用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Mary 扣門
樓主: keiomom
go

St Mary 扣門  

ainnai 發表於 17-4-5 12:56

不能理解你嘅邏輯,我嘗試套用你講嘅“輕量級/重量級)

問題係佢練一d唔應該係佢呢個年紀識既野。如果話一個K3小朋友靠操練,頂多都係會去到小一下學期程度。如果已經操到識晒小一既野,連小二既野都識埋,一個正常未上小一既小朋友點可能會識?

當然同一級別裡係有差別,但如果係操到某一個級數,同現有級數差距好大,就應該要升級考。一個K3小朋友,如果一早已經知佢識小二既野,應該安排佢插班考小二,考唔考到又另一件事。考唔到,學校自然會叫佢入小一。但就唔好全部人都係小一叩門,大家都用緊小一既野去考,自己就用小二既知識去考。

如果你唔明白拳擊既例子,我就再舉例。好多野都有分級數,空手道,柔道都係。假設兩個柔道黃帶比賽,大家雖然跟不同教練學,進度亦有不同,但大家所學既技術應該一樣,可能只係投技撻人之類,但其中一個黃帶選手想贏,偷偷地自己學一d黃帶無教既野,例如壓制人既固技及鎖人既鎖技。呢d都係個黃帶選手自己苦練返黎,一樣係日練夜練,咁最後一定好打得,比賽果陣就好大機會會贏。

情形好似武俠片入面講果d人物一樣,預先偷學武功,同人比試,你識人地唔識,一定會贏,問題係道德上就值得商榷。

se6b03 發表於 17-4-5 10:14
準備充足係正常既,但無理由程度高咁多。
上面jm講小一叩門筆試,都未教既,小朋友識可能係因為自己預早 ...
其實你有本事都可以教到小朋友K3 有小二程度, 我覺得對天資聰敏的小朋友來說一D 都唔難, 大家都係K3, 點叫降級挑戰,你的LOGIC 有D 問題

se6b03 發表於 17-4-5 14:07
問題係佢練一d唔應該係佢呢個年紀識既野。如果話一個K3小朋友靠操練,頂多都係會去到小一下學期程度。如 ...

係咪即係:你覺得K3人仔學P2野,道德上有問題?

freshrose 發表於 17-4-5 14:09
其實你有本事都可以教到小朋友K3 有小二程度, 我覺得對天資聰敏的小朋友來說一D 都唔難, 大家都係K3, 點叫 ...

係,我一啲都唔明佢講法。

再者,今年叩入嘅,細B都有好幾個,唔通要人夾硬去讀P2? 到時就真係越級挑戰了。都唔知什麼邏輯

問題係佢練一d唔應該係佢呢個年紀識既野。如果話一個K3小朋友靠操練,頂多都係會去到小一下學期程度。如 ...
又唔可以叫偷步或者唔公平。跑步比賽偷步係如果想,人人可以做到,捉到就係犯規。
不過K3小朋友操到P2,P3水平,唔係想做就做到。家長小朋友要付出好多。舊年細女都有去考,我好想操到P2水平,不過做唔到。

真心佩服可以考到的小朋友,的確叻叻!

3hearts 發表於 17-4-5 12:54
其實只要是適齡,細B的確可重考小一。

我知道兩年前,有一個就讀某地區一線津校的全級第一名,本想插SMCS 的小二,但是學校説沒有小二學位。於是這位9月出世的P1女生,便與其他K3女生一同小一叩門。這位女生當然已經好叻,不過,可惜她連2nd interview的機會也沒有。所以,有時候,未必是我們所想的那樣,學校也有自己一套方針,去揀選合適的學生。

人人都有得考, 試卷定生死, 成王敗寇, 十分客觀公平, 睇唔出有乜問題
換轉另一角度, 好多小學只有面試, 沒有筆試, 十分主觀, 我反而唔buy

ainnai 發表於 17-4-5 14:25
係咪即係:你覺得K3人仔學P2野,道德上有問題?

幼稚園無教,小學又未教,預先自己學定高一個年級既野去考試,即係偷學。

你覺得無問題?

MrBeast  冇  發表於 17-4-5 15:40

se6b03 發表於 17-4-5 15:12
幼稚園無教,小學又未教,預先自己學定高一個年級既野去考試,即係偷學。你覺得無問題? ...

“偷“?
明學喎

ok3 發表於 17-4-5 14:02
其實唔洗隱瞞, 我真係識人repeat P.2 去名小.
我就know a guy who knows a guy 因為英文 repeat 一年插is

唔知個d小一睇hp和原著西遊神童又算不算偷讀呢
ha, 又真是有套戲叫the book thief

iloveu3939    發表於 17-6-8 01:11
kamjjj    發表於 17-4-16 09:17

幼稚園無教,小學又未教,預先自己學定高一個年級既野去考試,即係偷學。你覺得無問題? ...

其實問題在哪裏?是否覺得其他小朋友識,你小朋友未學唔識,所以覺得唔公平,有問題?

siden  好明顯la  發表於 17-4-5 16:09

creambun 發表於 17-4-5 15:48
其實問題在哪裏?是否覺得其他小朋友識,你小朋友未學唔識,所以覺得唔公平,有問題?
...

大家價值觀唔同!無話公平與否。我上面柔道比賽例子已經講左,不再解釋。

其實你小朋友幾大呢 ?

部份幼稚園,K3係教緊小一上學期嘢,所以嗰啲內容,好多幼稚園已敎。

Happy_J 發表於 17-4-5 16:07
其實你小朋友幾大呢 ?

我用緊上面jm所講既情況,小一叩門,但有小朋友已經識晒小二既野去考。

se6b03 發表於 17-4-5 16:14
我用緊上面jm所講既情況,小一叩門,但有小朋友已經識晒小二既野去考。 ...

學校叩門資料有講過學術能力已達小二程度的不能參加叩門嗎?

se6b03 發表於 17-4-5 15:53
大家價值觀唔同!無話公平與否。我上面柔道比賽例子已經講左,不再解釋。

...

即係大家以最低門檻去叩門就最公平,識多少少就道德有問題?如果依你的價值觀去諗,大學生去應徵一份只需中五畢業的工作是有道德問題。碩士生去應徵一份只需學士畢業的工作亦有道德問題?如果咁諗就真係好有問題!

se6b03 發表於 17-4-5 16:14
我用緊上面jm所講既情況,小一叩門,但有小朋友已經識晒小二既野去考。 ...

咁又如何?

他們犯着了誰?

回覆樓主:

佢連大抽獎都覺得唔公平, 大家又何必同佢認真

我lQ 160,比賽輸咗比lQ 200嗰個同學,唔公平嗎?:happy:

b3410  好唔公平啊, 200應該同200考  發表於 17-4-5 20:11