用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Mary 扣門
樓主: keiomom
go

St Mary 扣門  

kokochow 發表於 17-5-19 09:41
我想問如有聖家offer, 可否叩聖瑪莉同天神?

聽聞唔可以

kokochow 發表於 17-5-19 09:41
我想問如有聖家offer, 可否叩聖瑪莉同天神?

只要你個聖家offer唔係大抽獎嘅offer, 例如係叩門叩個聖家offer番黎,就冇問題。

因為佢地係睇注冊證去睇你派邊間。

hppa    發表於 17-5-19 12:03

siden 發表於 17-5-19 10:20
只要你個聖家offer唔係大抽獎嘅offer, 例如係叩門叩個聖家offer番黎,就冇問題。

因為佢地係睇注冊證去睇 ...

完全正確。
天神3rd in 會收註冊証copy,St. Mary's 2nd in 時都會check。

raymoney 發表於 17-5-5 12:20
完全同意,特別係中文科都幾深,d字寫得差小小就圈起,要重寫,不過我覺得學校係有要求的,校風純樸,校方作風低 ...

咁請問St Mary 到底是中小還是英小?到底係咪好難叩?我明白試就總可能有機會,唔試就一定無機會,今年玩小一這遊戲,我身心都好疲倦,但如果機會率真的好微,我可能會放棄

hppa    發表於 17-5-22 11:53

kwokbobo 發表於 17-5-19 23:02
咁請問St Mary 到底是中小還是英小?到底係咪好難叩?我明白試就總可能有機會,唔試就一定無機會,今年玩 ...
St Mary 是中文小學,不過英文教深一年,而且學術要求高。前兩、三年,叩門第一輪已經有500人,最終能夠成功叩入大概有8位。不過,8位當中有幾多個真是N無關係人士,就不得而知了!只知道能成功叩入的,學術真的有番咁上下,而且通常也是各班的頭一、二名。

hppa    發表於 17-5-24 13:27

LittleButter 發表於 17-5-19 23:42
St Mary 是中文小學,不過英文教深一年,而且學術要求高。前兩、三年,叩門第一輪已經有500人,最終能夠成 ...

冇錯,我個女嗰班考第一的女同學係叩入的,而其他同學的父母對囡囡都非常有期望,所以小朋友都幾大壓力,又要應付學校,又要應付家長

hppa    發表於 17-5-22 11:53
ekhc    發表於 17-5-20 01:29

may I know if any knock door info released by ST mary? checked their website and do not where to look at

http://www.smcs.edu.hk

3hearts 發表於 17-5-22 18:21
may I know if any knock door info released by ST mary? checked their website and do not where to loo ...
每年叩門資料要等到差不多6月中旬才放上網,因為7月1X號才是1st in. 耐心等待吧!

LittleButter 發表於 17-5-22 18:27
每年叩門資料要等到差不多6月中旬才放上網,因為7月1X號才是1st in. 耐心等待吧! ...

多謝您呀!見天神已出所以担心錯過了。其實可以兩間扣嗎?他們会否互通申請結果?

hppa    發表於 17-5-24 13:28

3hearts 發表於 17-5-22 18:47
多謝您呀!見天神已出所以担心錯過了。其實可以兩間扣嗎?他們会否互通申請結果?
...
當然可以一齊叩啦!冇問題架!

3hearts 發表於 17-5-22 18:47
...
是但一間收咗,都冇問題啦!最終6年後又是同一所中學。

3hearts    發表於 17-5-23 13:10

LittleButter 發表於 17-4-13 21:14
考flyer 耐D!叩門一小時,中間只考中、英、數,各科約15mins, 各科中間有break. ...

請指教你囡囡成功叩入,有沒有突出的証書?是否名幼生?

frozen2005 發表於 17-5-22 21:16
請指教你囡囡成功叩入,有沒有突出的証書?是否名幼生?

請別誤會,我只是說我所知道的,前兩年認識一位只有movers 14個盾也能叩入,去年也認識另一位有flyer 的7月卻未能叩入,不過又幸運地8月再call 3rd in, 又得咗!
其實成功叩門的,有D是名幼生、也有半龍幼的、也有龍幼的。個人認為:學校根本不是看是否名幼,主力真的看孩子的實力和潛力、當然我覺得家長的培育也計分呢!

LittleButter 發表於 17-5-22 21:55
請別誤會,我只是說我所知道的,前兩年認識一位只有movers 14個盾也能叩入,去年也認識另一位有flyer 的7 ...

叩門還要in 3 次,好大壓力呀(emoji)

kwokbobo 發表於 17-5-22 23:19
叩門還要in 3 次,好大壓力呀(emoji)
其實之前幾年也是只有2nd in 架咋!不過,唔知點解去年好奇怪,可能8月有幾位女生選擇了更好/更適合的offer,所以學校才突然再call 第三round. 正常情況下,通常也是7月完成1st & 2nd in, 便出offer, 以前一向沒有3rd round的!

raymoney 發表於 17-5-4 14:35
小女是SMCS用家,我可以話妳知,課程緊密,冇時停,家長要凖備辛苦最小6年,學校跟得幾好,叩門就真係要量力而為 ...

True! k3 有小一中、英、數上學期程度先好唸

gwenstephen 發表於 17-5-23 10:40
True! k3 有小一中、英、數上學期程度先好唸

係下學期程度

回覆樓主:

其實st mary and st paul convention 係咪都係差不多谷?

3hearts 發表於 17-5-23 11:01
其實st mary and st paul convention 係咪都係差不多谷?

St Mary's 小一得第一個月(九月) 比妳適應 Hea 下,之後都係開盡turbo 谷,冇停過☝(emoji)
St Paul convent 就唔知啦!

3hearts    發表於 17-5-23 13:09

LittleButter 發表於 17-5-22 23:33
其實之前幾年也是只有2nd in 架咋!不過,唔知點解去年好奇怪,可能8月有幾位女生選擇了更好/更適合的offer ...

14-15嗰屆已開始要 3rd in