用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Mary 扣門
樓主: keiomom
go

St Mary 扣門  

raymoney 發表於 17-5-23 12:25
St Mary's 小一得第一個月(九月) 比妳適應 Hea 下,之後都係開盡turbo 谷,冇停過☝(emoji)
St Paul convent ...
May I know if you ever did a research to compare with St Mary vs DGJS?

raymoney 發表於 17-5-23 12:25
St Mary's 小一得第一個月(九月) 比妳適應 Hea 下,之後都係開盡turbo 谷,冇停過☝(emoji)
St Paul convent ...

St Mary 小一好似下學期先叫忙少少。

全年都比其他一線津校得閒,例如沙呂。

熟人經驗

sissysze 發表於 17-5-23 12:48
14-15嗰屆已開始要 3rd in
現在講緊係17-18的小一叩門,即係已經三年了!真的不知道原來三年前已經開始有3rd in 添!謝謝你更正叩門的資訊。

siden 發表於 17-5-23 13:31
St Mary 小一好似下學期先叫忙少少。

全年都比其他一線津校得閒,例如沙呂。

應該下學期5、6月先忙。
其實成個上學期都算輕鬆,功課和測考同其他嘉諾撒會學校比較,已經算好好了。除聖心私小,聖心、聖家都三測三考、仲未計評估

3hearts 發表於 17-5-23 13:10
May I know if you ever did a research to compare with St Mary vs DGJS?

其實睇家長要咩嘢:
要威嘅...當然要DGS
要求學術嘅....天神,St Mary', 瑪利諾
要求學術加運動叻嘅...協恩
要小朋友輕鬆學習....天虹呢類小學
要creative 不背書嘅....啟思或國際學校
真係家家有求(emoji)(emoji)
比較係冇咩意思嘅,比妳入到DGS,都要個小朋友讀得上先得㗎,講真,讀名校係要付出代價㗎,係大人加小朋友 !!

raymoney 發表於 17-5-23 14:02
其實睇家長要咩嘢:
要威嘅...當然要DGS
要求學術嘅....天神,St Mary', 瑪利諾

如淨睇學術,SMC是否好過DGS? 睇升大學率呢?

fixedstar99 發表於 17-5-27 20:00

SMCS基本上讀得到中學,九成九入硬大學,睇下入邊間啫,不過真係幾辛苦,入得DGS,差嘅都一早叮走啦☝(emoji)
PS--SMC 係St. Margaret 唔係St. Mary's

如果兩間都有收,睇邊間升讀大學%高D?睇怕相差唔多,唔係應該睇個學生自己有沒有付出?

raymoney 發表於 17-5-27 20:44
SMCS基本上讀得到中學,九成九入硬大學,睇下入邊間啫,不過真係幾辛苦,入得DGS,差嘅都一早叮走啦☝(emoji)
P ...

SMCC 人大學率沒有九成九。

DGS DSE 成績比SMCC 好,而且不只是好少少。

不過我個人覺得SMCC比DGS吸引。

Felix223 發表於 17-5-27 20:45
如果兩間都有收,睇邊間升讀大學%高D?睇怕相差唔多,唔係應該睇個學生自己有沒有付出?
...

我唔係有錢佬,我會揀SMCS,津校唔駛比錢,如果我有錢,當然DGS滿足下虛榮心,,,,ha ha ...全港最top神校!!
但其實SMCS也很好很(emoji)(emoji)

raymoney 發表於 17-5-27 20:55

我唔係有錢佬,我會揀SMCS,津校唔駛比錢,如果我有錢,當然DG ...

非常認同!其實神唔神係睇自己點睇

我覺得兩間學校學生風格好唔同, DGS 係高調, 自信爆硼嘅 (麥明詩就是人辦); SMCC 係低調, 實幹嗰種. 成績DGS 高一班, 不過SMCC 應該平均D, 至少英文勁得嚟中文都好得.

DGS DSE比 SMCC好

wtyedu 發表於 17-5-28 01:30
我覺得兩間學校學生風格好唔同, DGS 係高調, 自信爆硼嘅 (麥明詩就是人辦); SMCC 係低調, 實幹嗰種. 成績DG ...

兩間學術都好, 如計埋課外活動,當然DGS全面, SMCC學術型

siden 發表於 17-5-27 20:53
SMCC 人大學率沒有九成九。

DGS DSE 成績比SMCC 好,而且不只是好少少。
應該唔止好少少。而且學校生活更加豐富。
當然家長和小朋友的付出一定更加多。

回覆樓主

其實兩間學校好多不同,各有各好。
DGS整體all around,但不是個個學生都一樣,有成績出眾、有體藝出色,當然也有少數樣樣精,但相對小朋友本身個底、家庭support都好緊要。仲有,中學又會收一部分成績、體藝出色的女孩子,所以根本不用比較那一家出色。
我覺得同學嘅料子係好的話,兩間教出來成績不會有太大差別。當然,學校風格和培養出來的學生的性格有明顯分別的。

有聖家唔可以扣st mary?!咁之前有個post問Marymount 同 st mary嘅咪唔可以互叩, 之前聽聞有德望嘅叩 St Mary

whycyh 發表於 17-5-28 18:48
有聖家唔可以扣st mary?!咁之前有個post問Marymount 同 st mary嘅咪唔可以互叩, 之前聽聞有德望嘅叩 St  ...
有嘉諾撒會的小學offer(即自行/大抽獎中左, e.g. 聖家),真的好像不會成功叩入嘉諾撒會其他小學(天神/St Mary)。但是Marymount / GH 並不是嘉諾撒會的。

hppa    發表於 17-5-29 14:48

回覆樓主

比較真係冇咩意思...即係有人特別鐘情Benz, 有些人愛BMW,又有一d人要AUDI貪佢比較另類,其實各有各好☝(emoji)☝(emoji)

dse、入U率這些數據王有,印象中應該是dg最好,體藝更加唔使講,我幾次在街見到dg 女生都是拿住書看,講真津小學來說,學生來自不同背景和階層,好難match 到,on the other hand,中學過程係點就冇乜人講,可能好tough,不過入到dg的,我估都唔mind competition,掛。