証明有正直誠實嘅品格-唔會偷讀

Eat_Sleep_Play  偷讀  發表於 17-4-11 15:46

回覆樓主:

應該全部讀私幼不得叩門,留比學卷嗰啲
‹ 上一主題|下一主題