用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Mary 扣門
樓主: keiomom
go

St Mary 扣門  

LittleButter 發表於 17-2-13 23:00
年年不同喎!因為冇111,000也可以叩,所以真的好多好多女仔也去叩的,好似三年前已經是500人左右,深信現 ...

通常叩門題目幾深呢?係咪一定深過直私小一面試題目?

fixedstar99 發表於 17-2-15 16:39
通常叩門題目幾深呢?係咪一定深過直私小一面試題目?
有別於直私面試題目。因為此校叩門第一round 只考中英數筆試。

LittleButter 發表於 17-2-15 17:12
有別於直私面試題目。因為此校叩門第一round 只考中英數筆試。

我意思係中英數題目深到咩程度? 例如數學雙位數加減or 甚至乘法? 中文又會深成點? 考閱讀理解?

fixedstar99 發表於 17-2-15 18:01
我意思係中英數題目深到咩程度? 例如數學雙位數加減or 甚至乘法? 中文又會深成點? 考閱讀理解?
...
程度應該是小一的試卷,不過不確定是小一上定小一下了,因為真的忘了!不過中文就好肯定有閲讀理解。

fixedstar99 發表於 17-2-15 18:01
...

我記得之前有人講過有中文填充題, 無字揀,要自己寫, 而且要寫既字都幾難

幾百人叩嗰幾個位。再扣起啲人事位, 其實有幾大機會?! 平常心啦

ok3 發表於 17-2-16 12:40
幾百人叩嗰幾個位。再扣起啲人事位, 其實有幾大機會?! 平常心啦
講得十分準確!其實不能叩入是正常,能夠叩入是莫大的恩典、super bonus!!! 所以平常心、儘管一試,預左機會極微可成功叩入,家長和女兒便不會咁大壓力了!

7月學校網上出通告,所有報名的小朋友都可以參加筆試。好大場面,唔少已經有直私官津offer的,都會落場一試。如果有心叩門,依家一定要學小一中英數,而且操卷。我估一下都學埋穩陣D。
更正:6月出通告

b3410 發表於 17-4-2 07:09
7月學校網上出通告,所有報名的小朋友都可以參加筆試。好大場面,唔少已經有直私官津offer的,都會落場一試 ...

更正:不是7月才有網上通告,通常是6月中旬,前兩年,大概是6月18日。

b3410  謝謝更正,你對。  發表於 17-4-3 09:04

fa_chan 發表於 17-2-8 19:10
主要in 家長,睇你地點培養小朋友

一年收幾人?

retriever 發表於 17-4-3 07:59
一年收幾人?

每年叩門1st round,至少500人以上,因為有很多女生報名,就算000,也可以參與第一輪筆試,通常在7月中旬舉行(約11-14/7, 不過年年不同的),之後三至五天左右,收到電話call 2nd in, 2nd in 約20-25人左右,見家長及女兒。再之後幾天,收到offer 的電話,大概8人左右(按小班教學計算,25人一班 x 4班,即每班約有2個叩門位)。而事實上,一年級通常每班也有兩位叩門生,成績較優異。

LittleButter 發表於 17-4-3 10:46
每年叩門1st round,至少500人以上,因為有很多女生報名,就算000,也可以參與第一輪筆試,通常在7月中旬 ...

嘩,咁叩入真係精英中既精英。

一班只有25 人咁少?

retriever 發表於 17-4-3 11:11

嘩,咁叩入真係精英中既精英。

因為需要同一條龍中學人數配合,同埋仲有另一間龍小天神,一齊共用St.Mary既龍中位,所以要小班教學,每班25+2人。

se6b03 發表於 17-4-3 11:27
因為需要同一條龍中學人數配合,同埋仲有另一間龍小天神,一齊共用St.Mary既龍中位,所以要小班教學,每班 ...
正因如此,一間100%直升一條龍的名女津,順利過渡6年的話,入讀band 1A SMCC, 12年免費,仲要小班教學,25-27人一班,所以這麼吸引一眾女生呢!

LittleButter 發表於 17-4-3 16:40
正因如此,一間100%直升一條龍的名女津,順利過渡6年的話,入讀band 1A SMCC, 12年免費,仲要小班教學,25- ...

入到當然開心,但記住課程緊密,深,加冇時得閒,這就是代價(emoji)

回覆樓主:

请問扣門考卷做多久?一小時?一

LittleButter 發表於 17-4-3 10:46
每年叩門1st round,至少500人以上,因為有很多女生報名,就算000,也可以參與第一輪筆試,通常在7月中旬 ...

LittleButter,你仲有個大女讀呢間嗎?

lovelinda 發表於 17-4-3 22:43
LittleButter,你仲有個大女讀呢間嗎?
Yes, lovelinda.

LittleButter 發表於 17-4-3 23:40
Yes, lovelinda.

lovelinda 發表於 17-4-4 01:12

u two are “same door” :)? ?